De opvoedkwestie: kind alleen op vakantie
Slapeloze nachten heeft Tjaja ervan: haar zoon van 17 heeft aangekondigd dat hij deze zomer alleen met zijn vrienden op vakantie wil naar Spanje. Tjaja ziet dit eigenlijk niet zitten.
Het ene doemscenario na het andere haalt Tjaja zich in het hoofd sinds ze hoorde dat haar zoon Finn deze zomer met zijn vrienden naar de Costa del Sol wil. "Hij heeft ontzettend hard geblokt voor zijn eindexamens en we kunnen ervan uitgaan dat hij geslaagd is. Dit wil Finn met zijn vrienden vieren door op vakantie te gaan. Het is voor het eerst dat hij dan zonder ouders in het buitenland zit. Natuurlijk gun ik hem zijn verzetje, maar stiekem sta ik bijna doodsangsten uit. Comazuipen, vechtpartijen, scooterongelukken: ik zie de vreselijkste dingen voor me. Het liefst zou ik Finn thuis willen houden, maar ik weet dat dat niet kan. Hoe maken we goede afspraken?"
"Elke dag een appje scheelt onzekerheid en stress."
Dit is voor iedere ouder slikken, beaamt kindercoach Monique Tunnissen van In beeld bij Monique. "Maar zijn wens is heel logisch. Hij wil een stukje zelfstandigheid krijgen, verantwoordelijkheid nemen en eigen keuzes maken. Dit hoort allemaal bij het volwassen worden. Ga het gesprek aan en zeg dat je snapt dat hij zonder ouders op vakantie wil, maar dat het voor jou een hele stap is."
Kinderen van 17 snappen echt wel dat loslaten voor ouders moeilijk is, zegt ze. "En leg uit waar jouw angsten en zorgen zitten. Tegenwoordig is het zo makkelijk om contact te houden met iemand in het buitenland. Spreek af dat je kind elke dag een kort appje stuurt: alles is oké. Dat scheelt al onzekerheid en stress."
"Het is slim om de jongens aan te moedigen dat ze een beetje op elkaar letten."
En hoe maak je afspraken over drank en andere gevaren? Een goede voorbereiding is het halve werk, zegt Tunnissen. "Bespreek verschillende scenario's. Wat doet je kind als er een ruzie uitbreekt: gaat-ie weg of blijft hij? En wat doet hij als hij merkt dat je alcohol naar z'n hoofd stijgt: stopt hij of blijft hij doordrinken? Je kunt ook op YouTube filmpjes laten zien van comazuipen en uitleggen wat dit met je lijf en hersenen doet en wat de gevolgen hiervan zijn."
Grenzen zijn moeilijk te bepalen, zeker in groepsverband, zegt Tunnissen. "Het is dus ook slim om de jongens onderling hierover te laten praten en aan te moedigen dat ze een beetje op elkaar letten."