'Niet pushen'

De opvoedkwestie: dochter wil oma niet kussen

Door Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: dochter wil oma niet kussen
RTL

Marjon vindt het maar wat lastig: haar zevenjarige dochter wil oma geen zoen geven. Oma begrijpt er niets van. Intussen zorgt het op iedere verjaardag voor spanning.

Toen vorige week de hele familie bij elkaar kwam, zag Marjon de bui al hangen. En jawel, opnieuw weigerde haar dochter om haar oma een zoen te geven. "Mila wil mijn schoonmoeder simpelweg niet kussen. Als mijn schoonmoeder aanstalten maakt, draait Mila zich om, of ze zorgt ervoor dat ze uit haar buurt blijft. Mijn schoonmoeder vindt dit echt niet leuk, dat heeft ze al meerdere malen aangegeven. En natuurlijk heb ik aan Mila gevraagd waarom ze dit niet wil, maar meer dan een 'wil ik gewoon niet' krijg ik er niet uit. Ergens vind ik het goed dat zij haar grenzen aangeeft – iets wat ik altijd heb gestimuleerd. Maar ergens denk ik ook: stel je niet zo aan, geef je oma toch een kus. Wat moet ik doen?"

"Pushen werkt averechts. Hoe meer je aandringt, hoe meer een kind zich zal terugtrekken."

Groot voordeel aan deze kwestie: met een kind van zeven kun je hier een constructief gesprek over voeren, zegt kindercoach Monique Tunnissen van In beeld bij Monique. "Hierbij is het belangrijk dat je je kind de veiligheid geeft dat zij open en eerlijk over haar beweegredenen kan vertellen. Dit doe je door open vragen te stellen zonder verwijten erin. Als je kind uitleg geeft, luister daar dan ook echt naar. En als zij een duidelijke reden heeft om niet te willen zoenen, dan zul je als ouder dit moeten respecteren. Als zij bijvoorbeeld ook andere familieleden niet wil zoenen, dan heeft je kind simpelweg geen behoefte aan dat intieme contact." Pushen is sowieso een no-go, zegt de kindercoach. "Dat werkt averechts. Hoe meer je aandringt, hoe meer een kind zich zal terugtrekken."

"Misschien kan ze beginnen door haar oma voortaan een handje te geven."

Betekent dit dan dat oma nooit een kus van haar kleindochter zal krijgen? Dat valt nog te bezien. Kindercoach Tunnissen raadt Marjon aan om haar dochter uit te leggen waarom een zoen voor oma zo belangrijk is. "En andersom kun je oma vertellen waarom je kind het liever niet doet. Zo haal je de onderlinge spanning weg. En kijk naar wat je kind nodig heeft om de volgende stap te zetten. Misschien kan ze beginnen door haar oma voortaan een handje te geven? Laat je kind en de grootouder zelf aftasten wat goed voelt en kijk naar wat er dan ontstaat. Dat kan heel verrassend zijn."

Lees meer over
GezinOpvoedingKindOuderschap