Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (5) valt niet zelf in slaap'

·Aangepast:
© iStockDe opvoedkwestie: 'Mijn dochter (5) valt niet zelf in slaap'
RTL

Al eerder schreef journaliste Anne Broekman over haar vijfjarige dochter die iedere nacht bij haar in bed kroop. Nu dient het volgende probleem zich aan: haar dochter wil per se dat er iemand bij haar blijft tot ze slaapt. Hoe doorbreken ze dit?

Laat ik beginnen met het goede nieuws: onze dochter slaapt inmiddels in haar eigen bed. Driewerf hoezee! Het slechte nieuws: voordat ze in slaap valt, komt ze eerst honderd keer haar bed uit met smoesjes. Om dat te tackelen, ben ik een keer dubbelgevouwen naast haar in haar bedje gaan liggen om de wacht te houden tot ze sliep.

Iedere avond bij dochterlief in bed

Dat werkte wonderwel, alleen iets té goed. Ze wil nu dat wij altijd bij haar blijven liggen tot ze slaapt. Het komt erop neer dat óf mijn man óf ik nu iedere avond bij haar in bed ligt. Soms is dat een kleine moeite en ligt ze binnen vijf minuten te knorren, soms is het een never ending story en slaapt ze pas een uur later terwijl ik me lig te verbijten. Hoe doorbreken we dit patroon?

De opvoedkwestie: 'Mijn zoons (12)  trekken de quarantaine niet meer'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Mijn zoons (12) trekken de quarantaine niet meer'

Eén ding valt Janina Dubbeld van Kindercoach De Vuurtoren meteen op, namelijk mijn uitspraak: "Ze wil dat wij bij haar blijven liggen tot ze slaapt." Dubbeld: "Jouw dochter is niet degene die dit soort dingen bepaalt, zij is niet de baas. Jíj bepaalt, jij bent de baas. In onze maatschappij en in onze generatie ouders willen we graag een gezellige en liefdevolle band met ons kind. Het liefst willen we een soort gelijkwaardigheid creëren. Laat dat nou net zijn wat een kind absoluut niet wil.

Ouders uitdagen

Een kind wil kaders, je dochter wil weten waar ze aan toe is en wil weten dat ze kan leunen op zekerheden. Het is de taak van kinderen om zich te ontwikkelen en hierbij steeds te ontdekken tot hoever ze kunnen gaan en ons hier bij uit te dagen. De kunst is om overeind te blijven en je ouderrol consequent in te nemen. Jij bent de baas over je kind. Jij zorgt voor je kind. Jij weet wat het beste is voor je kind. En hierbij zijn jouw eigen grenzen heel belangrijk. Wees dus duidelijk in wat je van je kind verwacht."

'Een slaapritueel is altijd fijn. Masseer, lees een boek voor, luister samen naar mediatie'

Dat ik nu soms een halve avond kwijt ben aan het naar bed brengen van mijn dochter en daardoor amper tijd overhoud voor mezelf is dan ook niet bedoeling, beaamt coach Dubbeld: "Mijn suggestie zou zijn: schrijf voor jezelf op waarom je het belangrijk vindt dat je dochter op tijd en alleen op bed ligt. Kijk naar je motivaties en weet dat je gelijk hebt. Voel je stevig in je keuze en sta hiervoor. Vertel vervolgens je dochter wat het verschil is tussen dag en nacht, waarom we allemaal slapen.

Gezellig voorlezen 

Een slaapritueel is altijd wel fijn. Dus masseer, lees iets voor, luister samen naar een meditatie. Dit ritueel hoeft niet langer dan tien minuten te duren. Je verlaat de kamer en houdt voet bij stuk. Zodra zij voelt dat het menens is, dat je niet zwicht, zal ze dit aanvaarden en lekker gaan slapen. En heb jij eindelijk je avonden weer terug."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieSlaapproblemenSlaap