Lifestyle

De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) is bang voor de tandarts'

Door Anne Broekman··Aangepast:
De opvoedkwestie: 'Mijn dochter (6) is bang voor de tandarts'
RTL

De zesjarige dochter van Annemiek moet eigenlijk een tandartsbehandeling ondergaan, maar daar is ze erg bang voor. Hoe kan Annemiek haar kind hierbij helpen?

Vlak voor het slapengaan vertelde Annemieks dochter verdrietig dat een klasgenootje had gevraagd of zij haar tanden niet goed had gepoetst: “Mia heeft door een val een gele tand waar andere kinderen soms opmerkingen over maken. Dat vindt ze niet leuk natuurlijk. De tandarts kan daar wel iets aan doen, maar mijn dochter is echt bang voor de tandarts. Ze wil niet op de stoel gaan liggen  - ik moet erbij liggen, zij ligt dan op mij - en zodra ze haar mond open moet doen, is het huilen geblazen en paniek. Dat terwijl het een lieve, geduldige tandarts is. Een gewone controle is vaak al een ramp, laat staan een behandeling. Hoe kan ik haar helpen?”

'Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen iets spannend vinden en echt doodsbang zijn’

Als ouder ben je snel geneigd om tegen een angstig kind te zeggen dat ze niet bang hoeft te zijn. Toch is dat niet de beste aanpak, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching www.wowopvoedcoaching.nl: “De angst ontkennen werkt niet, het mag er gewoon zijn. Zeg tegen je kind dat je het goed snapt dat ze het eng vindt, en dat het heel spannend kan zijn als een tandarts in haar mond komt met bijvoorbeeld een spiegeltje en een haakje. Het is verder belangrijk om onderscheid te maken tussen iets spannend vinden en echt doodsbang zijn. Als het gewone spanning is, zou je ervoor kunnen kiezen om eerst een afspraak te maken voor een routine controle. Gaat dat goed, dan kun je kort daarna een afspraak maken voor de echte behandeling. Laat de tandarts alles wat er gaat gebeuren stap voor stap uitleggen en dingen eerst op de hand van je kind laten voelen, zoals bijvoorbeeld het zuigertje waarmee speeksel wordt weggezogen. Bereid je kind voor, maar vertel hooguit een dag van te voren dat jullie naar de tandarts gaan, anders maakt je kind zich alleen maar zorgen.”

‘Een kind kan achteraf niet relativeren dat het allemaal toch wel meeviel’

En wat als er sprake is van echte doodsangst voor de tandarts? “Dan moet je het niet gaan forceren,” tipt Bobeldijk. “Bij paniek iets doordrukken werkt echt averechts. Een kind kan namelijk achteraf niet relativeren dat het allemaal toch wel meeviel. De angst wordt dan alleen maar groter. Als je kind écht heel bang is, is het een goed idee om naar een kindertandarts te gaan die gespecialiseerd is in angstige patiëntjes. Daar weten ze goed om te gaan met diepe angsten, soms kan er een roesje gegeven worden. Belangrijk is dat ook deze tandarts jouw kind iedere stap uitlegt en zo het vertrouwen opbouwt.”

De opvoedkwestie: 'Kan ik mijn zoon (7) alleen thuislaten?'
Lees ook

De opvoedkwestie: 'Kan ik mijn zoon (7) alleen thuislaten?'

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'. 

Lees meer over
De opvoedkwestieGezin