Gezondheid

Mick (19) doneerde zijn stamcellen: 'Misschien heb ik wel iemands leven gered'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoMick (19) doneerde zijn stamcellen: 'Misschien heb ik wel iemands leven gered'
RTL

Mick uit Hengelo schreef zich op zijn achttiende in als stamceldonor, en kreeg binnen een jaar de vraag of hij zijn stamcellen wilde doneren. Mick twijfelde geen moment. "Als mij dit zou gebeuren, hoop ik dat iemand anders het ook voor mij zou doen."

Elk jaar krijgen duizenden Nederlanders te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Zij kunnen met een stamceltransplantatie genezen, maar er is in Nederland nog altijd een tekort aan donoren. Het lukt hierdoor niet om voor iedere patiënt de best passende donor te vinden. 

Brief op de mat

Het Ministerie van Volksgezondheid start daarom deze maand weer met een wervingscampagne om meer donoren te vinden, zodat er een grotere kans is om voor iedere patiënt een match te vinden. 

Vanaf vandaag krijgen duizenden jongeren die vorig jaar achttien zijn geworden een brief op de mat met de vraag of ze stamceldonor willen worden. 

'Waarom niet?'

Bij pabo-student Mick Landman uit Hengelo was die brief niet nodig. "Ik las er toevallig over op internet, en toen ik 18 werd, heb ik me meteen aangemeld", vertelt hij. "Ik wil graag mensen helpen en dat kan op deze manier, dus ik dacht: waarom niet?"

De kans dat Mick zou worden opgeroepen om daadwerkelijk zijn stamcellen te doneren, was heel klein. De kans dat een willekeurige patiënt met een willekeurige donor 'matcht', is namelijk minder dan 1 op 50.000. Per jaar wordt daarom slechts 1 op de 1.000 donoren opgeroepen.

Toch even schrikken

Toch kreeg Mick bijna een jaar na zijn aanmelding een telefoontje. "Ze vertelden me dat er een ernstig zieke man van 57 was, die matchte met mijn stamcellen. Ik schrok heel even, maar toen ze me vroegen me of ik nog steeds wilde doneren en daar ook tijd voor vrij kon maken, heb ik volmondig ja gezegd."

Mick werd uitgebreid onderzocht om te kijken of hij geschikt was om zijn stamcellen te doneren. "Ik kreeg een uitgebreid medisch onderzoek. Mijn bloed werd onderzocht om allerlei ziektes uit te sluiten, er werd naar mijn hart gekeken en ik kreeg een longfunctietest."

Bloed of beenmerg

Toen bleek dat Mick gezond en geschikt was, kon hij kiezen uit twee verschillende manieren waarop zijn stamcellen werden afgenomen: via zijn bloed, of door middel van een operatie waarbij een stukje beenmerg uit zijn bekken zou worden weggehaald. 

In ongeveer 70% van de gevallen worden stamcellen via het bloed (genaamd PBSC-donatie) afgenomen. Zo ook bij Mick. "Ik moest mezelf vier dagen voor de donatie een speciaal groeimedicijn inspuiten, waardoor ik meer stamcellen zou aanmaken."

Machine

De bijwerkingen van dit medicijn zijn dat je pijn in je botten en spieren kunt voelen. "Ik mocht die dagen niet sporten en had wat last van mijn onderrug, maar verder kon ik alles eigenlijk gewoon doen.

Na vier dagen mocht Mick zich melden in het ziekenhuis. "Ik werd aan een soort machine gekoppeld. In mijn ene arm kreeg ik een naald waarmee mijn bloed werd afgetapt, en in mijn andere arm een infuus waardoor mijn eigen bloed weer werd teruggegeven. Mijn bloed stroomde door de machine, die de stamcellen er uit filterde."

Mick maakte een vlog over hoe het is om stamcellen te doneren. Die is hieronder te bekijken. (Tekst gaat verder onder de video). 

Moe

Mick zat ruim vier uur aan het apparaat gekoppeld. "Daarna ben ik met een taxi naar huis gebracht, dat regelen ze in het ziekenhuis allemaal. Ik was best wel moe. De artsen zeiden dat je lichaam echt uitgeput raakt, dat het qua inspanning vergelijkbaar is met het lopen van een marathon."

Maar na een nachtje slapen was Mick weer helemaal de oude. "Ik heb nooit meer ergens last van gehad. Ik ben vooral heel trots en blij dat ik iemand heb kunnen helpen. Ik heb misschien wel iemands leven gered."

Mick weet niet hoe het met de man is die zijn stamcellen gekregen heeft. "Dat wordt allemaal gescheiden gehouden vanwege de privacy. Maar over een half jaar moet ik weer terug naar het ziekenhuis en vertellen ze me als het goed is hoe het met hem gaat. Ik ben wel heel benieuwd."

Stamcellen doneren: zo werkt het

 

Wattenstaafje

Het aanmelden als stamceldonor is niet heel ingewikkeld. Bij de aanmelding vul je een vragenlijst in. Je moet in goede gezondheid verkeren en tussen de 18 en 51 jaar oud zijn. Potentiële donoren krijgen vervolgens een wattenstaafje opgestuurd, het wangslijm wordt geanalyseerd en opgenomen in een internationale databank. 

In het geval van een nationale of internationale match, wordt je gevraagd of je nog steeds wilt doneren. Na een medische keuring wordt de afname van stamcel gepland en binnen 71 uur bij de patiënt ingebracht. 

Stamceldonor worden?

Denk jij erover na om stamceldonor te worden? In dit artikel vind je het antwoord op zeven belangrijke vragen over stamceldonatie en hoe dit precies in zijn werk gaat.

En via deze site kun je je aanmelden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
StamceldonatieStamcel