Nog steeds taboe op depressie na zwangerschap
Voor veel vrouwen is het krijgen van een kind één van de mooiste gebeurtenissen uit hun leven. Toch zijn er ook moeders die alles behalve blij zijn na hun zwangerschap. Postnatale depressie is de meest voorkomende aandoening bij pas bevallen vrouwen. Het is daarom hoog tijd dat dit onderwerp uit de taboesfeer komt, vindt staatssecretaris Paul Blokhuis.
Heb jij vragen?
- Voel je je somber, leeg en eenzaam? Wellicht zijn dit symptomen van een depressie. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie.
- Praten over depressie met je naasten kan helpen. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie.
Ieder jaar krijgen 23.000 Nederlandse moeders last van depressie na de geboorte van hun kind. Dat is één op de acht vrouwen. Veel van deze vrouwen zwijgen over de klachten. Een derde van de vrouwen met een zogenoemde postnatale depressie praat er zelfs niet over met de eigen partner.
Staatssecretaris Paul Blokhuis vindt het belangrijk dat professionals een postnatale depressie beter herkennen en dat vrouwen erover durven praten. "Want je bent geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit." Vandaag start daarom een speciale campagne om postnatale depressie bespreekbaar te maken.
Babyblues
Bijna alle vrouwen krijgen in hun kraamweek de zogenaamde 'kraamtranen' of de 'babyblues'. Dit gaat uiteindelijk vanzelf weer over, maar bij vrouwen met een postnatale, of beter: postpartum depressie worden de klachten alleen maar erger. Zij ontwikkelen een depressie en zijn daardoor vaak somber, prikkelbaar, agressie, vermoeid, angstig en soms ook bang om zichzelf of hun kind iets aan te doen. Klachten ontstaan vaak rond de vierde maand na de bevalling. Op het moment dat je weer gaat werken of stopt met het geven van borstvoeding.
Een postnatale depressie wordt veroorzaakt door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Bijvoorbeeld het hebben van hoge verwachtingen van het moederschap, geen nee kunnen zeggen, relatieproblemen en/of financiële problemen.
Onderzoek
In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid werden vijfhonderd vrouwen met een postpartum depressie ondervraagd en duizend mensen die iemand kennen met zo'n depressie. Daaruit bleek dat de aandoening vaak niet wordt herkend. Dat komt omdat veel van de klachten overlappen met 'normale' klachten die vrouwen hebben vlak na de geboorte van een kind.
Ook blijkt uit het onderzoek dat een postpartum depressie vaak gezien als een taboe. Vrouwen die ermee kampen, durven er niet over te praten.
Bregtje (41) was 8 maanden depressief
Bregtje Knaap was op haar 38ste acht maanden depressief. In Nederland kampen ruim 800.000 mensen met een depressie.
Meer op rtlnieuws.nl: