Annette werd weer te zwaar na maagverkleining: 'Ik voelde me zó mislukt'
Schuldgevoel en grote schaamte, dat is wat Annette voelde toen ze drie jaar na haar maagverkleining merkte dat ze haar broeken niet meer dicht kreeg. "Ik voelde me zó mislukt. Hoe moest ik mijn chirurg, die me zo goed geholpen had, vertellen dat ik weer richting de 100 kilo ging?"
Steeds meer Nederlanders ondergaan een maagverkleining. Waren dat er in 2007 nog zo'n 3500, vorig jaar gingen meer dan 11.000 mensen onder het mes. Ook Annette Born (46) onderging in 2012 een 'gastric bypass', zoals de ingreep officieel wordt genoemd.
'In gevecht met mijn gewicht'
Daar kom je in Nederland niet zomaar voor in aanmerking. "Al mijn hele leven ben ik in gevecht met mijn gewicht", vertelt ze. "Ik was bij mijn geboorte negen pond en bleef als kind te zwaar. Op de middelbare school ontwikkelde ik anorexia, op het dieptepunt woog ik nog maar 43 kilo."
Toen de artsen in het ziekenhuis haar als puber vertelden dat ze zou sterven als ze zo door zou gaan, besloot ze alles op alles te zetten om dat te voorkomen. "Stapje voor stapje heb ik opnieuw leren eten. Het duurde jaren voordat ik niet meer bang was om te eten en uiteindelijk bereikte ik rond mijn studententijd een gezond gewicht van 65 kilo."
35 kilo aangekomen
Maar tijdens haar zwangerschap ging het weer mis. "Ik kwam maar liefst 35 kilo aan. Ik heb geen idee hoe dat kwam, want ik at niet anders dan normaal. Maar die kilo's zijn er nooit meer afgegaan."
Na de geboorte van haar dochter zette Annette alles op alles om weer op een gezond gewicht te komen. "Het paleodieet, WeightWatchers, het sherrydieet, pillen, poeders, iedere dag sporten; alles heb ik geprobeerd. En vaak hielp het, maar alleen voor korte tijd. Na een paar weken vlogen alle verloren kilo's er weer aan. Mét rente."
Maagband
Annette ziet dat het zo niet verder kan en verdiept zich in de mogelijkheden van een maagband. "Daar kwam ik voor in aanmerking en ik ben er voor gegaan."
Binnen een paar maanden verloor ze 35 kilo, toch was het geen succes. "Je kunt bijna geen vast voedsel eten, dus het komt echt neer op wilskracht. Je kunt namelijk wél een slagroomspuit op je mond zetten als je zou willen. Het is echt een barbaarse methode, op een gegeven moment snak je naar gewoon voedsel. Na een tijdje kreeg ik complicaties van de band en kon ik niet meer slikken en moest ik telkens overgeven. Toen is-ie eruit gehaald. Binnen no-time zat er weer 38 kilo aan."
'Eerste jaar na maagverkleining was een feestje'
Annette besloot nadat ze weer is aangekomen om informatie in te winnen over een maagverkleining. "Ik was inmiddels werkzaam bij de Obesitasvereniging, en zag ook dat zo'n operatie flink mis kon gaan." Maar uiteindelijk vond ze een chirurg die ze vertrouwde en liet ze de operatie uitvoeren. "Het was binnen een uurtje gepiept en ik had geen centje pijn. Het was heel goed gegaan."
En ook het eerste jaar na de operatie was volgens Annette 'een feestje'. "Je gaat op de weegschaal staan en bent elke week weer een paar kilo afgevallen. Mensen geven je complimenten, je voelt je fantastisch. Natuurlijk was het ingrijpend om zo anders te eten, en had ik regelmatig last van dumpings, overgeven en fikse buikpijn, maar dat wist ik van tevoren en nam ik voor lief."
Opnieuw te zwaar
Ondanks de aanpassingen die de maagverkleining van Annette vragen, zoals drie keer in de week sporten en mondjesmaat eten, is ze dolgelukkig. "Eindelijk was ik slank. Alle ongemakken en dat ik die zelfdiscipline moest hebben, ook tijdens een feestje of met kerst, was het me allemaal waard."
Maar drie jaar na de operatie gaat het opnieuw fout. "Ik sportte nog altijd drie keer in de week en had niets veranderd in mijn eetpatroon, maar de kilo's vlogen er toch weer aan. Voor ik het wist zat ik weer bijna op 100 kilo."
'Mislukt'
Annette voelde zich enorm mislukt. "Ik had het gevoel alsof ik gefaald had. Ik vond het vreselijk om aan mijn chirurg, die me zo goed geholpen had, te moeten vertellen dat ik weer aangekomen was."
Na een aantal onderzoeken ging ze opnieuw onder het mes. "Het bleek dat ik een ontzettend lange dunne darm had, van 10 meter in plaats van vijf tot zes meter. Daardoor konden de voedingsstoffen eigenlijk extreem goed uit mijn voedsel gehaald worden. Volgens de chirurg zou dat een oorzaak van mijn obesitas kunnen zijn."
15 keer per dag naar de wc
Tijdens de operatie werd de dunne darm van Annette drastisch ingekort. "Ik heb nu nog 1 meter 20 werkende dunne darm, de rest zit nog wel in mijn buik maar doet niet meer mee." Hoewel de ingreep haar opnieuw heeft geholpen om op een gezond gewicht te komen, is ook deze ingreep niet zonder nadelen.
"Alles wat ik eet, komt er ook weer heel snel uit, dus ik moet op een dag wel 15 keer naar de wc. Ik heb eigenlijk altijd diarree en omdat mijn darm voedingsstoffen minder goed op kan nemen, kamp ik met een chronisch vitamine- en mineralentekort. Daardoor heb ik een lagere weerstand en ben ik vrij snel ziek, ondanks alle gezonde voeding en vitaminepreparaten."
'Maagverkleining is geen tovertruc'
Annette weegt nu 80 kilo. "Dat is op zich prima voor mijn lengte van 1,78, maar soms denk ik: 75 kilo zou ook mooi zijn. Maar dat gaat niet, dit is het nu gewoon. Daar zit ook wel een acceptatieproces aan vast. Ik ben er mijn hele leven al mee bezig geweest, ik moet het nu ook leren loslaten."
Tegen anderen die een maagverkleining laten doen of het overwegen, wil Annette zeggen dat ze zich bewust moeten zijn van de impact. "Een maagverkleining is geen tovertruc. Het eerste jaar is fantastisch, maar daarna komt het aan op discipline, anders kom je zo weer aan. Het is fijn dat je op deze manier kunt afvallen, maar de prijs die je betaalt is hoog."
Ester verloor 65 kilo na een maagverkleining
Maar ook zij erkent: "Daarmee ben je er nog niet."
Meer op rtlnieuws.nl: