Gezondheid

Sam raakte besmet met listeria: 'Ik lag huilend wakker van de pijn'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsSam raakte besmet met listeria: 'Ik lag huilend wakker van de pijn'
RTL

Sam van Riel kreeg zulke enorme hoofdpijn, dat hij niet wist hoe hij moest staan, zitten of liggen. Hersenvliesontsteking bleek de oorzaak, veroorzaakt door een listeriabacterie. En hij is niet de enige; het aantal mensen met zo'n besmetting is in tien jaar tijd enorm toegenomen.

Tien jaar geleden raakten er 8 mensen met de bacterie besmet, vorig jaar waren dat er 113. De bacterie is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten, zoals rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten. Vooral ouderen, zwangere vrouwen, baby's en mensen met een verzwakt afweersysteem zijn er gevoelig voor.

ZIE OOK: Besmettingen met listeriabacterie nemen flink toe, soms met ernstige gevolgen

Bij Sam begonnen de eerste klachten op een woensdagmiddag, toen hij op het werk zat. "Ik voelde me niet zo lekker, dus ik ging naar huis. 's Avonds kreeg ik hoge koorts, ik nam een paracetamol en ben gaan slapen. De volgende dag werd ik wakker en was er niets aan de hand. De volgende dag idem dito, maar op vrijdag werd het steeds erger. De hoofdpijn werd zo heftig, dat ik me geen raad wist. Ik wist niet hoe ik moest zitten, liggen of staan."

Huilen van de pijn

Op een gegeven moment was de pijn zo heftig, dat Sam in huilen uitbarstte. Om 4 uur 's nachts belde hij de huisartsenpost, een uur later kon hij terecht. Hij kreeg spierverslappers om de druk op zijn hoofd te verlagen, maar de pijn werd alleen maar erger. Sam ging terug naar de huisartsenpost en werd verwezen naar de spoedeisende hulp.

Er werd bloed en beenmergvocht afgenomen en de druk op zijn hoofd werd gemeten. "De hoofddruk mag 20 zijn, maar bij mij was-ie 35. En beenmergvocht hoort helder te zijn, maar bij mij was het zo troebel als slootwater. Het was helemaal niet goed."

Je kunt flink ziek worden van de bacterie listeria:

Besmetting gebeurt bijna altijd via eten, vooral door producten die al lang in je koelkast liggen en niet verhit worden van tevoren.

Antibiotica

Sam kreeg meteen zeven zakken met antibiotica toegediend. Uiteindelijk bleek uit onderzoek dat listeria de oorzaak was van zijn helse pijnen. "De dokters zeiden: je hebt geluk gehad", vertelt Sam. "Als je een dag later was geweest, waren de gevolgen veel erger. Dan had ik hier misschien niet meer gezeten. Of was ik blind geweest."

Nog steeds heeft Sam veel last. Twee maanden na zijn besmetting kan hij nog altijd niet werken. Hij is snel vermoeid, vergeetachtig en heeft nog altijd hoofdpijn. "Ik heb net een fittest gedaan met mijn fysiotherapeut en mijn conditie is nul", zegt Sam. "Die moet ik weer volledig opbouwen. Ik heb donkere kringen onder mijn ogen, omdat ik nog altijd slecht slaap door de hoofdpijn."

Paniek in mijn hoofd

Het is de vraag of Sam ooit helemaal herstelt. "Als ik met mijn vriendin en dochter wegga, kost me dat al te veel energie. Zwemmen met dit mooie weer, kan ik niet. Dat is te druk, dan krijg ik paniek in mijn hoofd."

En dat alleen maar omdat Sam iets verkeerds gegeten heeft. "Wat het is geweest, weet ik niet. De klachten kunnen pas veel later komen. Maar ik had nooit verwacht dat er zo veel risico's zitten aan voedingsmiddelen, nu pas ik wel beter op. Bepaalde producten, zoals voorgesneden fruit, mijd ik. En ook producten die vaak teruggeroepen worden, neem ik niet meer."

Wat moet je doen om besmetting tegen te gaan?

Goed koken, bakken en braden doodt de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70 graden Celsius namelijk niet langer dan 2 minuten. Dus verhit je eten door en door. Bewaar gekoelde producten zoals vleeswaren, paté en kant-en-klaarmaaltijden in een goed afgestelde koelkast met een temperatuur van 4 graden Celsius. Koelverse rauwkostsalades en voorgesneden sla kun je na openen nog één dag bewaren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
GezondheidZiektes en aandoeningenNederland