Te veel piekeren nadelig voor je lichaam: 'Kans op hoge bloeddruk en rugpijn'
Bijna iedereen piekert weleens, maar de echte piekeraars hebben er nu een probleem bij. Te veel piekeren heeft niet alleen effect op je mentale welzijn, maar ook op het functioneren van je lichaam. "Al van lichte stress kun je een hoge bloeddruk, rugklachten of chronische vermoeidheid krijgen."
Dat piekeren psychische klachten als burn-out kan veroorzaken, is bekend. Maar jezelf te veel druk maken levert ook lichamelijke klachten op. Dat onderzocht Caroline Schlinkert van de VU Amsterdam, die komende week promoveert op dit onderwerp.
"Piekeren is een mechanisme om met stress om te gaan. Iemand is ergens gestrest over en piekert dan over een oplossing." Uit het onderzoek van Schlinkert blijkt dat piekeren al invloed op je lichaam heeft bij korte stressmomenten.
Negatieve gevoelens
"We vroegen mensen een plan te maken waar ze geen zin in hebben maar wat wel moet gebeuren, zoals een nieuwe baan zoeken of een huis opruimen. Dan is er al nadelig effect op het lichaam", legt Schlinkert uit.
Piekeraars hebben moeite om zich over die paniek heen te zetten. "Ze denken niet: 'hup, dat komt wel goed.' Maar mensen die snel piekeren blijven hangen in negatieve gedachten en gevoelens, vooral wanneer ze gestrest zijn."
Hartkloppingen en droge keel
Ligt iemand vaak nachtenlang te malen, dan is dat een voorbode voor chronische problemen. Schlinkert: "De combinatie piekeren en stress zorgt ervoor dat piekeraars vervreemd raken van hun eigen lichaam en signalen minder goed oppikken."
Piekeraars hebben teveel aandacht voor een detail, ze voelen bijvoorbeeld hun hart kloppen of dat ze een droge keel hebben. Maar ze hebben te weinig aandacht voor wat functioneel is, zoals eten. Ze nemen niet goed waar of ze honger hebben. Niet-piekeraars vertonen een gezonde eetlust.
Dit kun je doen om minder te piekeren:
- Las een 'piekerkwartier' in. Stoppen met kniezen is moeilijk, maar mensen zijn vaak wel in staat om het uit te stellen. Als je jezelf (eventueel een paar keer per dag) op een vastgesteld moment toestaat om een kwartier lang alleen maar te piekeren en jezelf ook dwingt om er daarna weer mee te stoppen, dan werkt dat rustgevend.
- Lig je langer dan 20 tot 30 minuten wakker van de zorgen, ga dan je bed uit en schrijf op waarom je ligt te piekeren. Veel mensen denken dat ze 's nachts moeten blijven piekeren omdat ze anders vergeten wat er zo belangrijk is. Als je het dan opschrijft, dan stel je jezelf gerust dat je het niet vergeet en kun je je zorgen parkeren.
- Doe een ontspanningsoefening. Span bijvoorbeeld ieder lichaamsdeel eerst aan, om het vervolgens te ontspannen. Het is een oefening die ook bij mindfullness gebruikt wordt. Daarin leer je dat het goed is om gedachten er te laten zijn. Dat ze soms komen en daarna ook weer weggaan.
Bron: 'Piekerexpert' en hoogleraar klinische psychologie Colin van der Heiden
Lichte stress
Al bij lichte stress kunnen er lichamelijke klachten op lange termijn ontstaan. "Zoals een hoge bloeddruk, rugklachten of chronische vermoeidheid."
Alles om de stress te verminderen, kan al helpen om deze klachten te verminderen of te vermijden. Een cursus mindfullness is al een heel goed idee.
Meer op rtlnieuws.nl: