Lifestyle

Hartkloppingen en paniekaanvallen: zó ongezond is energiedrank

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHartkloppingen en paniekaanvallen: zó ongezond is energiedrank
RTL

Vanaf vandaag stopt Lidl met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 14. Een goed begin, vinden kinderartsen, maar wat hen betreft gaat het niet ver genoeg. "We zien vaak genoeg jongeren boven de 14 op ons spreekuur met klachten die veroorzaakt worden door energiedrankjes."

Begin deze zomer kondigden een aantal supermarktketens aan te stoppen met de verkoop van energiedrank aan jongeren onder de 14. Bij de Lidl is het vandaag al zover, de Aldi zegt per 1 oktober te stoppen en gisteren kondigde ook supermarkt Dirk van den Broek maatregelen aan om de verkoop van energiedrankjes in te perken. 

In de pauze naar de supermarkt

Miniatuurvoorbeeld

Een prima eerste stap, vindt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde NVK. Maar als het aan hen ligt, zou energiedrank voor iedereen onder de 18 verboden moeten worden. "We zien juist dat die energiedrankjes veel genuttigd worden onder jongeren in de leeftijdscategorie tussen de 14 en 18 jaar", zegt kinderarts Karoly Illy tegen RTL Nieuws. "Dat zijn de scholieren die in hun pauze naar de supermarkt gaan en vaak meerdere blikjes per dag drinken."

ZIE OOK: Hartproblemen door energiedrankjes: Tahnee dronk zeven blikjes per dag

Volgens het RIVM gaat het om duizenden jongeren. "We hebben het dan over twintig blikjes per week, dat kan écht gezondheidsproblemen opleveren", zegt Illy. "We hebben met z'n allen afgesproken dat jongeren tot hun achttiende geen alcohol moeten drinken. We zouden ze ook tegen de gevaren van energiedrankjes moeten beschermen."

'Ik drink er soms zeven per dag'

Ruim 19.000 jongeren lopen gevaar op serieuze gezondheidsproblemen door het drinken van te veel energiedrankjes.

De laatste jaren zijn kinderartsen alerter geworden op de relatie tussen gezondheidsproblemen en het drinken van energiedrankjes. "We vragen er tijdens het spreekuur actief naar en zien steeds vaker dat er daadwerkelijk een verband is."

Wat zit er eigenlijk in zo'n blikje en waarom is dat ongezond?

  • Cafeïne
    In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is iets meer dan in een kop koffie (daar zit 70 milligram in). Het aanbevolen maximum voor een kind van 40 kilo is 100 milligram cafeïne. Bij een hogere dosis zouden angstgevoelens kunnen ontstaan. Maar ook bij een lagere dosis worden al slaapstoornissen en gejaagdheid gezien.
  • Taurine
    Taurine speelt een rol bij het regelen van het vochtgehalte in de hersenen en bij het regelmatig kloppen van het hart. De hoeveelheid taurine per blikje energiedrank is 10 keer hoger dan de mens nodig heeft. Het is niet duidelijk of er nadelige effecten zijn van deze hoge dosis taurine, wel is bekend dat kindercardiologen veranderingen zien aan de hartspier bij een hoge inname van taurine.
  • Suiker
    Daarnaast bevat energiedrank veel suiker, ongeveer negen suikerklontjes per blikje van 250 ml. Een hoge inname van suiker kan leiden tot overgewicht en obesitas.
  • 100 calorieën
    Energiedranken zijn calorierijk. In één blikje zitten ongeveer 100 kilocalorieën. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt, kom je aan. 

Bron: Voedingscentrum / Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen

Slaapproblemen en hartkloppingen

"Bij hoeveel blikjes per dag er klachten optreden, verschilt per persoon. Maar we zien op ons spreekuur veel kinderen met slaap-, angst-, of concentratiestoornissen, waarbij er een relatie is met het drinken van energiedrankjes."

Volgens Illy is vooral de hoeveelheid cafeïne slecht. "Dat kan zelfs leiden tot hartproblemen. Ik zeg niet dat dat dagelijks voorkomt, maar het gebeurt wel." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
GezondheidJongerenFobieën en angstenEnergiedrankSlaapHart- en vaatziektenSlaapproblemen