Op je gezondheid

Luc neemt dagelijks een koudwaterbad: 'Elke keer denk ik 'fuck, wat is het koud''

·Aangepast:
© Eigen fotoLuc neemt dagelijks een koudwaterbad: 'Elke keer denk ik 'fuck, wat is het koud''
RTL

Bewust kiezen voor je gezondheid: dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of elke dag te gaan mediteren. Luc begint sinds 2016 elke ochtend met een koudwaterbad, gewoon in de gracht voor zijn huis. Ja, ook in de winter.

Luc Beerens (49) uit Gouda koos heel bewust voor zijn gezondheid toen hij in 2016 zijn baan bij een grote bank opgezegde. "Ik zat op randje burn-out. Deed vooral dingen waar ik niet gelukkig van werd en juist veel te weinig dingen waar ik wél blij van werd. Ik voelde ook heel weinig emoties. Ik heb een vrouw, twee kinderen, een huis, en voelde me lichamelijk wel goed, maar ik was niet blij. En ik werd steeds matter. Daarom ben ik gaan zoeken naar een manier om weer te leren voelen."

Luc besloot een aantal trainingen te volgen. "Eerst een workshop om te ontdekken waar je energie van krijgt. Daarna een workshop over het stellen van doelen. En de dag daarna een workshop in de Wim Hof Methode." Deze methode, ontwikkelt door 'Iceman' Wim Hof, gaat ervanuit dat je bewust contact kunt maken met je hart, autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Met behulp van ademhalingsoefeningen en meditatie krijg je controle over je lichaam en kun je vervolgens allerlei uitdagingen aan, zoals het nemen van een ijskoud bad.

'In feite zeg je tegen je lichaam: ik snap je stressrespons, maar we gaan dit toch doen, dus deal er maar mee.'

"Die workshop over de Wim Hof Methode kwam echt bij mij binnen", vertelt Luc. "Al tijdens de ademhalingsoefeningen voelde ik heel veel gebeuren in mijn lijf. Toen gingen we de kou in. Zodra ik één stap buiten zette, begon ik te klappertanden. Maar daarna deden we een oefening waar ik het binnen een minuut warm van kreeg. Vervolgens ben ik naar het meer gelopen en in het koude water gegaan. Ook heb ik nog in een bad met ijsblokjes gezeten. Dat voelde geweldig!"

"Natuurlijk krijg je in zo'n ijsbad een automatische reactie van je lichaam, want er komt door de plotselinge kou adrenaline en cortisol vrij. Je wil vluchten of vechten, dat is de normale reactie van je lichaam. Maar dat duurt maximaal 90 seconden en daarna gaat je lichaam over op het overlevingsmechanisme. Van tevoren hadden we hier uitleg over gekregen. En als je snapt hoe die reactie werkt, dan kun je het van daaruit veranderen. Dus als je in dat ijsbad zit, zeg je feitelijk tegen je lichaam: ik snap je stressrespons, maar we gaan dit toch doen, dus deal er maar mee."

'Doordat je iets doet dat buiten je comfort zone ligt, word je beter in het doen van lastige dingen'

Luc maakte daarna de beslissing om voortaan elke ochtend te beginnen met ademhalingsoefeningen en blootstelling aan kou. "Iedere dag stap ik 's ochtends in de gracht voor mijn huis. Iedere dag denk ik 'fuck, het is koud'. Maar ik wéét dat ik me daarna ontzettend lekker voel. Elke ochtend overwin je iets en begin je die dag met een goed gevoel. Het gaat ook helemaal niet om het koude water, maar om wat je leert over je lichaam. Dat je iets doet wat buiten je comfortzone ligt en daar toch mee kunt dealen. Daardoor word je beter in het doen van lastige dingen."

"Een voorbeeld: onder het motto van Pippi Langkous, 'ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan', ben ik thuis een bepaalde yogaoefening gaan oefenen, de kraai. Eerst dacht ik dat ik die yogaoefening nóóit zou kunnen. Een paar dagen later besefte ik me dat ik het met zo'n instelling inderdaad nooit zou kunnen. Dus ik ben het gewoon gaan proberen. Na een week oefenen, kon ik het.

Als je één aspect van je leven onder de loep neemt, dan volgt de rest vanzelf. Ik ben nu bijvoorbeeld ook aan het afvallen. Ik voel me ook blijer, maar ik voel sowieso veel meer. Dat merk ik in mijn relatie, en in de omgang met mijn kinderen. Ook heb ik geleerd om in stresssituaties bij mezelf te blijven en effectiever te reageren. Daardoor ben ik bijvoorbeeld veel relaxter als we haast hebben om de kinderen naar school te brengen. Ik voel me echt supergoed. De afgelopen drie jaar ben ik zelfs niet meer ziek geweest, en dat met twee kids op de basisschool! Echt, ik ben nu 49 en ik heb me nog nooit zo gezond gevoeld."

Pip drinkt elke dag geperste zaden: 'Het heeft meer effect dan ik ooit had gedacht'
Lees ook

Pip drinkt elke dag geperste zaden: 'Het heeft meer effect dan ik ooit had gedacht'

Wat zegt de gezondheidsexpert?

"Bij blootstelling aan kou spelen eigenlijk twee aspecten een rol", zegt Bart Scholtissen, mindset expert, neuropsycholoog, en Wim Hof Method Academy instructeur. "Allereerst het lichamelijke aspect. Het menselijk lichaam heeft een innerlijke thermostaat die de temperatuur van ons lijf heel goed zelf kan regelen. Alleen is die thermostaat bij de moderne mens vaak nogal 'lui' geworden. Dat komt doordat we altijd kleren dragen en heel vaak in ruimtes zitten met verwarming of airco. We zijn geen extreme temperatuurwisselingen meer gewend. Terwijl ons lichaam daar eigenlijk heel goed zelf mee kan omgaan. Door je lichaam bloot te stellen aan kou, kun je deze processen in je lichaam weer op gang brengen en het lichaam meer in de oorspronkelijk bedoelde balans brengen. Als je dat op de juiste manier doet, stap voor stap opbouwt en combineert met ademhalingsoefeningen, kan je lichaam die extreme kou prima zelf opvangen."

'Je leert je comfortabel te voelen in een oncomfortabele situatie. Dat kan je ook in hele andere situaties toepassen'

Dan is er nog het mentale aspect. "Door regelmatig zo'n koud bad te nemen, leer je op een nieuwe manier omgaan met stress. Hoe vaak je het ook doet, blootstelling aan kou wordt voor de meeste mensen nooit echt leuk. Je blijft altijd even die stressreactie ervaren, maar je leert jezelf - door je mindset te trainen - comfortabel te voelen in een oncomfortabele situatie. Dat kun je vervolgens ook toepassen in heel andere situaties. Bijvoorbeeld als je een lastig gesprek hebt met je baas, of als je kinderen de hele ochtend jengelen."

Lijkt het jou ook wel wat? Spring dan niet zomaar in een koude gracht of een ijsbad, zegt Scholtissen. Blootstelling aan koude kun je het beste rustig opbouwen. "Oefen eerst thuis eens door elke ochtend aan het eind van je douche de kraan iets kouder te draaien. Ga elke dag een stapje verder, steeds iets kouder. Tot je na een tijdje de kraan helemaal koud kan zetten. Zo bouw je het rustig op. Terwijl je de koude prikkel gaat vergroten denk je eraan dat je ademhaling je kan helpen in het moment te zijn en de kou als het ware te accepteren zonder ertegen te vechten. Wil je graag eens een ijsbad in, doe dat dan altijd onder begeleiding. Er zijn workshops te volgen waarbij je stap voor stap naar zo'n ijsbad toewerkt. Je krijgt informatie over hoe je lichaam reageert op kou, doet ademhalingsoefeningen en daarna stap je pas in het bad. In principe is graduele koude-blootstelling gezond voor bijna iedereen. Zwangere vrouwen, mensen met epilepsie, mensen met het syndroom van Raynaud, en mensen met zware cardiovasculaire aandoeningen dienen echter extra voorzichtig te zijn met de ademhalingsmethode en de koude blootstelling en kunnen de methode beter niet zonder overleg met hun behandelend arts beoefenen."

De rubriek Op je gezondheid is een samenwerking van RTL Nieuws en Healthy Fest. Op Healthy Fest vind je nog veel meer artikelen over hoe je van je leven een gezond feestje maakt.