MIND

Claudia viel zelf 39 kilo af: 'Ik durfde niet meer naar de dokter'

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© Marleen SahetapyClaudia viel zelf 39 kilo af: 'Ik durfde niet meer naar de dokter'
RTL

Bewust kiezen voor je gezondheid, dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door te beginnen met sporten, te stoppen met roken, of elke dag te mediteren. Claudia Vesters (49) uit Den Bosch overwon haar angst voor de huisarts na een lange periode van ongezond leven en een te hoge bloeddruk. Door zelf op onderzoek uit te gaan maakte ze kennis met een gezonde levensstijl en viel ze 39 kilo af.

In 2002 overleed Claudia’s zus aan een geknapt aneurysma bij de hersenstam. Omdat zij altijd gezond leefde, was dit een onverwachte klap. Gedurende de periode die volgde, zag Claudia haar ouders langzaam wegkwijnen van verdriet. En daarbovenop maakten zij zich ernstig zorgen om Claudia, die alsmaar dikker werd. "De laatste tien jaar van hun leven hebben ze geen moment meer genoten. Regelmatig zeiden ze: 'Goh meisje, je moet iets aan je gewicht doen, straks zijn we jou ook kwijt.'"

Dat die zorgen niet overbodig waren, wist Claudia zelf ook wel. "Ik woog 96 kilo en ben maar 1.60 meter. Dat had ik te danken had aan mijn veel te gezellige leefstijl. Ik at ontzettend veel, dronk liters frisdrank en sportte niet. De enige beweging die ik kreeg was een korte wandeling met de hond. Mijn darmen deden pijn en mijn hoofd voelde alsof het op knappen stond. Als ik in de spiegel keek was mijn gezicht altijd rood en dik. Ik walgde van mezelf en was vaak ongelukkig. In plaats van er iets aan te doen, at ik mijn emoties weg." 

Nu is het klaar

Omdat ze zeker wist dat haar bloeddruk te hoog was, durfde Claudia niet meer naar de huisarts. “De angst voor wat ze zou zeggen was zo groot. Maar natuurlijk wist ik wel dat er iets moest veranderen. Het omslagpunt kwam toen mijn vader gediagnosticeerd werd met een herseninfarct. Ik beloofde hem goed voor mijn moeder en de hond te zorgen, maar dat kon ik alleen waarmaken als ik gezonder zou leven. Ik wilde niet doodgaan omdat ik niet goed voor mezelf zorgde. Mijn zoektocht begon op internet: ik googelde 'Wat is nou precies gezonde voeding?' en 'Hoe leef ik gezond?'. Stap voor stap veranderde ik mijn slechte en onregelmatige voeding naar een gezond eetpatroon."

"Voor het eerst ooit aten we drie keer per dag een goede maaltijd. Ik dwong mezelf over mijn gevoelens te gaan praten, in plaats van ze weg te eten. Ook begon ik meer te bewegen. Met de hond liep ik een extra groot rondje en van lopen ging ik over tot fietsen. Uiteindelijk ging ik zelfs hardlopen. Thuis deed ik spierversterkende oefeningen. Sportscholen vind ik verschrikkelijk, dus alles wat ik thuis kon doen, deed ik thuis."

In 11 maanden tijd verloor Claudia op eigen kracht 39 kilo, zonder moeite. "Het afvallen zelf heb ik nooit lastig gevonden. Wat ik wél moeilijk vond, was het nemen van het besluit en om daar honderd procent voor te gaan. Maar toen ik het besluit eenmaal genomen had, dacht ik niet meer aan consequenties en had ik alleen nog oog voor wat ik ervoor terug zou krijgen."

Onherkenbaar

Tijdens het afvallen steunde Claudia’s man haar enorm. Hij was in de tussentijd ook veel te zwaar geworden. "Ik had hem meegesleurd in mijn leefstijl. Toen we genoeg waren afgevallen, durfde ik eindelijk naar de huisarts om mijn bloeddruk te laten meten. Ze herkende me niet meer, net als meer mensen in mijn omgeving. Er stond een compleet andere vrouw voor ze. Mijn bloeddruk bleek goed te zijn en om het zeker te weten ben ik in de weken daarna nog een paar keer teruggekomen. Het was goed, ik was gezond." 

"Na het afvallen ging ik studeren. Ik rondde de opleiding gewichtsconsulent en orthomoleculaire voeding af. Wat bleek? Alles wat ik in mijn opleidingen leerde, had ik zelf al uitgevogeld. Momenteel doe ik alles wat ik altijd had willen doen. Mijn oude kleren zijn de deur uit. Vorig jaar liet ik een buikwandcorrectie doen. Vanwege het vele afvallen had ik veel los vel waar ik vanaf wilde. Ik vond het wel even spannend toen ze mijn bloeddruk gingen meten in de kliniek, maar zelfs op de operatietafel was deze nog laag."

Inmiddels is Claudia nergens bang meer voor. Ze wil graag anderen aanmoedigen om je lichaam altijd op de eerste plek te zetten. "Onderschat je eigen kracht niet en zie jouw lichaam als krachtbron. Verwen het met alles wat goed is. Je krijgt daar zo veel voor terug. Mensen zeggen als ze ziek zijn soms dat hun lichaam ze in de steek gelaten heeft. Lange tijd dacht ik dat ook. Maar nu besef ik dat ik juist dankbaar moet zijn voor het lijf dat ik heb en dat ik het moet waarderen. Het heeft me goede dingen gebracht, omdat ik het goede dingen heb gegeven."

Claudia Vesters© Marleen Sahetapy
Claudia Vesters

Achteraf spijt

Achteraf heeft Claudia spijt dat ze niet eerder naar de dokter is gegaan. "Ik vind het zo jammer van alle jaren die ik heb gemist met mijn kinderen. Het leukste stuk van hun jeugd is aan me voorbijgegaan. Als zij wegrenden of reden op hun fietsje, kon ik ze met mijn dikke lijf nooit bijhouden. Als zij in een achtbaan gingen, kon ik niet mee. Nu besef ik dat des te meer. Van een hele periode mis ik spontane foto’s met mijn kinderen samen. Ik stond aan de zijlijn en genoot van mijn kinderen, maar ik had er op dat moment graag middenin gestaan. Dat is nu te laat."

"Het had me enorm geholpen als iemand destijds aan me vroeg: 'Wat is er echt met je aan de hand?' Ik had niemand die ik echt vertrouwde of waarmee ik kon praten over mijn gevoelens. Ik had eerder naar de dokter willen gaan, maar wist niet met wie. Het had anders kunnen lopen als er iemand voor me was geweest en daarom vertel ik mijn verhaal. Ik wil dat iedereen beseft hoe belangrijk het is om alles uit je leven te halen en dat het bepalen van je eigen geluk veel makkelijker is dan je denkt."

Wat zegt de gezondheidsexpert?

"Het verhaal van Claudia is indrukwekkend", zegt David Smeekes, huisarts bij de Hartstichting. "Op eigen kracht zo’n omslag maken naar gezond leven is voor veel mensen een grote uitdaging. Ik begrijp dat het voor Claudia lastig of eng was om naar de huisarts te gaan. Ze had er daarom voor kunnen kiezen om zelf haar bloeddruk thuis te meten, zodat ze wist hoe ze ervoor stond. Het helpt om inzicht te krijgen in je (hart)gezondheid. Bij een herhaalde verhoogde bloeddrukwaarde had ze misschien eerder hulp kunnen zoeken of eerder aan de slag kunnen gaan met het verbeteren van haar leefstijl."

Schade

"Wanneer je een hoge bloeddruk constateert, is het belangrijk om tijdig maatregelen te nemen deze te verlagen. Een hoge bloeddruk geeft een hoger risico op bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte. Dit komt omdat de hoge druk de wanden van een bloedvat kan beschadigen. Daardoor kunnen stofjes zoals cholesterol zich gaan ophopen. Dit verschijnsel wordt ook wel slagaderverkalking genoemd. Daarnaast moet het hart bij een hoge bloeddruk ook steeds harder werken om het bloed rond te blijven pompen. Hierdoor wordt je hartspier dikker en stijver, wat kan leiden tot hartfalen."

Oorzaken

"Een directe oorzaak van een hoge bloeddruk is niet altijd aan te wijzen. Wel weten we dat een ongezonde leefstijl je bloeddruk kan verhogen en dat erfelijke aanleg een rol kan spelen." Volgens Smeekes voel je een hoge bloeddruk meestal niet. Hierom is het des te belangrijker dat je deze zelf af en toe een keer meet. "Je kunt dit vrij eenvoudig thuis doen, net zoals je af en toe ook op de weegschaal stapt om je gewicht te meten. Vanaf je 40ste komt een hoge bloeddruk vaker voor, dus mijn advies is om vanaf die leeftijd regelmatig te controleren. We weten dat ongeveer 1,2 miljoen mensen in Nederland rondlopen met een te hoge bloeddruk, zonder zich daar zelf bewust van te zijn."

Advies

Smeekes laat weten dat een bloeddruk rond de 120/80 voor de meeste mensen een gezonde waarde is. "Boven de 140/90 is er sprake van een verhoogde bloeddruk. De eerste stap in de behandeling van een hoge bloeddruk is altijd het aanpassen van je leefstijl. Het verhaal van Claudia laat zien hoe effectief dat kan zijn. Met kleine stapjes kun je al veel resultaat behalen en op die manier is het ook goed vol te houden. Belangrijke stappen daarin zijn: meer bewegen, minder zout eten, een paar kilo afvallen, minder alcohol drinken en stress verminderen."