Maak kennis met 'ving tsun': jezelf snel en effectief verdedigen
Sporttrainer Dennis is graag fysiek bezig en probeert regelmatig nieuwe sporten uit. Vandaag leert hij de basisprincipes van een Chinese vechtkunst, genaamd 'ving tsun'. "Je traint niet alleen je verdediging, maar ook je hersenen."
Ving tsun, ook wel 'wing chun' genoemd, is een vechtkunst uit het zuidoosten van China. Het is een zuidelijke stijl uit de vechtsport kungfu, waarbij de nadruk ligt op korte en snelle bewegingen.
Dennis probeert een les ving tsun in één van de ving tsun scholen in Nederland. Hij krijgt les van Gertjan, die al ruim 40 jaar lesgeeft in de sport waar Bruce Lee ooit bekend mee werd. Gertjan: "Bij ving tsun is het je doel om je tegenstander zo effectief en efficiënt mogelijk uit te zien schakelen en iets te leren wat je in de praktijk kunt toepassen. De basis hiervan begint bij een goede gevechtshouding."
De juiste houding
De juiste houding aannemen voor een gevecht is nog niet zo makkelijk. We zijn gewend om comfortabel te staan, maar tijdens een gevecht is het van groot belang dat je stevig staat, zodat je blijft staan als je een klap krijgt of uitdeelt. Gertjan legt in een paar stappen uit hoe je dit moet doen.
1. Ga voor een spiegel staan. Zo kun je altijd je motoriek controleren en zien of je het goed doet.
2. Sta met je voeten recht tegen elkaar aan en je handen naar voren.
3. Trek je handen naar achteren en bal ze tot vuisten. Laat je voeten op dezelfde manier staan.
4. Zak door je knieën en wijs, terwijl je dat doet, je knieën en tenen zo ver mogelijk naar buiten.
5. Breng vervolgens je hakken ook naar buiten, tot je stevig staat. Dit voelt misschien wat onnatuurlijk, maar dit is de basishouding die je nodig hebt.
Een stoot maken
Zodra je in de juiste gevechtshouding staat, kun je een stoot gaan maken. Bij ving tsun is het van groot belang dat deze stoot altijd rechtstreeks is en nooit met een boog, zoals soms bij boksen gebeurt. Je kunt dit oefenen door vanuit je positie met je linkerhand recht door het midden te slaan.
Doe dit meerdere keren en probeer de beweging elke keer sneller uit te voeren. Je kunt dit op een bokszak doen, maar ook op een dummy of gewoon in de lucht. Heb je die eerste stoot onder de knie, dan wissel je af met je andere arm.
Als het stoten goed voelt, kun je een stapje verder gaan door erbij te lopen. Belangrijk is hierbij dat je - als je vooruit loopt - altijd je voorste voet eerst zet. Doe altijd een stap en een stoot tegelijk. Achteruit geldt hetzelfde: verzet eerst je achterste been en daarna je voorste. Let op: dit kan in het begin best lastig zijn, omdat je veel moet nadenken. Het is niet gek als dit niet meteen lukt!
Trappen
Voor het trappen bij ving tsun geldt hetzelfde: rechtdoor is sneller én beter voor de balans. Gertjan: "Let altijd op je balans en leun nooit voor of achterover. Houd er rekening mee dat een tegenstander altijd ineens achteruit kan deinen en dan moet je niet omvallen of instabiel staan, want dan krijg je de tegenaanval."
Voor wie is ving tsun?
Volgens Gertjan is ving tsun voor iedereen die meer zelfvertrouwen wil krijgen. "Je leert hoe je moet reageren op een situatie of gevecht waarin je terecht kunt komen. Door te weten hoe je jezelf kunt verdedigen, voel je je vaak veiliger. Ik train kinderen, maar ook volwassenen met allerlei verschillende beroepen. Man of vrouw, dat maakt niks uit."