MIND

Mariko stopte met social media: "Ik was alleen nog bezig met wat anderen zagen"

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© Elise ChungMariko stopte met social media: "Ik was alleen nog bezig met wat anderen zagen"
RTL

Bewust kiezen voor je gezondheid, dat kan op allerlei manieren. Door te gaan sporten, te stoppen met roken, of elke dag te mediteren. In november vorig jaar besloot Mariko Naber (43) te stoppen met al haar social media. Ze gebruikt het nu alleen nog als dat noodzakelijk is voor haar werk.

In november 2018 besloot Mariko het roer om te gooien. Ze verwijderde al haar privé-accounts op social media en besloot die alleen nog zakelijk te gebruiken. Mariko heeft met haar man Mark de onderneming ‘Sell Your Stuff Online’. Ze ontwerpen branding voor andere bedrijven en bieden cursussen aan over hoe je een online onderneming of webshop succesvol kan maken. "Het is best moeilijk omdat mijn werk voor een groot deel om social media draait. Maar op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik alleen nog maar daar mee bezig was."

Het 'echte' contact

"Ik wilde er graag vanaf, omdat ik het 'echte' contact met mensen miste. Kennissen gaan ervan uit dat – op het moment dat ze zelf erg actief zijn op Instagram of Facebook – jij ook alles van hen weet." Dit vindt Mariko jammer. "Dan kom je iemand in het echt tegen en heb je gewoon geen gespreksstof meer. Dat vond ik op een gegeven moment zo sneu, dat ik besloot ermee te stoppen.” Mariko heeft nu meer tijd voor nuttige dingen. "Ik ben gaan sporten en ga kritischer om met de tijd die ik heb. Ik hoef niet meer dwangmatig door mijn feed te scrollen en dat scheelt meer tijd dan je denkt."

'Kijk eens naar wie je in de laatste twee jaar nou nog echt gesproken hebt'

Het was voor Mariko niet moeilijk haar persoonlijke accounts op te schorten. "Van veel dingen die ik langs zag komen in mijn tijdlijn dacht ik: maar dit wil ik toch helemaal niet weten? Het geeft mij heel veel rust om niet meer bezig te hoeven zijn met wat andere mensen op hun tijdlijn plaatsen. Daarnaast vind ik het leuker om een belletje te krijgen in plaats van die eeuwige onpersoonlijke online felicitaties op mijn verjaardag. Ook uitnodigingen voor feestjes krijg ik liever analoog."

Volgers of vrienden

Jongere generaties groeien tegenwoordig allemaal op met social media. Hoe ouder je bent, hoe minder lastig het is ermee te stoppen, zegt Mariko. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon. Er zijn een aantal manieren om het jezelf makkelijker te maken: "Begin met jezelf afvragen met wie je nog echt contact wil hebben. Het verzamelen van volgers en vrienden die niet écht je vrienden zijn, vind ik zelf geen meerwaarde hebben. Kijk eens naar wie je in de laatste twee jaar nou echt nog gesproken hebt, op een leuke manier. En wie er nog aan je heeft gevraagd hoe het met je gaat."

Mariko Naber© Elise Chung
Mariko Naber

Dat Mariko is gestopt met social media, betekent niet dat ze er tegen is. "Maar het was voor mij gewoon heel hard nodig. Het begon mijn leven te beïnvloeden. Ik was constant bezig met wat ik op social media zette en met hoe anderen dat zouden zien, terwijl dat niet belangrijk zou moeten zijn. En zien jullie ook niet dat iedereen elkaar ontzettend nadoet?" Volgens Mariko beseffen mensen niet goed dat we voor alles onbewust een soort goedkeuring vragen. We vergelijken ons te veel met anderen en dat is slecht voor je zelfbeeld.

Weg met WhatsApp

Mariko heeft nog wel WhatsApp op haar telefoon, maar is uit alle groepsapps gegaan. "Als iets dringend is, appen mensen mij persoonlijk. In het begin had ik het gevoel dat mensen dat heel vervelend vonden. Maar als ze je goed genoeg kennen en waarderen, dan waarderen ze ook je keuze." Of ze bang is om dingen te missen? "Nee. Als mensen vragen hebben of graag willen dat je op hun feestje komt, dan hoor je dat echt wel."

Tegenwoordig biedt Mariko een social media detox aan. Hiermee wil ze anderen inspireren. "Ik ga niet met een spandoek mensen staan aanmoedigen het ook te doen, maar denk wel dat het een mooie beweging is." Voor iedereen die net als Mariko wil beginnen met 'socialminderen' heeft ze nog een tip: "Ga niet als een gek alles in één keer deleten maar maak eerst een backup van je Facebook- en Instagramprofiel. Je wil natuurlijk niet alle herinneringen verliezen die je door al die jaren heen hebt opgebouwd."

Wat zegt de gezondheidsexpert?

Eduard de Wilde, biohacker en oprichter van het bedrijf LiveHelfi, verdiept zich al jaren in voeding en gezondheid. Hij snapt wel waarom social media zo populair zijn: "De hele wereld ligt binnen je handbereik. Je kunt er inspiratie opdoen voor je hobby of lifestyle en contact houden met vrienden en bekenden die al dan niet op grote afstand wonen. Maar: het is ook verslavend. En wanneer iets verslavend is, moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Je besteedt onbewust meer tijd aan social media dan je zou willen. Ondertussen word je voortdurend geconfronteerd met de onrealistische leefwereld van anderen. 

De meeste mensen (niet alleen influencers) schetsen een beeld van zichzelf dat niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid. Ik zat vorige week in een vliegtuig naast een meisje dat bij het opstijgen van het vliegtuig een selfie nam, om vervolgens de hele vlucht de foto te bewerken. Niets van haar gezicht was meer origineel. Haar neus werd bijgewerkt, haar huid, de kleur van het haar. Alles. Stel dat haar volgers denken dat ze er in werkelijkheid ook zo uit ziet? Dan ligt het voor de hand dat die denken: 'Zij ziet er veel mooier uit dan ik, zij leidt een veel leuker leven dan ik.'" 

'Het werd mij al snel duidelijk dat e-mail en social media dodelijk zijn voor je productiviteit'

"Er zijn al diverse onderzoeken die erop wijzen dat jonge meisjes opgroeien met een negatief zelfbeeld als gevolg van het gebruik van social media. En vermoedelijk geldt dit niet alleen voor jonge meisjes.

Een ander nadeel van de verslaving is tijdverspilling. Ik ben ondernemer met een webshop, een eigen merk voeding en een coaching praktijk. Mijn doel is om de dag zo efficiënt mogelijk te besteden. Ik plan daarvoor alles: werktijd en ontspanning. Nadat ik ben opgestaan, stel ik doelen voor de dag en als ik naar bed ga, evalueer ik wat ik die dag heb bereikt. Het werd mij al snel duidelijk dat e-mail en social media dodelijk zijn voor je productiviteit. Voordat je het weet word je geregeerd door de alerts op je telefoon. 

Mensen zijn van origine geen multitaskers. Elke keer dat we worden afgeleid, moeten je hersenen omschakelen. Onderzoek van de Stanford University toont aan dat multitaskers minder productief zijn en dat ze mentaal slechter zijn georganiseerd. Het zou zelfs een negatieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de hersenen van jonge mensen.

Dit is de reden dat ik de telefoon bewust niet aanraak totdat ik mijn ochtend routine heb afgewerkt. Overdag werk ik met tijdsblokken waarin ik me uitsluitend bezighoud met één activiteit. Mijn telefoon staat in flight modus en mijn mail staat uit. Ik heb meer rust in mijn hoofd en kan me beter concentreren. En bovendien, wat heb je er echt aan, uren turen naar Instagramfoto’s? Stel jezelf elke keer de vraag nadat je er een tijdje op hebt gezeten: wat heeft me dit opgeleverd? Ik durf te wedden dat het antwoord behoorlijk ontnuchterend is."

Paula Vaarkamp / Healthy Fest

Lees meer over
GezondheidSocial MediaPsychologie