Ramona viel 50 kilo af in 10 maanden: hoe gezond is dat?
50 kilo afvallen in minder dan een jaar. Het lukte Ramona de Brock (36). In maart 2019 ging ze de uitdaging aan en nu, tien maanden later, weegt ze geen 136 maar 86 kilo.
Ramona de Brock woont samen met haar man en kind IJmuiden. In maart 2019 stelde zij zichzelf het doel om binnen een jaar 50 kilo af te vallen. Inmiddels is dit gelukt, zelfs twee maanden eerder dan gepland. In slechts 10 maanden en 10 dagen bereikte ze haar doel, dat een jaar geleden nog onmogelijk leek.
In het begin van haar strijd tegen de kilo’s telde Ramona strikt haar calorieën en plande ze zes eetmomenten per dag. Door een ongezond voedingspatroon was haar lichaam verslaafd geraakt aan geraffineerde koolhydraten als suiker, maar toen ze die verslaving onder controle had kon ze het aantal eetmomenten terugbrengen naar vier – en tegenwoordig zelfs drie. "Ook doe ik nu intermittent fasting. Dat helpt me om mijn voedingspatroon blijvend te controleren."
Tijdens intermittent fasting eet je gedurende een bepaalde, beperkte periode. Bij Ramona vindt die periode plaats van 10.00 uur tot 18.00 uur. Ze eet dan drie maaltijden. "Ik neem geen tussendoortjes meer. Als ik ga sporten en weet dat ik extra eiwitten nodig heb, verwerk ik die in een maaltijd. Omdat ik veel sport eet ik steeds flinke porties zodat ik tussen mijn maaltijden geen trek krijg."
Volgens Ramona gaat het bij afvallen om de juiste leefstijl: je lichaam kennen en weten hoe het werkt. "Als je die inzichten hebt en je die gezonde leefstijl eigen maakt, kun je ook prima af en toe een uitschieter hebben en is het beter vol te houden. Daarnaast is goede voorbereiding erg belangrijk." Daarom maakt Ramona elke zondag een planning met wat er die week op het menu staat. Ook zorgt ze ervoor dat er altijd gezond eten in huis is.
Welk gewicht zit in jouw genen?
Om gemotiveerd te blijven heeft Ramona naast haar crossfittraining wekelijks een zogenoemde mindsettraining met coach Floor, die haar al vanaf dag één begeleidt. Ook deelt ze alles op sociale media, waar ze veel lovende reacties ontvangt. "Die reacties doen me goed. Ik merk dat ik anderen inspireer."
Ramona’s traject loopt nog tot 12 maart. Ze is blij dat ze haar doel heeft gehaald, maar is pas helemaal tevreden als er nog 3-4 kilo af kan. "Dan zit ik op een gewicht dat voor mijn gevoel echt bij me past. Natuurlijk blijf ik daarna op dezelfde manier eten en bewegen. Uiteindelijk kom ik dan op een setpointgewicht: het ideale gewicht dat bij je genen past."
Bang voor een terugval is Ramona niet. Tijdens haar studie heeft ze veel inzichten en kennis opgedaan over gezondheid en voeding en dit motiveert haar enorm. De studie is inmiddels bijna afgerond en daarna wil ze zich focussen op een nieuwe carrière, waarbij ze anderen kan helpen als coach. “Er zijn veel diëtisten die zelf ooit te zwaar waren, maar 50 kilo afvallen is wel uitzonderlijk.”
Niet stressen
In 2018 had 50,2 procent van de volwassen Nederlanders overgewicht. Zwaarlijvigheid neemt toe vanwege een gebrek aan beweging en goede voeding. Naast de voldoende beweging en goede voeding is ook ontspanning heel belangrijk: als je gestrest bent is dat schadelijker dan een verkeerd eetpatroon. "We zijn alsmaar druk, staan altijd aan. Appjes, Facebook, wat dan ook. Je lichaam rust niet. Het gevolg is dat je naar snelle suikers grijpt, om je energie weer op pijl te krijgen. Die zorgen er weer voor dat je niet slaapt. Het is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Wat zegt de expert?
Diëtiste Eveline van de Waterlaat: "Superknappe prestatie van Ramona, maar laat dit geen gemiddelde zijn voor anderen met overgewicht. Theoretisch gezien is vijf kilo per maand afvallen haalbaar. In de praktijk is ruim een kilo per week afvallen heel veel. Natuurlijk is het afhankelijk van je aanpak. Daarbij vallen mannen sneller af dan vrouwen."
Van de Waterlaat raadt aan om het afvaldoel niet alleen op een gewicht te leggen, maar vooral ook op het gevoel dat je wenst te behalen, zoals je fitter voelen of voldoende energie hebben om met je kinderen te spelen. "Als je zegt: 'Ik wil 50 kilo afvallen', kan het zijn dat je je na 45 kilo afvallen al goed voelt. Haal je dan de 50 niet, kan dat voelen als falen terwijl dat dan een onnodig vervelend gevoel is."
De snelheid waarmee Ramona is afgevallen is niet per se slecht. "Als je op een gezonde manier afvalt met veel beweging en voldoende voedingsstoffen, is snel afvallen niet erg. Zolang je maar zorgt dat je een uitgebalanceerd voedingspatroon hebt met voldoende eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen."
Eet genoeg
Het grootste gevaar bij afvallen is dat mensen te weinig gaan eten. Helemaal als je maar drie eetmomenten op een dag hebt, is het belangrijk dat je voldoende eet per maaltijd. "Zorg voor zo min mogelijk ongeraffineerde suikers en genoeg eiwitten, zodat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Eigenlijk adviseer ik aan alle mensen die weinig eten of ineens flink willen afvallen om extra supplementen en vitaminen te slikken. Laat je hierover wel goed informeren."
Terugval
Ramona zegt niet bang te zijn voor een terugval, maar dat kan je nooit uitsluiten volgens de diëtiste. Hoe meer kilo’s je afvalt, hoe groter de kans dat je deze weer terugkrijgt. Als je afvalt zijn je vetcellen een stuk leger geworden, legt Van de Waterlaat uit. Ze willen ze zich weer volzuigen, wat ervoor zorgt dat je meer honger hebt en minder verzadigd bent. "Afvallen is één ding. Op gewicht blijven is de volgende uitdaging – en die is misschien nog wel het moeilijkst", zegt Van de Waterlaat. "Wel is de kans dat Ramona terugvalt klein, omdat ze niet alleen haar voedings- en beweegpatroon aanpakt, maar ook aan het psychologische aspect werkt."
De diëtiste heeft er bewondering voor dat Ramona zoveel aan crossfit doet, maar wil andere mensen met overgewicht wel waarschuwen: "Crossfitten is een blessuregevoelige sport. Ga niet onvoorbereid een les in en train je spieren eerst. Het is een intensieve vorm van bewegen en vergt de nodige kennis en goede voorbereiding."
Sporten is geen garantie
Daarnaast wil Van de Waterlaat benadrukken dat veel sporten geen garantie geeft op afvallen. "Sporten wordt vaak overschat. Sommige vrouwen vragen mij waarom ze geen gewicht verliezen, terwijl ze vijf keer per week in de sportschool staan. Veel sporten maakt je strakker en fitter, maar je ziet het niet altijd direct terug op de weegschaal. Daar is meer voor nodig, zoals een uitgebalanceerd voedingspatroon. Wel helpt sporten om na het afvallen op gewicht te blijven."