Etiquette

De 5 spelregels van... excuses aanbieden

Door Hanneke Mijnster··Aangepast:
© iStockDe 5 spelregels van... excuses aanbieden
RTL

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van excuses maken.

De situatie

Sorry! Pardon! Excuseer! Het spijt me! Je hoeft niet meteen Caroline Tensen uit het vet te trekken om je excuses aan te bieden, maar wanneer je fout zit, zit er maar één ding op: je verantwoordelijkheid nemen en het goed maken. Maar hoe heurt dat eigenlijk?

De spelregels

  1. Je moer met je ‘maar’

Je excuses aanbieden, zeker wanneer je iemand echt hebt gekwetst of wanneer je een grote fout hebt gemaakt, voelt als met jalapeno-vingers in je oog wrijven. En een ‘maar’ (of erger: "Ja, maar jíj") achter je verontschuldiging plakken voelt als uitsmeren. Niet doen, dus. Neem je verantwoordelijkheid en houd je sorry keurig bij jezelf. Gooi er ook geen vluchtige "Oh! Sorry!" uit, maar zeg "Pardon" of "Het spijt me." Het moet wel echt voelen.

De 5 spelregels... bij de kapper
Lees ook

De 5 spelregels... bij de kapper

2.   Draai er niet omheen

"Verschillende excuses zijn altijd minder overtuigend dan één", zei schrijver en dichter Aldous Huxley. Dus laat de drukte, de kinderen, de brug die open stond en je knagende cavia erbuiten als je de verjaardag van je oma vergeten bent. Geen smoesjes, maar een oprechte sorry en vooral een goedmaker ("Zodra het weer mag, kom ik een gebakje brengen!") is het enige dat volstaat volgens etiquette-experts Wolbrink & De Vries.

'Je excuses aanbieden via de mail of in een appje kan niet. Een excuus verdient aandacht'

3.   Bellen is altijd beter

"Sorry!" ​in een app of een e-mail, dat kan echt niet. Een excuus verdient aandacht en dus maak je het bij voorkeur inclusief oogcontact. In de huidige quarantainetijd kan dat natuurlijk niet altijd (sowieso niet trouwens), maar ook op afstand geldt dat bellen altijd beter is. Even door die Spaanse peper heen happen en zeggen dat het je spijt. Vamos!

4.   Later lach je erom

Timing telt ook mee, bij excuses maken. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. En hoe meer het gaat etteren. Doe je het keurig en op tijd, dan is alles snel vergeven en vergeten. Heb je het echt bont gemaakt, dan kun je maar beter groots uitpakken. Ja, we bedoelen hier mooie woorden, prachtige bloemen én heerlijke chocola. Kies dan wel je eigen smaak, zodat je die samen kunt opeten wanneer je er later om lacht.

5.   Doe niet zo moeilijk

Verontschuldigt iemand zich bij jou, doe dan niet zo moeilijk. Aanvaard de excuses, wijs de ander niet nogmaals op zijn fout en ga gewoon vrolijk voorwaarts. Ga in vredesnaam niet zitten poeren in de wond en in de sloot vol oude koeien. Kun je je er niet overheen zetten, dan kun je maar beter eens kijken naar de waarde van jullie contact.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Lees meer over
SpelregelsEtiquettePersoonlijk