Feestdagen

Zo win jij alle spelletjes met kerst

Door Peper Hofstede··Aangepast:
© iStockZo win jij alle spelletjes met kerst
RTL

Ja ja ja, natuurlijk gaat het om het meedoen: gezellig met z'n allen aan tafel voor een potje Catan of 30 Seconds. Maar we willen verdorie winnen ook! Daarom geven experts hun beste tips voor de meest populaire spelletjes.

Spelletjes zijn altijd leuk natuurlijk: op vakantie, op een willekeurige dinsdagmiddag met de kinderen, tijdens een spelletjesavond met vrienden... Maar de feestdagen lenen er zich natuurlijk helemaal goed voor om eens met z'n allen rond de tafel te gaan zitten! Hapje en drankje erbij, bord op tafel en spelen maar.

Wij vroegen spelletjesexperts om hun gouden tips, zodat je straks niet alleen maar gezellig meedoet, maar ook echt de winst pakt.

30 seconds

De schoonheid van dit spel zit in z'n simpelheid: een iemand van het team trekt een kaartje, waarop 5 namen of begrippen staan. Die moet hij zo goed mogelijk omschrijven zodat de andere teamleden kunnen raden om wie of wat het gaat - en dat alles binnen 30 seconden natuurlijk. "Zodra je het kaartje pakt, kan je heel snel scannen welke begrippen er allemaal opstaan en welke je makkelijk kan beschrijven", vertelt Bert Calis. Hij organiseert de evenementen voor 999 Games, de uitgever van 30 Seconds, en is zelf ook een fanatieke speler. "Pik eerst de eenvoudigste eruit - maar als dat gelijk de eerste is, kan je direct van start, want je hebt maar kort. Ga in ieder geval voor het laaghangende fruit eerst." 

Want die 30 seconden tikken razendsnel weg. "Ga ook geen hele zinnen maken. Gewoon: 3 steekwoorden roepen. En als dan nog niemand het weet: passen en op naar het volgende begrip. Verder uitweiden kan ook, maar ga vooral niet dingen roepen als 'Kom op, dit weten jullie wel' tegen je teamgenoten. Dat kost alleen maar kostbare tijd. Je kan er altijd op terugkomen als ze de anderen geraden hebben."  

Catan

Calis is ook helemaal thuis in Catan, het spel waarbij je grondstoffen verzamelt om straten, dorpen en steden te bouwen en zo je rijk te vergroten. Zijn gouden tip hier: laat de statistiek in je voordeel werken. "Bij Catan dobbel je met twee dobbelstenen om te bepalen welke landtegels grondstoffen leveren. Statistisch is de kans het grootst dat je 7 gooit. Maar daar heeft de bedenker van het spel natuurlijk ook rekening mee gehouden, dus bij 7 komt de rover in het spel. Het beste alternatief is om dus op tegels met 6 of 8, of aangrenzend 5 of 9 in te zetten, omdat dat relatief het vaakst gegooid zal worden."

En in dit spel speelt ook psychologie een grote rol. "Bij Catan moet je ook veel onderhandelen en samen spelen. Het werkt dus om een beetje vriendelijk te zijn en anderen ook weleens te helpen. Speel het hard en je zal vijanden krijgen. En vijanden willen niet met je ruilen."

Risk

Ook al zo'n psychologisch spelletje: Risk. Zegt Bart de Snaijer, en hij kan het weten, want hij werd in 2018 Nederlands kampioen. "Je moet niet direct haantje-de-voorste willen zijn. Als je te snel te goed bent, gaat iedereen proberen jou te pakken. Wat dat betreft kan je beter onder de radar blijven en later toeslaan. Zéker als je, zoals op het NK, met een tijdslimiet speelt."

De Snaijers gouden tactiek: flexibel blijven. "Risk is een heel dynamisch spel, iedere beurt kan het weer totaal veranderen en dan heb je er niks aan je vast te bijten in een bepaalde strategie. Dat verschilt van moment tot moment en dus doe je er maar het beste aan om je makkelijk aan te passen. En ja, om te weten hoe dan, werkt eigenlijk maar één ding: heel veel spelen. Daar krijg je inzicht van." Maar dat is geen straf natuurlijk.

Monopoly

Wie weleens Monopoly heeft gespeeld, weet het: zo'n potje kan behoorlijk lang duren. Toch haalt Eduard van Buggenum, marketeer bij 999 games en ook enthousiast bordspelletjesspeler, graag weer eens zijn monopolybord uit de kast om een interessante nieuwe strategie uit te proberen waar hij onlangs over las. Het heet de 'house hoarding strategy'. Misschien ook wel een gouden strategie voor jou?

Van Buggenum: "Je probeert dan zo snel mogelijk een aantal goedkope steden compleet te krijgen en bouwt die in één keer helemaal vol - ook al moet je daarvoor diep in de rode cijfers. Die strategie heeft als voordeel dat je je medespelers flink dwarszit: ieder huis dat jij opkoopt, is voor hen niet meer beschikbaar. Er zijn er tenslotte maar 32 in het hele spel. Hotels kan je links laten liggen. Het gaat hier niet om mooie real estate, maar om keihard huisjesmelken, goedkoop en snel. Het is wel chic om de Kalverstraat te hebben met een hotel erop, maar uiteindelijk levert dat in verhouding weinig op." Echt een strategie voor winnaars dus, en niet speciaal voor gezelligheidsspelers. Hier kan je 'm nog eens nalezen (in het Engels).

© iStock

Scrabble

Nog zo'n kerstklassieker onder de bordspellen - en echte liefhebbers hebben het hele jaar hun scrabbleklauwen kunnen scherpen aan Wordfeud. We bellen Wytze Groen, secretaris van de Scrabble Bond Nederland, voor zijn gouden tip. Het geheim: snel uitlopen! 

"Als je gewoon thuis scrabbelt, is het een mooi streven om zo snel mogelijk een beurt met rond de 30 punten te scoren en dat ritme vast te houden. Dan haal je sowieso een mooie score en loop je waarschijnlijk snel op je medespelers uit. Je kijkt daarbij eerst naar de beste plek op het bord om een woord neer te leggen en niet per se naar de meest waardevolle letters op je plankje. Als je EX speelt, is dat nog steeds maar 9 punten, terwijl je die E misschien wel veel beter kan gebruiken om ergens 3 x woordwaarde te pakken." 

Veel speelplezier allemaal! En winze.