Moestuin

7 groenten om makkelijk zelf te verbouwen

·Aangepast:
© iStock7 groenten om makkelijk zelf te verbouwen
RTL

Krijg je van die eerste lentezon ook van die moestuinkriebels, maar weet je niet precies met welke groenten je moet beginnen? Eigen Huis & Tuin zet de 7 makkelijkste groenten voor je op een rijtje. Dan zit je over een paar maanden aan je zelf-geoogste salade!

1. Sperziebonen

Hoewel sperziebonen erg gevoelig zijn voor slakken, zijn de bonen zelf makkelijk te kweken. Gelukkig hebben we hier een paar handige tips tegen slakken voor je, waardoor het echt wel goed moet komen.

Neem een bak van 40 bij 40 cm of groter en zet hier stokken of een rekje in, zodat de bonen hier langs kunnen groeien. Meng moestuingrond met compost en vul hier de bak mee. Stop tien zaadjes in de grond met ongeveer 10 cm tussen elk zaadje. Geef vervolgens dagelijks voldoende water. Kan niet misgaan!

2. Tomaten

Tomaten zijn niet al te moeilijk te verbouwen. Je kunt ze goed kweken in potten, kuipen, de volle grond en in zakken. Vooral dat laatste is aan te bevelen, omdat tomaten erg gevoelig zijn voor schimmelziektes en ongedierte.

Hoe en wanneer je tomaten zaait lees je hier. Kies een zonnige plek voor de plant en je tomaten zullen binnen een maand of twee à drie al groeien.

© iStock

3. Snijbonen

Ook snijbonen zijn makkelijk te verbouwen groenten, maar helaas ook erg gevoelig voor slakken, vooral in de eerste fase. Als je even niet oplet kunnen in één dag al je plantjes opgepeuzeld zijn. Om slakken zo veel mogelijk te weren kun je kopertape om de pot plakken. Een prijzige grap, maar zeker de moeite waard!

Je plant en onderhoudt de snijbonen op dezelfde manier als de sperziebonen.

4. Courgette

De courgette is een van onze favorieten, niet alleen omdat het erg lekker is, maar ook omdat ze zo makkelijk te verbouwen zijn. Maar deze plant is alleen geschikt wanneer je genoeg ruimte hebt, want hij heeft een vierkante meter per plant nodig. Heb je geen plek in je gewone moestuin? Dan kun je ‘m altijd nog in een grote bloempot naast je moestuin planten! Mocht je zaadjes van een klimmende courgetteplant vinden, dan is dat helemaal mooi, want deze plant kan - zoals je misschien wel verwacht - langs een rek omhoog groeien, waardoor je minder ruimte nodig hebt.

De plant is eigenlijk alleen in de prille fase gevoelig voor slakken. Daarna is het easy peasy! En gooi de bloemen niet weg, want ook daar kan je de lekkerste gerechten mee bereiden.

© iStock

5. Wortels

Makkelijk aan wortels kweken is het feit dat je ze direct in de volle grond mag zaaien en dus niet eerst hoeft voor te zaaien. Dit komt omdat ze niet tegen verzaaien kunnen. Extra belangrijk is het dan wel om ze meteen op de juiste plek te zaaien, en ze genoeg ruimte te geven om te kunnen groeien.

Wortels kun je vanaf half maart zaaien. Hoe? Door gaatjes in de grond te maken met een afstand van 3 cm tussen elk gaatje. Stop twee of drie zaadjes in elk gaatje, zodat er altijd wel eentje opkomt. Komen er per gaatje meer plantjes op? Laat dan alleen de mooiste staan en knip je de rest weg. Hoe verleidelijk het ook is om ze te verplanten kun je dit maar beter niet doen.

Je moet vooral in het begin geduld hebben, want worteltjes kiemen heel langzaam. Het kan wel drie of vier weken duren voor je eindelijk iets groens boven de grond ziet poppen.

6. Radijsjes

Ook radijsjes kunnen niet tegen verzaaien, dus kunnen ze direct in de volle grond gezaaid worden. Lekker makkelijk!

Radijsjes kun je vanaf 1 maart zaaien. Doe dat op dezelfde manier als bij de wortels:  stop twee of drie zaadjes in elk gaatje, zodat er altijd wel eentje opkomt. Komen er per gaatje meer zaailingen op dan moet je ook hier alleen de mooiste laten staan en de rest wegknippen.

© GettyImages

7. Bietjes

Ook bietjes kunnen, net als wortels, meteen de volle grond in, wederom omdat ze niet tegen verzaaien kunnen.

Bietjes kun je het beste half april zaaien. Hier hoef je maar 1 zaadje per gaatje te doen want eigenlijk zijn dat klompjes met meerdere zaadjes. Uit één zo’n klompje groeien vaak 2 of meer plantjes. Ook kun je er voor kiezen om een bietenplantje in geperste aarde bij het tuincentrum te kopen. Dit gaat ook goed, zolang je het plantje met aarde en al in de grond plant beschadig je de wortels niet. Maar ook hier geldt:  laat de grootste staan en knip de anderen weg.

Meer tuinips? 
Neem dan ook eens een kijkje op de Tuinieren-pagina van Eigen Huis & Tuin!