Alles wat je moet weten over tuinieren op kleigrond
Staat jouw tuin op kleigrond? Dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden tijdens het aanleggen en onderhouden van je tuin. Hovenier Lucas Lens geeft je tips!
Nederland bestaat uit verschillende types grond: zandgrond, kleigrond of veengrond staat. Deze bodemsamenstelling verandert echter voortdurend, onder andere door het weer.
De grondverdeling ziet er momenteel zo uit:
Woon jij in een van de groen gemarkeerde gebieden? Dan staat jouw huis en tuin dus op kleigrond en zul je met een aantal dingen rekening moeten houden. Hovenier Lucas Lens geeft je tips!
Voordelen en nadelen van kleigrond
Als we de voor- en nadelen van kleigrond naast elkaar willen zetten, zijn we gauw klaar wat Lucas betreft. Voordelen zijn er namelijk bijna niet volgens hem. “Klei is zo zwaar en hard dat het bewerken ervan echt heftig is. Wel is het zo dat klei erg vruchtbaar is. Dus als de plant eenmaal aanslaat, dan groeit hij ook gelijk hard en uitbundig. Dit betekent ook dat onkruid in eerste instantie erg langzaam opkomt in kleigrond, maar áls het eindelijk opkomt gaat ook dat dus hard. Een nadeel is dan weer wel dat het moeilijk te wieden is. Daarom werk ik al met al veel liever op zandgrond.”
Een tuin aanleggen op kleigrond
Heb je onlangs een huis gekocht dat op kleigrond staat, dan ben je ongetwijfeld van plan ook de tuin binnenkort aan te pakken. Of wellicht woon je al een tijdje op kleigrond maar kom je nu pas toe aan die tuinverbouwing. Hoe je het ook wendt of keert, je moet in beide gevallen van te voren rekening houden met een aantal zaken voordat je een tuin op kleigrond aanlegt.
Lucas raadt aan om de klei ongeveer 70 cm diep af te graven. Vervolgens breng je een zandlaag van 30 cm aan, gevolgd door een laag tuinaarde van 40 cm, zodat je uiteindelijk weer op hetzelfde niveau terecht komt, alleen kun je nu wel alle kanten op met de tuin. “Houd er wel rekening mee dat klei zichzelf altijd naar boven zal werken. Dit maakt het lastig de tuin goed te blijven bewerken.”
Deze planten zijn geschikt voor kleigrond
Omdat het per plant erg verschilt of ze goed groeien op kleigrond, is het erg belangrijk om je planten van tevoren zorgvuldig uit te kiezen. Planten die erg geschikt zijn om te groeien op kleigrond zijn onder andere de geitenbaard (Aruncus dioicus), Haagbeuk (Carpinus betulus ‘Fastigiata’), Zeeuws knoopje (Astrantia major) of de sierappel (Malus). Daarnaast zijn de Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), Schoenlappersplant (Bergenia cordifolia) en Monnikskap (Aconitum) planten die Lucas vaak gebruikt in tuinen op kleigrond, omdat ook die planten erg geschikt zijn voor deze grond.
Deze planten zijn ongeschikt voor kleigrond
Uiteraard betekent dat dus ook dat er planten zijn die juist niet goed op kleigrond kunnen overleven. Voorbeelden hiervan zijn Duizendblad (Achillea millefolium), Kogeldistel (Echinops ritro) en sierui.
Compost
Om de planten een extra steuntje in de rug te geven kun je de kleigrond ook eerst zelf bewerken. Een grote hoeveelheid compost, organische mest of bladaarde zorgt namelijk voor een goede basis van de bodem. Wanneer je de laag compost door de bovenste laag klei heen werkt, doet de bodem vanzelf de rest. Probeer elk jaar een nieuwe laag toe te voegen met voorkeur rond de herfst of eind lente.
Vochtig en kwetsbaar
Zorg er verder voor dat je de kleibodem zo min mogelijk bewerkt, omdat de structuur van klei erg kwetsbaar is. Loop er dus niet te veel overheen en spit de bodem zo min mogelijk om. Een ander kenmerk van kleigrond is dat het langer vochtig blijft. Dit kan zowel van positieve als negatieve invloed zijn. Bijvoorbeeld in de hoeveelheid water wat je moet geven. Omdat kleigrond na een regenbui dus ook een stuk langer vochtig blijft is water geven daardoor minder snel nodig. “Controleer dan ook per dag hoe de grond tot een paar centimeter diep aanvoelt voor je water wil geven en zorg er voor dat het niet uitdroogt.”
Droge zomers
Of kleigrond dan ook minder last heeft van de langdurig droge zomers waar we de laatste jaren mee te maken hebben gehad? Dat dan weer niet, helaas. “Klei droogt op den duur zo hard dat als het dan eindelijk regent het niks meer opneemt. Hierdoor kunnen er uiteindelijk flinke plassen in je tuin ontstaan.”
Fotocredits
- Headerfoto: Kasey McCoy - Unsplash
- Foto 1: Florum
- Foto 2: Lukas - Pexels