Eigen Huis & Tuin

Waarom je je met deze historisch lage hypotheekrente beter niet rijk kunt rekenen

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
Waarom je je met deze historisch lage hypotheekrente beter niet rijk kunt rekenen
RTL

De hypotheekrente was al lager dan laag. Maar nu is sinds kort het punt bereikt waarbij je van historisch laag kunt spreken. De hypotheekrente ligt nu namelijk zelfs onder de 1 procent. Toch kun je je maar beter niet rijk rekenen met zo’n extreem lage rente.

De afgelopen jaren is de hypotheekrente al naar een ontzettend laag percentage gezakt. Maar een tienjarige hypotheek afsluiten met een rente onder de één procent was nog niet aan de orde. Maar de Haagse zakenbank NIBC heeft de primeur: daar kun je nu een hypotheek voor tien jaar afsluiten met een rente van 0,99 procent.

Martin Hagedoorn van de Hypotheekshop begrijpt de symboliek van de renteverlaging, maar verrast is hij helemaal niet, zo valt te lezen op AD Wonen. “De rente is al heel lang heel laag. Dus deze ‘kleine’ daling komt nou ook weer niet als een verrassing. We zaten al lange tijd tegen die 1 procent aan. Als het nu niet was gebeurd, was het wel morgen of volgende week geweest.” Hagedoorn verwacht dan ook dat het niet lang zal duren voor andere aanbieders van hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) volgen.

Woonlasten

Toch heeft deze verlaging volgens Hans André de La Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) weinig gevolgen voor de vaste woonlasten. “Je kunt een hypotheek met lage rente afsluiten, dat kan schelen in de woonlasten, maar je moet wel een huis vinden. Vanwege de krapte op de woningmarkt - met name huizen rond de 3 à 4 ton zijn schaars - is de zoektocht nog net zo lastig.” De La Porte voegt er aan toe dat de laatste daling van de rente, die leidde tot het percentage van 0,99 procent, maar een piepklein stapje was. Alleen bij grote dalingen, als er bijvoorbeeld een heel procent af zou gaan zie je veel duidelijkere effecten. De berekening die een hypotheekadviseur een jaar geleden maakte op basis van iemand z’n inkomen, was al gebaseerd op een lage rente die net iets boven de 1 procent zat.

Volgens woningmarktdeskundigen zit er eigenlijk zelfs een een keerzijde aan deze historisch lage rente; het zou de woningmarkt wel eens kunnen frustreren. Hoe lager de rente des te meer mensen er op een woning zullen reageren en bieden, en zelfs overbieden.

Nog altijd woningnood

De la Porte zegt dan ook: “We kunnen ons wel rijk rekenen met een ultralage rente, maar er komt geen woning bij. Die worden dus alleen maar duurder, en met name voor starters steeds onbereikbaar. De hypotheek is het probleem niet meer. Er zijn gewoon niet zoveel betaalbare woningen. En als die er al wel zijn, is er meteen zoveel belangstelling - ook vanuit de huursector - dat mensen keihard tegen elkaar op gaan bieden. En dan schiet de huizenprijs alsnog verder omhoog.”

Wel gunstig voor verbouwing

Voor een verbouwing van het huis is de superlage rente wel weer gunstig. Daar val nu tegen een lage rente een lening voor af te sluiten. Dat is wat veel mensen al doen. 

Oversluiten

Ook blijkt uit eerder onderzoek van de TU Delft dat steeds meer mensen hun oude hypotheek oversluiten. Dat betekent dus dat ze hun bestaande hypotheek omzetten of wijzigen. Dit gaat echter wel gepaard met een boete van de bank, maar huizenbezitters nemen die voor lief als ze er door de lage rente financieel toch op vooruitgaan. 

Twintig of dertig jaar

Lange rentevaste periodes van twintig en dertig jaar zijn momenteel erg populair vanwege de lage rente. 24 procent van de huizenkopers hebben dan ook de voorkeur om een rentevaste hypotheek van dertig jaar te kiezen.

Meer artikelen lezen over alles rondom de wonen en de huizenmarkt? 
Kijk dan ook op AD Wonen.

Fotocredits

Credits:

  • Marie-Louise Hoogendoorn (AD Wonen) 
Lees meer over
Wonen