Eigen Huis & Tuin

Dit zijn alle soorten online betaalmethodes en hier zijn ze goed voor

Door Julia van Rijn··Aangepast:
Dit zijn alle soorten online betaalmethodes en hier zijn ze goed voor
RTL

Als je eens wat online wilt bestellen, krijg je vaak een hele waslijst aan betaalmethodes. iDeal? PayPal? Afterpay? Je weet het op een gegeven moment ook niet meer. Daarom geven wij even uitleg zodat het in het vervolg een stuk makkelijker gaat.

Iedereen heeft natuurlijk een andere voorkeur als het gaat om betalen. Wij geven je voor- en nadelen zodat je zelf de beste keuze kunt maken.

iDeal

iDeal is misschien wel de populairste manier van betalen. Je wordt hiermee direct doorgestuurd naar de betaalpagina van je bank. Je betaalt zo direct het bedrag aan de winkel waar je wat koopt.

  • Voordelen: je hebt gelijk het bedrag betaald aan de webshop, waardoor ze je bestelling snel kunnen versturen. Het bedrag is gelijk afgeschreven dus hier hoef je je verder geen zorgen om te maken.
  • Nadelen: mocht je niet tevreden zijn met de producten die je hebt ontvangen en je wilt het terugsturen, dan gaat dan minder makkelijk met iDeal. Je moet het geld terugvorderen en dit kan even duren.

Creditcard

Bij buitenlandse webshops wordt vaak betaald met creditcard. Niet iedereen in Nederland heeft een creditcard, dus als je hem wilt moet je deze misschien aanvragen bij je bank.

  • Voordelen: je kunt met de creditcard dus wereldwijd betalen. Ook is het geld terugvorderen een stuk makkelijker, want dit regelt je creditcardmaatschappij. Daarnaast wordt het geld niet gelijk van je bankrekening afgeschreven, maar pas aan het einde van de maand.
  • Nadelen: het kan natuurlijk ook een nadeel zijn dat het geld pas aan het einde van de maand van je bankrekening wordt afgeschreven. Zo heb je dus minder overzicht van je uitgaven.

PayPal

PayPal is een betaalmethode waarmee eigenlijk alleen hoeft in te loggen met een e-mailadres en wachtwoord. Je account is dan gekoppeld met je bankrekening.

  • Voordelen: PayPal biedt jou als klant bescherming. Dit betekent dat je gewoon je geld terugkrijgt als bij een vage webshop hebt besteld en je je bestelling niet krijgt.
  • Nadelen: Voor een Paypal-rekening moet je minimaal 18 jaar zijn. Daarnaast heeft PayPal enige vertraging, zo’n twee dagen. Dit kun je als vervelend ervaren.

Achteraf betalen

Er zijn veel services waarmee je achteraf kunt betalen, bijvoorbeeld Afterpay, acceptgiro of Klarna. Je betaalt hier dus pas nadat je je bestelling hebt ontvangen.

  • Voordelen: je hoeft je bestelling dus pas achteraf te betalen. Dit betekent dat je als je niet tevreden bent, je geen geld kwijt bent. Vaak kun je dan achteraf betalen met iDeal.
  • Nadelen: bij sommige diensten, bijvoorbeeld Afterpay, moet je iets bijbetalen om achteraf te kunnen betalen. Dit is vaak een of twee euro.

Gespreid betalen

Bij gespreid betalen betaal je in termijnen, en dus niet in één keer het hele bedrag. Dit is fijn als je bijvoorbeeld iets heel duurs koopt wat je niet meteen kunt betalen.

  • Voordelen: het is bij deze methode dus fijn dat er niet gelijk een groot bedrag van je rekening wordt afgeschreven. Fijn als je bijvoorbeeld een dure bank of auto koopt.
  • Nadelen: zoals je vaak in reclames hoort: geld lenen kost geld. Het kan dus aardig wat kosten om gespreid te betalen, vaak zo’n 14% van het bedrag van je bestelling.

Fotocredits

Bron: Famme

 

Lees meer over
Wonen