In welke afvalbak hoort het melkpak? We leggen de grootste twijfelgevallen uit
We worden steeds beter in het scheiden van afval. En dat is hartstikke goed! Maar toch bestaan er nog een hoop twijfelgevallen. In welke bak hoort dat kartonnen melkpak nou bijvoorbeeld? Of dat lege colablikje? We zochten het uit zodat we nooit meer hoeven te twijfelen:
Als je een beetje waarde hecht aan Moeder Natuur, dan probeer je je afval zo veel mogelijk te scheiden. Gelukkig wordt ons dat steeds makkelijker gemaakt met allerlei verschillende soorten afvalbakken. Zo doen we groente-, fruit- en tuinafval netjes in de GFT-bak, papier doen we in de papierbak en plastic in de PMD-bak. Maar… hoe meer keuzes, hoe lastiger en ingewikkelder het soms ook lijkt te worden.
Het melkpak en het colablikje
Maar die kartonnen melkpakken en frisdrankpakken, waar horen die nou weer?! Daar raken we continu mee in de war, aangezien de verpakking van karton is, maar de draaidop én de binnenkant van het pak toch echt van plastic zijn. Moeten we het pak soms ontleden en vervolgens in twee verschillende bakken gooien? Gelukkig niet! Deze pakken mogen gewoon bij de PMD-bak, oftewel: de Plastic, Metaal en Drinkpakken-bak (ook wel Plastic, Blik en Drinkpakken). En nu is ook gelijk ons andere eeuwige twijfelpunt opgehelderd. Ook het colablikje (en andere metalen verpakkingen) mogen gewoon bij het PMD-afval.
Dus... wat hoort er nou wél bij het PMD-afval?
Wat er nu allemaal bij het PMD/PBD-afval hoort is een behoorlijke lijst die je hier kunt vinden. Denk aan flessen, flacons, tubes, potjes, bekers, netjes (van bijvoorbeeld sinnassappels), bakjes en doosjes van plastic. Maar ook conservenblikken, bier- en frisdrankblikken, aluminium schaaltjes, aluminiumfolie en blikjes van honden- of kattenvoer mogen in de PMD-afvalbak. De M in de PMD-afkorting staat immers voor metaal (of de B van PBD-afkorting voor blik).
En dan hebben we natuurlijk nog de D, die staat voor drinkpakken die plastic bevatten. Denk aan drinkpakken van vruchtensappen, frisdrank, melk, vla en yoghurt (maar alleen als er geen vla- of yoghurtresten meer in zitten) etcetera.
En wat hoort er NIET bij PMD-afval?
Toch zijn er ook veel producten die wel plastic bevatten, maar die juist niet bij het PMD-afval mogen. Denk aan de volgende producten:
- Koffiebekers
- Kitkokers
- Piepschuim
- Chipsverpakkingen (met aluminium laagje aan de binnenkant)
- Scheurzakjes met aluminium binnenkant (denk aan kruidenzakjes)
- Koffieverpakkingen met aluminiumlaagje
- Doordrukstrips (van medicijnen en kauwgom)
- Hard plastic zoals speelgoed
- Medisch afval zoals spuiten en medicijnen (dit is klein chemisch afval en hoor je bij de apotheek in te leveren) en lijnen van infuses en infuuszakken (dit is restafval)
- Luchtbedden, bandjes en opblaasballen
- Huisraad en gebruiksvoorwerpen (emmers, druiprek etc.)
- Shopper boodschappentassen
- Landbouwplastic
- Verfblikken
- Spuitbussen met chemisch symbool (deodorant en verf etc.)
- Verpakkingen met vla of yoghurtresten (al is het pak exact hetzelfde als het melkpak, toch zit hier weer verschil in vanwege de yoghurtresten)
- Los karton of ander papier
- Verpakking met/van chemische stoffen
Twijfel je? Schakel de hulplijn in
Mocht je nog twijfelen over een ander afvalproduct? Dan kun je via deze afvalscheidingswijzer heel gemakkelijk het antwoord vinden.
Wat er met al dit afvalmateriaal wordt gedaan? Dat lees je hier.
Fotocredits
Headerfoto: Mike Pennington - Geograph.org.uk