Eigen Huis & Tuin

7 handige opruimtips voor beginners

Door Marjolein Sintenie··Aangepast:
7 handige opruimtips voor beginners
RTL

Vind je het lastig om je huis opgeruimd te houden en kun je je er nooit toe zetten? Wij geven je 7 handige tips voor de basis van een opgeruimd huis.

Een flinke opruimbeurt zorgt niet alleen voor rust in je huis, maar ook in je hoofd. Vind je opruimen lastig, vervelend of weet je gewoon niet hoe en waar te beginnen? Wij geven je een aantal handige tips. 

1. Door de ogen van een ander kijken

Omdat je zelf gewend bent aan je eigen huis zie je structurele rommel waarschijnlijk niet meer. Probeer je huis daarom door de ogen van een buitenstaander te bekijken. Lukt dit niet, vraag dan eens om de eerlijke mening van een goede vriend of familielid (die niet bij jou thuis woont dus) en noteer welke rommel hem opvalt. 

2. Zorg voor vaste plekken

Geef alles in je huis een vaste plek. Zo vind je alles niet alleen makkelijker terug, maar is het ook nog eens makkelijker om dingen op te ruimen. Zo komt alles meteen op een logische (en vindbare) plek te liggen en zal het niet meer rondzwerven op onlogische en onhandige plekken. Dit scheelt tijd en frustratie. 

3. Ontspullen

Een dieet is natuurlijk nooit leuk, maar een spullendieet kan dat wel zijn. Als je je huis écht wil opruimen en ordenen zul je namelijk moeten gaan ontspullen. Ruim spullen die je niet gebruikt op (gooi het weg, verkoop het of breng het naar de kringloopwinkel) én minstens zo belangrijk: wees selectief in de aanschaf van nieuwe spullen.

Waar je je bovendien bewust van moet zijn is dat spullen niet alleen geld kosten, maar ook veel tijd én bovenal ruimte innemen.

Tip: Heb je een strenge regel als houvast nodig? Neem je dan voor om voor elk nieuw item dat je koopt, je twee items weg moet doen.

4. Niet te veel nadenken

Denk vooral niet te veel na tijdens het opruimen en ontspullen. Dat maakt het veel makkelijker en het gaat een stuk sneller. Twijfel je? Ga dan op je allereerste gevoel af en stel jezelf de vraag of je het nog denkt te gebruiken en misschien nog wel belangrijker: heb je het het afgelopen jaar gebruikt? Je komt ongetwijfeld spullen tegen die je al lange tijd stof liggen te vangen, maar die je bewaart ‘voor het geval dat’. Al deze ‘wat als’-spullen kunnen direct weg, want de kans is aanzienlijk groot dat je ze uiteindelijk toch niet gebruik, terwijl ze wel veel plek in beslag nemen. 

5. Werk irritaties weg

Rommel in huis zorgt voor irritatie en frustratie, en dat wil je niet! Begin daarom met het opruimen van spullen en ruimtes die je het meest storen. Dit zijn vaak de ruimtes waar je het vaakst komt, of juist ruimtes die je bent gaan ontwijken, juist omdat het zo rommelig is geworden. Denk bijvoorbeeld maar aan de zolder of schuur. 

6. Label alles

Opbergbakken manden en mappen zijn ontzettend handig om je spullen netjes en geordend in op te bergen. Maar… je wil het natuurlijk ook wel makkelijk terug kunnen vinden. De oplossing? Label alles! Vooral dingen die je maar één keer per jaar tevoorschijn haalt, zoals kerstspullen en schaatsen, wil je makkelijk kunnen pakken zonder de hele zolder overhoop te halen. 

7. Bijhouden

Opruimen is eigenlijk niet iets wat je eens in de zoveel tijd moet doen, maar continu moet bijhouden. Dit klinkt als een behoorlijke klus, maar in feite maak je het jezelf veel makkelijker als je elke dag even tien minuutjes opruimt in plaats van eens in de zoveel tijd uren bezig bent. Raap alles op wat verspreid ligt en breng alles terug naar de vaste plek. Easy!

Tip: blijft alles altijd op de trap zwerven omdat je gezinsleden denken dat het dan vanzelf op de juiste plek terecht komt? Leg dan voor elk gezinslid een mandje op de trap neer, waar ze hun spullen gedurende de dag kunnen verzamelen. Aan het eind van de dag nemen ze in één keer de hele inhoud van het mandje mee naar boven en kunnen ze het zelf op de juiste plek zetten.

Fotocredits

  • Eigen Huis & Tuin

Lees meer over
Schoonmaken