Marja Middeldorp geeft raad: met deze tips wordt dweilen gemakkelijk en leuk!

Dweilen is en blijft een vervelende klus. Toch moet het wel gebeuren en dan kun je maar beter het beste ervan maken! Benieuwd hoe je dweilen toch nog een beetje leuk kunt maken? Marja Middeldorp van AD wonen geeft je tips!
“Je kunt mij een bezem geven en dan begin ik in de straat, en dan kom ik uit in Spanje. Heerlijk vind ik het. Maar dweilen vind ik een rotklus. Daar heb ik altijd iets tegen gehad. Maar als je het stap voor stap doet, word je toch nog blij van de inspanning."
Toch wordt dweilen vaak op de verkeerde manier aangepakt. "Een mop is een mop - een grap - want hij dweilt niet. Een beetje vuil heen en weer vegen, daar heb je dus niets aan. En ik zie het op veel plekken gebeuren." Gelukkig heeft Marja de beste tips op een rijtje gezet.
Stap 1:
“We gaan eerst stofzuigen. Heel logisch want je wilt je stof kwijt. Anders heeft het geen zin om te dweilen en dan blijf je maar lappen en wringen.”
Stap 2:
“Je vult een emmer voor de helft met warm water. Heet water is niet nodig, want voor het doden van bacteriën moet het eigenlijk zo heet zijn dat je handen verbranden." En dat is nou ook weer niet de bedoeling. "Doe bij het water een paar druppels allesreiniger. Zo puur mogelijk, niet een allesreiniger met verzachter of geurtjes. Je hebt alleen zeep nodig om te kunnen ontvetten.”
Stap 3:
“Pak een dweilstok met een plat einde en doe er een microvezel doek omheen. Ja, eerst in het sopje natuurlijk en daarna even uitwringen. Hij moet namelijk niet kleddernat zijn.”
Stap 4:
“Nou dan ga je dus over de vloer heen met de dweil. Als je een vlek ziet of strepen dan kun je het beste even het microvezeldoekje met de hand pakken om het weg te wrijven.”
De gouden tip:
“Nu komt mijn geheim: ik verdeel de te dweilen vloer in vlakken. Als een vak gedaan is pak ik een microvezeldoekje om dat deel van de vloer te drogen. Anders moet je met je voeten zo over de natte vloer heen. Het heeft allerlei voordelen. Om te beginnen motiveert het om door te gaan omdat een vak er al zo mooi glimmend uitziet. Tussendoor kun je bovendien het water verschonen als dat nodig is. Gefaseerd werken, dat helpt echt!”
Het is even een klus maar als het eenmaal gedaan is, ben je toch weer blij met het resultaat. “Ik zie soms emmers... dat lijkt wel bruine bonensoep! Neem er de tijd voor en als de vloer dan langzaam opknapt heb je nog lol in je werk ook.”
Wij delen wekelijks een tip van Marja. Wil je meer advies? Ga dan naar haar website
Bekijk ook:
Fotocredits:
Headerfoto: pan xiaozhen - Unsplash