Eigen Huis & Tuin

Een grasparkiet als huisdier? Dit wil je weten

Door Maaike Driessen··Aangepast:
Een grasparkiet als huisdier? Dit wil je weten
RTL

Een vogeltje als huisdier is hartstikke gezellig, maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden? Dierenarts Piet vertelt je er alles over.

Dierenarts Piet nam twee grasparkieten mee naar de uitzending, Jan & Bep. Het is echt een stelletje. Grasparkieten zijn hele sociale dieren en kan je ook het beste bij elkaar houden. Of met meerdere, dat kan ook. 

Parkieten hebben best veel ruimte nodig. De kooi die dierenarts Piet meenam was om ze te vervoeren. Thuis hebben ze veel meer ruimte nodig.

Het aanschaffen van een parkiet is niet duur, maximaal een paar tientjes. Ook voor voer ben je een paar tientjes kwijt per maand. Een grasparkietje is in onderhoud -in verhouding- dus niet een duur huisdier. 

Altijd al een vogeltje willen houden?

Grasparkieten zijn goed om mee te beginnen als je nog nooit eerder vogels in huis hebt gehad. Het zijn goede vogels om te houden. Ze zijn lief, blij en vergevingsgezind. 

 

Zo check je of alles goed gaat met je parkiet

Het is goed om je parkiet zo nu en dan even te checken en te kijken of alles goed met hem gaat. Een soort APK maar dan voor je huisdier. Zo zie je of hij/zij nog gezond is.

Controleer als eerste de snavel, deze moet symmetrisch blijven. Wanneer de snavel wat scheef is, kunnen ze moeite krijgen met eten. Aan de snavel kan je ook zien of het een mannetje of vrouwtje is. Jan, heeft blauwe dop en Bep heeft een grijs/bruine dop op haar snavel. 

Parkieten zitten vaak op stokjes van plastic, maar dit is eigenlijk helemaal niet zo goed voor de pootjes. Zo'n plastic stokje is vaak smal en vogels hebben veel kracht nodig om vast te houden. Daarom is het beter om een echte tak te pakken, deze is namelijk wat dikker. Staat bovendien net zo leuk! 

Qua voeding ben je snel klaar met een zadenmix. Hier zit namelijk alles in wat parkieten nodig hebben. Maar, ze zijn slim genoeg om alleen de lekkerste zaden eruit te pikken. Hierdoor kunnen ze nog weleens voeding mislopen die ze wel echt nodig hebben. Kies daarom voor gepelleteerd voedsel, hier zijn alle voedingsstoffen in verwerkt. 

Je kan de parkieten ook controleren op parasieten. Ze vinden dit niet zo leuk, dus doe het niet te vaak en doe het vooral voorzichtig. Pak de parkiet vast en til zijn vleugel op. Blaas een beetje door de veren om te kijken of alles goed is. 

Jan & Bep zoeken een baasje!

Leuk he? Die parkieten! Jan en Bep zijn nog beschikbaar voor adoptie. Ze zijn hartstikke gezellig en kunnen zelfs fluitjes leren. De deurbel en je ringtone kunnen ze ook nadoen. 

Lees meer over
DierenDierenartsEigen Huis & Tuin Lekker Leven