Een splinternieuwe tuin met lelijke kliko's... Tom schiet te hulp
Linsey & Vikash hebben hun prachtige tuin zelf getekend en zelf ontworpen. Maar de kliko’s… die zijn een doorn in het oog! Tom schiet het jonge stel te hulp.
De tuin is helemaal af en naar hun zin. Met verschillende vakken en materialen hebben ze een mooie indeling gemaakt. Maar die kliko’s, die moeten toch echt uit het zicht!
Verbergen achter planten is niet helemaal gelukt en met twee linkhanden is het ook geen optie om er zelf wat moois van te maken.
En -nu Tom er toch is- kan hij misschien ook wat doen aan de parasol, die willen ze graag makkelijk kunnen verzetten. Geen probleem natuurlijk!
Plek bepalen
De plek waar de kliko’s stonden is eigenlijk niet goed. Ze staan te veel in het zicht en de doorloop van de poort is niet ideaal. Daarnaast staan ze vol in de zon en dat gaat natuurlijk stinken in de zomer. Tom verplaatst ze daarom naar de hoek aan de overkant. Daar staan ze in de schaduw en kan hij ze mooi wegwerken.
Afscheiding maken
Met douglas houten balken maakt Tom een frame van 1.80m lang. Daar passen precies 3 kliko’s achter. De bodem van de bak maakt hij van een betonplex houten plaat.
Deze plaat is helemaal waterdicht en dus perfect te gebruiken als bodem. Door de laagjes geperst hout gaat deze plaat ook niet rotten. Let wel op dat je onderin gaten zaagt voor de afwatering.
Verrijdbaar is wel zo handig
Het is makkelijk als je de bak voor de kliko’s kunt verrijden. Tom maakt er daarom wielen onder en daarvoor heeft hij nog een tip: kies wielen die genoeg gewicht kunnen dragen!
Er komt natuurlijk nog zand in deze bak en uiteraard ook water. De wielen die hij hier koos kunnen ruim 100 kilo per stuk dragen en dat is zeker genoeg. Daarnaast kiest hij voor wielen die je op de rem kunt zetten.
Aftimmeren
De zijkanten van de bak maakt Tom dicht met houten plankjes. Let er hierbij op dat je een kier tussen de planken laat zitten (ongeveer de dikte van een schroef). Hout kan natuurlijk gaan werken als het nat wordt en dan heb je die ruimte wel nodig.
Ook legt hij op de bodem wat tegels als “contragewicht”. Zo kan de bak niet omwaaien. En hij plaatst de kastanjehouten palen die hij met lange schroeven vastzet. Deze palen zijn iets dikker dan de palen die al in de tuin stonden, zo krijg je een net wat stoerder effect.
Tot slot bekleedt hij de binnenkant van de bak met worteldoek. Zo kunnen de hydro korrels en het zand er niet tussenuit spoelen.
En nog eentje..
Tom maakt een tweede bak in een andere vorm om de parasol in te kunnen verrijden. Zo kunnen ze altijd en op elke gewenste plek schaduw creëren.
Kom maar door met dat groen!
In de bakken plaatst Tom bamboe (Fargesia robusta). Het is hoog, groen, lekker stevig en ziet er meteen mooi uit. Deze soort is goed winterhard en woekert niet. Ook de Aster plaatst hij ertussen. Deze plant is goed voor vlinders en insecten en bloeit nog lang na in het najaar.
En dan… de korf
Tot slot hangt Tom -als verrassing- een korfbal korf op een van de palen in de tuin. Het stel heeft elkaar ooit op een toernooi ontmoet dus dat is een leuke "touch". En dan is het klaar! Wat je al niet kunt bereiken in één dag klussen.