Eigen Huis & Tuin

Huiskamerplanten tips van Tom

Door Maaike Driessen··Aangepast:
Huiskamerplanten tips van Tom
RTL

Het uitkiezen van een goede plant kan soms moeilijk zijn. Want welke plant past goed bij de ruimte waar je deze in wilt zetten? En hebben die planten die je daar neerzet een speciale functie? Tom vertelt je er alles over.

Naast sfeer en mooie kleuren brengen planten nog meer goeds, ze zijn ook echt nuttig voor allerlei zaken. Tom legt per ruimte in je huis uit, waar planten allemaal goed voor zijn. 

Woonkamer/werkkamer

In de woonkamer kunnen een paar luchtzuiverende planten niet missen. Huizen worden vaker beter geïsoleerd en zo krijg je sneller droge lucht met minder zuurstof. Deze lucht kan bijvoorbeeld zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen en huidklachten.

Omdat nu veel van ons thuiswerken is het belangrijk dat dus ook in je huis er een zuivere lucht is. Ondanks dat is uitgewezen dat deze planten niet meteen de lucht in je hele huis zuiveren, en dat doorluchten net zo belangrijk is voor de lucht, dragen sommige planten daar zeker wel iets bij.

Elke plant produceert wel zuurstof, maar ze zijn niet allemaal luchtzuiverend. Een luchtzuiverende plant die goed in je woonkamer of werkkamer kan is de binnen klimop. Volgens NASA is dit de meest luchtzuiverende plant.

Ook de lepelplant is een goede luchtzuiveraar. Dit is overigens een makkelijke plant omdat hij aangeeft wanneer hij verzorging nodig heeft door met de bladeren te hangen. Omdat de woonkamer vaak wel een groot raam heeft, zet je hier de luchtzuiverende planten neer die veel licht nodig hebben in plaats van ruimtes waar minder zon komt.

De Goudpalm is daar een voorbeeld van, deze heeft veel licht nodig. Naast het zuiveren van de lucht, draagt deze plant ook bij aan de luchtvochtigheid.

Luchtzuiverende planten zijn voor vrijwel elke ruimte goed, als je maar naar de behoefte kijkt van de plant, qua water en licht. Maar vooral ook in de slaapkamer zijn deze planten goed voor een schone lucht tijdens de nachtrust.

Slaapkamer

Een goede luchtzuiverende plant voor in slaapkamer is de Sanseveria. Deze zuivert lucht ook op andere plekken in huis, maar doet het goed in slaapkamer omdat 'ie niet alleen overdag zuurstof afgeeft, maar ook ‘s nachts. In tegenstelling tot andere luchtzuiverende planten, die in het donker juist zuurstof opnemen.

Een andere functionele plant is de citroengeranium. Deze is niet luchtzuiverend, maar houd in de zomer de muggen op afstand. De geur van de bladeren geeft een sterke citronellageur af, wat de muggen afschrikt. Een kleine wrijving over het blad zorgt al voor die geur op je huid. Hij geeft dus wel een sterke geur af, dus je moet wel van deze frisse citroengeur houden!

Toilet 

Geurende plantjes zijn lekker voor bijna alle ruimtes in je huis! Je kan geurende plantjes ook even in je toilet zetten, zoals lavendel. Maar let wel op dat deze planten vaak licht nodig hebben, dus zet deze dan bij het raam.

Als je geen raam hebt, dan moet je toch de plant een ander plekje geven, en eventueel een paar van de takjes van de lavendel in een zakje doen en op het toilet hangen!

Een luchtzuiverende plant is ook fijn op het toilet, als een soort natuurlijke luchtverfrisser! Omdat er dus vaak niet veel licht in het toilet is, is het handig om te gaan voor een luchtzuiverende plant die tegen weinig licht kan.

Een voorbeeld is de rubberplant. Deze kan goed lucht zuiveren, voornamelijk licht giftige gassen. Mocht je zien dat de plant toch behoefte heeft aan wat zon, zet hem dan tijdelijk bij het raam in de woonkamer of op een andere kamer bijvoorbeeld.

Ook de lepelplant zou het in het toilet goed kunnen doen. Vaak is een toilet klein, dus koop de kleine versie van deze planten. Dan past die waarschijnlijk wel op je toilet!

Badkamer 

Graslelies en varen, zoals deze krulvaren, houden van luchtvochtigheid. Wel zo handig voor op een vochtige badkamer. Daarbij zijn deze planten ook nog luchtzuiverend.

Een andere luchtzuiverende plant voor op de badkamer is de Aloe Vera. Naast dat het een hele makkelijke plant is, die van zowel half schaduw en fel zonlicht kan leven en weinig water nodig heeft, heeft het ook nog een andere functie. De plant heeft namelijk sap in zich die helend voor je huid kan werken.

Tip: snijd het blaadje af en knijp deze uit. Je vangt het sap wat eruit komt op in een bakje en dit kan je op een wondje, schrale huid of gewoon zo op je huid smeren. Een echt wonderplantje dus! 

De plant gaat hier niet dood aan omdat die ook het sap gebruikt om zijn eigen blad te genezen. Er zal dus gewoon weer een nieuw blad aan groeien!

Keuken

Een grappige en nuttige plant voor in je keuken is de vleesetende plant. Niets zo irritant als fruitvliegjes of andere insectjes in je keuken. De vleesetende plant lokt de vliegjes met z’n nectar en eet ze op! Je hebt vleesetende planten zoals de Dionaea Muscipula die de insecten vangt door een dichtklappende val of zoals Trompetbekerplant waar de vliegjes in de kokertjes vallen. Dit is ook overigens handig tegen muggen!

Andere planten die natuurlijk niet te missen zijn in de keuken zijn kruidenplantjes. Denk hierbij aan basilicum, dille, oregano, peterselie, noem maar op. Deze brengen levendigheid in je keuken en je kan altijd verse kruiden door je eten heen doen. Handig! 

Lees meer over
Tom GrootEigen Huis & Tuin Lekker Leven