RTL-Wonen

Waarom je beter niet kunt kiezen voor een hond met een korte snuit

Door Nieke Kuperus··Aangepast:
© iStockWaarom je beter niet kunt kiezen voor een hond met een korte snuit
RTL

Kortsnuiten hebben een geinig uiterlijk waardoor ze erg geliefd zijn. Maar helaas brengt die platte snuit vervelende consequenties met zich mee. Ze zijn in de loop der jaren doorgefokt op hun uiterlijke kenmerken die steeds extremer zijn geworden, met akelige gevolgen voor de kwaliteit van hun leven. Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht vertelt over het donkere staartje van de kortsnuit.

Kortsnuitrassen

Denk je aan een kortsnuit, dan zie je waarschijnlijk al gauw een mopshondje of bulldog voor je. Terecht, want juist de platte snuit is hét kenmerk van deze hondjes. Maar er zijn nog veel meer hondenrassen die onder de noemer kortsnuit vallen. Wellicht meer dan je in eerste instantie dacht:  

  • Pekinees
  • Franse bulldog
  • Engelse bulldog
  • Shih tzu
  • Boxer
  • Mopshond (ook wel 'pug' genoemd)
  • Boston terriër
  • Cavalier-kingcharlesspaniël
  • Bordeaux dog

Het probleem

Het voornaamste probleem zit hem in de ademhaling. Honden met een korte snuit hebben hier namelijk veel moeite mee omdat de luchtwegen erg kort zijn, maar de slijmvliezen en de tong niet. Dit propt zich op voor de luchtpijp, waardoor de hond altijd benauwd is. Hierdoor maken de honden vaak een snurkend geluid dat vaak als schattig ervaren wordt, terwijl het in werkelijkheid wijst op benauwdheid.

In de illustratie hieronder is het verschil tussen een gezonde snuit en een kortsnuit duidelijk te zien. 

Snuiten in het rode gebied (korter dan de helft van de schedel) zijn te kort.
Snuiten in het rode gebied (korter dan de helft van de schedel) zijn te kort.

Oogzweren, benauwdheid en hoofdpijn

Dierenarts Kelly Kessen legt uit dat er door de platgedrukte neus nog veel meer problemen ontstaan. Door de neus zitten er ook huidplooien boven de neus, vlak onder de ogen. "De haren prikken continu in de ogen waardoor pijnlijke oogzweertjes ontstaan. De hondjes hebben bovendien vaak last van hoofdpijn omdat de hersens niet goed in de te korte schedel passen."

Een minder bekend probleem is slaapapnoe, legt Kessen uit. "Zodra de hond in slaap valt kan hij niet meer actief de lucht naar binnen krijgen, waardoor de hond wakker schrikt omdat hij zuurstof te kort komt."  Verder passen de tanden en de kiezen niet in de kaak wat weer gebitsproblemen geeft.

Kortsnuiten zijn net als andere honden gek op spelen en wandelen, alleen door hun moeilijke ademhaling zijn ze snel buiten adem, raken ze gauw oververhit en houden het dus niet lang vol. Door hun afwijkende lichaamsbouw kunnen ze zich meestal alleen voortplanten via kunstmatige inseminatie en voor de bevalling is dan meestal een keizersnede nodig. Simpelweg omdat het bekken van de moederhond te nauw is en de kop van de pup te breed. "Maar er zijn nog veel meer problemen. Eigenlijk te veel om op te noemen...", aldus Kessen. 

© iStock

Een leven lang lijden

Ondanks al deze problemen kunnen kortsnuiten best oud worden, maar ze lijden er wel hun hele leven onder. De genoemde gezondheidsproblemen kunnen helaas niet worden genezen volgens Kessen. Al kan een operatie wel verlichting geven. Ze raadt dan ook aan om met je mopshond of Franse bulldog naar de dierenarts te gaan en samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn. "Neusgaten kunnen bijvoorbeeld groter gemaakt worden en de neusplooi en slijmvliezen die de luchtpijp blokkeren kunnen verwijderd worden. Dit geeft allemaal minder klachten en meer lucht." 

Wat kan ik doen?

Kessen raadt aan om bij het aanschaffen van een hond altijd te gaan voor een gezonde hond met snuit.  "Houd hierbij de wolf in gedachten, zijn voorouder, en zorg ervoor dat je hond daar nog op lijkt. Dus een atletische hond met snuit, staart, normale pootlengte, haar en geen overdreven huidplooien." Heb je al een kortsnuitige hond? Dan is Kessens advies om ermee naar de dierenarts te gaan én te zorgen dat hij slank blijft. "Overgewicht verergert namelijk alle klachten." 

Landelijke campagne 'Koop geen kortsnuit'

Kelly Kessen is namens Dier&Recht medebedenker van de landelijke campagne Koop Geen Kortsnuit. Ook dierenvriend en dierenarts Piet Hellemans – die wekelijks te zien is bij Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven – heeft zich onlangs ingezet voor de campagne Koop Geen Kortsnuit.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Kijk op de website van Koop Geen Kortsnuit om meer te lezen over de gezondheidsproblemen én de bijkomende kosten, maar ook om te zien wat je kunt doen als je al een kortsnuit hebt en de pijn wil verlichten. 

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
HuisdierenHond