RTL Wonen

Zo laat jij jouw nieuwe hond zich zo snel mogelijk thuis voelen

Door Luna Veerhuis··Aangepast:
Zo laat jij jouw nieuwe hond zich zo snel mogelijk thuis voelen
RTL

Denk je erover na om een hond in huis te nemen? Dan is het belangrijk om hem of haar een fijn en comfortabel gevoel te geven. Of je nou een pup in huis haalt, een hondje uit het asiel of er een adopteert uit een ander land, elke nieuwe hond moet zich thuis voelen in jouw huis. Hoe je dat het beste kunt aanpakken? Dierenarts Piet Hellemans geeft handige en belangrijke tips:

Routine in voeding

De eerste stap om jouw nieuwe hond zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen begint bij het terughalen van dingen die voor de hond herkenbaar zijn. Omdat er al genoeg dingen veranderen voor een hond als hij in een nieuw huis komt te wonen, is het belangrijk om ook wat dingen hetzelfde te houden als bij zijn vorige huisje of nest waar hij geboren is. Zo veel mogelijk stabiliteit dus. 

Dierenarts Piet raadt daarom aan om in de eerste weken dezelfde voeding te geven die de hond op zijn vorige adres ook kreeg. Het liefst voeding van hetzelfde merk en hetzelfde type brok. Ook als het dier daarin structuur is gewend, bijvoorbeeld bij het asiel of bij de fokker, dan is het fijn om die structuur aan te houden.

Een veilig hoekje

Dierenarts Piet raadt ook aan om jouw nieuwe hondje een veilig plekje in huis te geven. Zeker met een druk gezin of als er kinderen zijn is het fijn als de hond een fijne plek heeft waar hij zich kan terugtrekken en niet gestoord kan worden, legt hij uit. “Ik ben een voorstander van het gebruik van benches, maar de deur moet dan altijd open staan en de hond moet dit een fijne plek vinden,” vertelt Piet. Een hond vindt een plek in huis prettig waar hij zich veilig en beschut voelt, het liefst in een hoek of onder een trap. Zeker als het bange hondjes zijn vinden ze het fijn om een plekje te hebben waar ze zich terug kunnen trekken.

Belangrijk is om je hond daar ook nooit voor straf in te stoppen of in op te sluiten. Daarnaast moet je de hond ook niet lastigvallen als ze daarin zitten. Je kunt je nieuwe hond wel uitnodigen om te spelen buiten de bench, maar als hij daar lekker ligt uit te rusten is het goed om hem daar ook even te ruimte voor te geven en de hond te laten.

Hobby's en interesses van je hond ontdekken

Om jouw nieuwe kameraad een fijn thuis te geven is het goed als je samen met de hond een band opbouwt. Jouw nieuwe hond is misschien een rustige oudere hond of juist nog een jonge pup, maar elke hond heeft hobby’s en interesses. Dus om jouw lieve dier zich thuis te laten voelen bij jou kun je hem helpen aan zijn interesses.

Dierenarts Piet vertelt dat je de hobby's in drie grote groepen kunt verdelen: spelen, eten en knuffelen. Zo is de ene hond meer van het spelen, de andere meer van het eten en de andere weer van het knuffelen, legt Piet uit. “Het is belangrijk om te kijken waar de hond blij van wordt en te ontdekken wat hij leuk vindt.” Als dat bijvoorbeeld van een balletje is, dan moet je hem vooral lekker met een balletje laten spelen. Bij de hobby eten, kun je allerlei spelletjes bedenken of hem belonen als hij naar je toe komt wanneer je hem roept. “Dat is overigens wel echt maatwerk. Je moet vooral kijken wat het karakter van de hond is,” legt Piet uit.

Zelf heeft Piet hier ook een goed voorbeeld van. “Toen ik zelf een hondje uit het asiel haalde, nam ik een balletje mee om te kijken welke graag met een balletje speelde. Als je hond een balletjesgek is, is dit een hele makkelijke manier om een band met het dier te krijgen.” Hij legt uit dat als jij als baasje die bal gooit, jij de reden bent dat de hond lekker kan spelen. Je hond gaat jou op deze manier geweldig vinden als jij degene bent die hem elke keer aan zijn hobby helpt. Zo kunnen jullie hier samen van genieten!

De bijdrage van speelgoed voor een fijn thuis

Als jouw hondje bij jou in huis komt wonen zijn er diverse dingen die goed voor het dier werken om zich zo comfortabel mogelijk te voelen. De band tussen hond en baasje speelt hierin een grote rol. Die band is te versterken door de hond aan zijn hobby te helpen. Om die band nog sterker te maken kun je het beste nog meer speelgoed inzetten.

Piet is bijvoorbeeld een grote fan van hersenwerk voor honden, dat zijn leuke spelletjes die je samen met je hond kunt doen om de band te versterken. Het zijn puzzeltjes die je zelf kunt maken van huis, tuin en keukenspullen waardoor het elke keer een nieuwe uitdaging voor jouw hond is. Dit is ook voor honden die niet op balletjes gefocust zijn een heel leuk spel.

Volwassen hondjes in huis

Wanneer je een adoptiehond of een hondje uit het asiel is huis neemt zijn ze vaak wat ouder en opgevoed. Maar dat maakt uiteindelijk niks uit voor jouw situatie in huis. Piet legt uit dat honden opportunisten zijn. Dat betekent dat als zij succes hebben met een bepaald gedrag, zij dat verder gaan uitbouwen. Als ze hier geen succes mee hebben, dan dooft dat uit en gaan ze iets anders proberen.

“Dat is ook het leuke aan honden. Als zij met bedelen af en toe hun zin krijgen gaan ze dat vaker doen. Een hond die nooit wat krijgt van tafel zou ook niet bedelen,” vertelt Piet. Je bent er als baasje of als gezin helemaal zelf bij welk gedrag je wil bevestigen en wil dat je hond gaat uitbouwen, maar ook bij het gedrag dat eventueel niet gewenst is. Honden zijn daar erg flexibel in. Piet is er dan ook van overtuigd dat zij alles kunnen aanleren en ook alles weer kunnen afleren, mits je de juiste timing hebt en het op de juiste manier aanpakt.

Let hierbij goed op, want straffen werkt niet! Vroeger deden we dat wel met het opvoeden van honden, maar het is gebleken dat dit een averechts effect heeft en alleen maar angst en frustratie creëert bij honden. Honden tasten dagelijks bij elk gezin of baasje hun grenzen af en kijken waarmee ze succes hebben. Op deze manier kan je dus heel leuk op een speelse manier bepaalde trekjes die je niet fijn vindt eruit laten sluiten en andere eigenschappen juist weer belonen, legt Piet uit. Zo komt het goede gedrag naar voren. Dat werkt bij oudere honden ook op dezelfde manier. Zij zijn heel flexibel in hun gedrag en passen zich aan hun baasje aan.

Verkennen van jouw huis

Als je jouw nieuwe hondje hebt opgehaald en mee naar huis wil nemen is het belangrijk dat je deze eerste  ontmoeting met zijn nieuwe thuis goed aanpakt. Dierenarts Piet raadt aan om het hele huis open te stellen en alle deuren te openen, zodat hij zelf het huis kan verkennen. Ook vertelt hij dat het fijn is als je een kleedje, mandje, drinkbak of voerbak van het asiel, de opvang of het nestje mee kunt nemen. Alles wat je stabiel of herkenbaar kan maken, is prettig voor het dier.

Daarnaast adviseert Piet ook om niet met het hele gezin om de hond heen te gaan zitten en hem aan te staren, maar hem gewoon lekker zijn gang laten gaan in huis. Zo voelt hij zich veel meer op zijn gemak. 

Doe een gehoorzaamheidscursus

De absolute tip van Piet is om een gehoorzaamheidscursus te doen met het hele gezin en het liefst ook met iedereen die met jouw hond wandelt. Voor een pup is dit voor de meeste mensen vanzelfsprekend, maar ook als je een volwassen hond adopteert is zo’n cursus een goede opleiding voor de hond én het baasje.

Het is een goede investering waar je nooit spijt van krijgt, vertelt Piet. Ook al heb je je hele leven al honden of heb je met je vorige hond al zo’n cursus gedaan, dan kun je daar alsnog veel leren. Niet alleen is het een ontzettend leuke cursus, maar je leert ook duidelijk en consequent te zijn naar jouw nieuwe hondje. “Als je met je hele gezin duidelijk en consequent bent, dan kan jouw hond zich tot een ideaal gezinslid ontwikkelen,” aldus Piet.

Hond en kat

Als je een nieuw hondje in huis haalt, maar ook een kat hebt moet je deze ontmoeting op de juiste manier aanpakken. Piet legt uit dat het in ieder geval noodzakelijk is om jouw kat veilige plekjes te bieden. Katten houden ervan om hoger te zitten dan een hond, zij moeten dus de optie hebben om in de hoogte weg te kunnen. “Onderaan de streep zijn de meeste honden banger voor katten, maar als een kat voor ze wegrent moeten ze er natuurlijk toch achteraangaan,” zegt Piet.

Maar het hangt er ook van af of de hond gewend is aan katten en andersom. Het is dus vooral belangrijk dat de kat de hoogte in kan of op plekken kan komen waar de hond niet bij kan. Zo kan de kat zelf bepalen of hij het leuk vindt om kennis te maken of liever afstand houdt. Maar vergeet hierbij niet dat je katten altijd zeker twee à drie weken de tijd moet geven als er iets verandert in huis.

“Katten hebben een ontzettende hekel aan veranderingen, dus zullen ze het eerst altijd afkeuren ook al is het een verbetering. Na die tijd kunnen zij jouw nieuwe hondje misschien wel accepteren en kijken of ze het oké vinden,” aldus Piet.

Hond en hond

Om jouw nieuwe kameraad voor te stellen aan jouw andere lieve hond of de hond van jouw buren, is het verstandig om dit op neutraal terrein te doen, dus niet in huis of in de tuin. Je kunt de honden het beste loslaten, mits zij dat kunnen. Piet legt uit dat ze elkaar dan lekker kunnen aftasten en met elkaar kunnen ravotten. Op deze manier kunnen honden het makkelijkst de nieuwe situatie oplossen en aan elkaar wennen. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier:
Lees meer over
Piet HellemansHondHuisdieren