Dit moet je weten als je zelf schapen en lammetjes wil houden
Bij lente denk je waarschijnlijjk aan de geur van vers gemaaid gras, narcissen in de tuin én natuurlijk lieve lammetjes in de wei! Dierenarts Piet heeft vandaag twee van deze ontzettend schattige beestjes meegenomen naar de boerderij van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Hij legt je alles over uit over het verzorgen van schapen én waarom deze diertjes zo belangrijk zijn!
Zonder boerderij schapen houden
Lammetjes wonen doorgaans op een boerderij, maar volgens dierenarts Piet Hellemans kun je deze dieren ook houden als je niet op een boerderij woont. Hiervoor moet je woonsituatie uiteraard wel aan een aantal eisen voldoen.
Als je schapen bij jou in de tuin wilt verzorgen is het belangrijk dat je een flinke tuin hebt met veel gras. Een fijn voordeel hieraan is dat de schapen zo ook gelijk je gazon goed onderhouden. Je hoeft dus niet meer te maaien! Naast veel gras hebben ze ook beschutting nodig. Ook is het heel belangrijk om de schapen dagelijks vers water en krachtvoer (biks) te geven.
Buiten deze leefomstandigheden is aandacht van het baasje ook erg belangrijk. Een dagelijkse controle is dan ook écht een must bij het houden van schapen. Piet vertelt dat je moet controleren of je schapen goed lopen, ze allemaal aanwezig zijn, er geen mank schaap bij zit en of ze geen wonden hebben.
Zonder schapen, geen Nederland
Dierenarts Piet vertelt dat wij zonder schapen niet onder zeeniveau zouden kunnen leven. En laat dat nou juist hét kenmerk zijn van ons kleine landje. Schapen houden het gras kort en daardoor gezond op de dijken. Ze stampen de grond aan en ze eten twijgjes (jonge boompjes) weg die met hun wortels verzwakking in de dijken kunnen veroorzaken. Kortom:
Dankzij de schapen kunnen wij in Nederland leven!
Help de schapen een handje terug
Tamme schapen zijn erg afhankelijk van hun baasje wat betreft de verzorging en 'het uitdoen van hun winterjas'. Het is belangrijk dat ze op tijd geschoren worden, want wanneer ze te ruim in hun wol zitten, zijn de beesten namelijk erg zwaar. Op het moment dat een schaap omvalt en op zijn rug komt te liggen, kan het dier niet meer opstaan vanwege het zware gewicht van de wol. In de maag zwelt gas op, waardoor de schapen geen “boer” kunnen laten – het gas kan er niet uit. De zwelling van het gas verdrukt dan de organen en de bloedvaten, dit is levensgevaarlijk voor het schaap.
Dus als je een schaap op zijn rug ziet liggen moet je het volgens dierenarts Piet zo aanpakken: ren het weiland in en let op je eigen veiligheid, zet het schaap via de kont overeind, zodat het schaap meteen het gas eruit kan laten.
Tip: "Bel aan bij het dichtstbijzijnde huis en meld dat je een schaap die op zijn rug lag hebt geholpen, zo zijn de boeren gewaarschuwd om de wol eraf te halen", aldus Piet.
Ook kan water een gevaar vormen. Wanneer ze in een sloot vallen zuigt het wol zich vol met water, waardoor het schaap onmogelijk zelf uit de sloot kan komen.
Het verschil tussen geiten en lammetjes
Lammetjes of schapen en geitjes worden nog wel eens door elkaar gehaald, zeker als ze nog erg klein zijn. Het verschil tussen deze twee diertjes is echter gemakkelijk te zien aan de staart. Piet: "Bij de geit wijst de staart omhoog en een schaap heeft een langer hangend staartje."
Fotocredits
- Headerfoto: Jeffoto
- Foto 1: jan van der Wolf
- Foto 2: Jag_cz