In samenwerking met Uitgeverij Snor

Gegrilde makreel met sinaasappel-hazelnootboter

·Aangepast:
Gegrilde makreel met sinaasappel-hazelnootboter
RTL

Weer of geen weer, barbecueën kan altijd. Sterker nog, dat is juist extra leuk als het weer niet meteen voor de hand ligt. Eten bereid op een houtskoolvuurtje is immers veel lekkerder dan gewoon uit een pan. Dat bewijst Charlotte Fielmich, beter bekend als Madame Charlotte, met haar nieuwe boek Het Winter BBQ-boek.

Ingrediënten:

  • 100 gram hazelnoten
  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 tl grof zeezout
  • geraspte schil van 1 (biologische) sinaasappel
  • 4 teentjes gepofte knoflook
  • 1 hele makreel of makreelbaarsfilet
  • evt. sinaasappelschijfjes
  • bladpeterselie, gehakt
  • bakpapier

Bereiden:
 

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren, laat ze even afkoelen en hak ze fijn, maar niet té fijn. Leg een vel bakpapier op je werkblad en verdeel hierover de boter met een vork. Prak ‘m grof. Verdeel het zout, de sinaasappelschil, de knoflook en de hazelnoten over de boter en meng dit met de vork. Vouw het bakpapier dubbel en kneed met koele handen een rolletje van de boter. Rol het bakpapier om je boterrolletje en laat het opstijven in de koelkast.

Bestrijk de makreel of filet dun met olijfolie en bestrooi met zout en versgemalen peper. Heb je een hele makreel, vul dan de buik met wat schijfjes sinaasappel. Gril de vis op een niet te hete barbecue tot ‘ie net gaar is. Serveer met een plakje van de sinaasappel-hazelnootboter die je er als een saus overheen laat smelten. Bestrooi met wat peterselie.

TIP: Maak 't helemaal af met wat gebakken paddenstoelen.

Variatietips op de boter:

  • citroen-muntboter met gepofte knoflook & grof zeezout
  • verse koriander met pittig paprikapoeder & zout
  • zomers kun je allerlei bloemetjes door je boter kneden

Het Winter BBQ-boek
Niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst en winter steken steeds meer mensen hun barbecue aan. Juist dan is het gezellig om met z’n allen rondom een vuurtje te kokkerellen. In Het Winter BBQ-boek staan recepten als bruschetta met paddenstoelen, parelhoen met sinaasappelsalsa en bijgerechten als winterse koolsla van rode kool, pastinaak en wortel passeren de revue. Madame Charlotte maakt het boek compleet met winterdrankjes, stylingtips en winterse playlists. Zo zijn alle tips en trucs binnen handbereik voor een geslaagd winters BBQ-feestje.

Thumbnail

Titel: Het Winter BBQ-boek
Auteur: Charlotte Fielmich
Fotografie: Saskia Lelieveld
ISBN: 978-94-6314-027-0
Prijs: € 16,99
Uitgever: Uitgeverij Snor

 

 

 

 

Volg Weekend Magazine op Facebook en Instagram. En wees als eerste op de hoogte van winacties via onze nieuwsbrief!