Binnenland

Ook vrouwen op onderzeeërs: wat vinden de mannen daarvan?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© NAVOOok vrouwen op onderzeeërs: wat vinden de mannen daarvan?
RTL

In de toekomst kunnen ook vrouwen aan het werk op onderzeeboten van de marine. Op een nieuw type boot dat Defensie laat bouwen, kan vanaf 2025 met een gemengde bemanning worden gevaren.

ZIE OOK: Over tien jaar vrouwen op onderzeeërs

RTL Nieuws sprak met Hugo Ammerlaan, commandant van de Onderzeedienst, over deze verandering.

Heeft de komst van vrouwen te maken met die nieuwe onderzeeër?
"Dat is correct. Overal in de marine wordt er met gemengde bemanningen gevaren, maar in 2005 hebben we besloten, ook in overleg met de Tweede Kamer, dat we dit op onderzeeboten helaas niet konden doen. We hebben toen aangegeven het beleid in 2025 te heroverwegen. Dus ik ga ervanuit dat er in het ontwerp van de nieuwe onderzeeërs zoveel mogelijk rekening gehouden zal worden met gemengde bemanningen. Het is een uitgangspunt."

Waarom zou je niet met gemengde bemanningen varen?
"Dat heeft te maken met de ruimte, die is erg krap. Denk aan de inrichting, de sanitaire voorzieningen en de ruimte waar de maaltijden worden genoten. De bemanning zit dermate dicht op elkaar dat om privacyredenen geëvalueerd is dat het geen prettig gevoel geeft als je daar met een gemengde bemanning zit. Ik denk dat we zeker goede voorbereidingen moeten treffen om te kijken of het wel mogelijk is om met gemengde bemanningen te varen."

Het klinkt alsof er nog wel een voorbehoud is?
"Het uitgangspunt is dat ik me daarop moet voorbereiden. Het zou kunnen dat er nog redenen zijn om het uiteindelijk niet te doen."

Wat vinden de mannen op de onderzeeboten ervan, is dit iets dat zij verwelkomen?
"Nou, er zijn gemengde gevoelens, laat ik het netjes zeggen. De ene zegt: 'Laat maar komen. Op bovenwaterschepen varen we al jaren met gemengde bemanning, met volle tevredenheid, dat werkt al jaren'. Er zijn ook mensen die wat voorzichtiger zijn. Die zeggen: 'Ja, commandant, het is allemaal wel wat klein hier, zo dicht op elkaar leven voor een langere periode onder water. In tegenstelling tot andere marines gaan wij vijf tot zeven weken aan een stuk onder water. Dan kunt u zich misschien wel voorstellen dat daar dan toch, ja, emoties bij gepaard gaan. Dus gemengde gevoelens, maar over het algemeen positief."