'Staat van Nederlandse krijgsmacht is zorgwekkend'

Het Nederlandse leger is pas over vier jaar weer helemaal inzetbaar. Onverantwoord, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die de staat van de Nederlandse krijgsmacht in een advies aan het kabinet 'zorgwekkend' noemt.
Want er dreigt steeds meer gevaar vanuit Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika (pdf), zegt AIV-lid en oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve.
De inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht is 'uitgehold', zegt de AIV, en als het kabinet niet meer geld voor het leger uittrekt, duurt het tot ten minste 2021 voor de 'basisgereedheid' weer op orde is.
Afspraken met NAVO
De AIV raadt de regering 'met klem aan' zich aan de afspraken te houden die de NAVO heeft gemaakt over het defensiebudget. Het volgende kabinet moet toewerken naar het gemiddelde van de defensieuitgaven in Europa, vindt de raad. Vier jaar later moet de NAVO-norm van 2 procent van het bbp worden gehaald.
ZIE OOK: Veteranen moeten jonkies in leger tips en tricks bijbrengen
"Naast het niet op orde zijn van de basisgereedheid, ontbreekt budget voor voldoende ondersteunende operationele eenheden. Laat staan dat gewerkt kan worden aan de uitbreiding en modernisering van de slagkracht”, zegt Voorhoeve in het advies.
Bezuinigingen nu pas voelbaar
Volgens minister Jeanine Hennis van Defensie bevestigt Voorhoeve wat zij al vier jaar lang roept: "De inzetbaarheid staat onder druk. Dat zeg ik al vier jaar." Volgens haar zijn bezuinigingen uit 2011 nu pas voelbaar op de werkvloer en duurt het nog even voordat de effecten van de investeringen van dit kabinet hun werk doen.
De adviesraad wijst erop dat ook onder meer de Algemene Rekenkamer en de NAVO de noodklok luiden over het Nederlandse leger. Op de SP, GroenLinks en DENK na willen alle partijen in de huidige Tweede Kamer de komende kabinetsperiode meer geld uittrekken voor Defensie.