Bescherming kinderen bij scheiding

Tips voor kinderen bij scheiding: zoek iemand om mee te praten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Dossier bescherming kinderen bij scheiding
© ANPTips voor kinderen bij scheiding: zoek iemand om mee te praten
RTL

Wat kun je doen om de scheiding van je ouders wat minder zwaar te maken? Tien tips van een scheidingsbemiddelaar.

We vroegen het begin dit jaar aan Petra Slingenberg-Beishuizen, zij is scheidingsbemiddelaar. Dit zijn haar tips: 

  • 1. Je ouders houden van je, ze zijn nu alleen teveel met zichzelf bezig. Door hun verdriet kunnen ze vaak niet meer helder denken. Dus tip 1: laat ze weten dat jij ook van hen houdt, maar dat het ruziemaken in jouw bijzijn moet stoppen. Dat voelt niet veilig. Zeg of schrijf dit aan je ouders. Stuur ze bijvoorbeeld allebei dezelfde mail, WhatsApp of sms.
     
  • 2. Bedenk dat je ouders ooit verkering met elkaar hadden en dat de scheiding vooral daarover gaat. Dat het uit is. Scheiden doe je niet vanwege de kinderen. Die doen niets verkeerd. Het is niet jouw schuld. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun beslissingen.
     
  • 3. Zoek iemand om mee te praten. Een coördinator of meester op school, een moeder van een vriendje, een coach of een oom. Je hebt een maatje nodig om mee te overleggen. Praten helpt.
     
  • 4. Probeer tijd alleen met je moeder of vader te vinden en vraag hem of haar eens hoe zij waren als kind. Als ze luisteren kun je uitleggen hoe vervelend je het vindt als zij lelijke dingen zeggen over de ander, je vader of je moeder. Dat je daardoor nooit meer zin hebt om iets aan hen te vertellen over jezelf. Blijf praten of mailen met je ouders.
     
  • 5. Maak een schema voor op de ijskast. Zet daarin duidelijk wanneer jij bij je vader of je moeder bent, wanneer je training is en wie je komt ophalen. Dit helpt als er gewisseld moet worden of als je een feestje hebt en dus niet of later komt. Denk vooruit!
     
  • 6. Jij bent geen 'reddende engel' voor je moeder of vader. Laat ze hun eigen problemen oplossen, dus doe niet mee aan berichten via jou van je moeder aan je vader en andersom.
     
  • 7.  Tijdens een scheiding krijgen kinderen vanaf 12 jaar een brief van de rechter om te komen praten. Ook als je ouders aan bemiddeling doen, dat heet mediation. Je hoeft daar niet heen maar het kan soms wel nuttig zijn. Bij mediation mag je altijd aan de begeleider vragen of hij of zij ook een keer met jou wil praten. Zo snap je beter wat er speelt en kun je je eigen mening geven. Dat kan ook als je nog geen 12 jaar bent.
     
  • 8.  Je ouders moeten een ouderschapsplan maken voor de scheiding. Als het gaat over de omgang en de plek waar je gaat wonen mag jij vertellen wat je wel of juist niet wil. Alleen: je ouders kiezen en beslissen. Soms wil je dat juist wel. Als niemand naar je wilt luisteren, schrijf dan een mailtje aan de mediator of aan de rechter. Misschien kun je iemand daarbij om hulp vragen, zoals aan je leraar. De mediator en de rechter vindt je bij de rechtbank in het gebied van jouw woonplaats, kijk daarvoor op de website www.rechtspraak.nl.
     
  • 9. Wil je echt niet meer naar de andere ouder, schrijf daar dan een brief over. Leg het heel goed uit. Hoe komt het dat je weg wilt blijven. Soms is je situatie zo erg dat de rechter voor jou een bijzonder curator kan benoemen. Dat is iemand die alleen voor jou opkomt in de rechtszaak.
     
  • 10. Heb je nog meer vragen, kijk dan eens op de website van Villa Pinedo of in het boek 'Aan alle gescheiden Ouders', waarin ik in Hoofdstuk 6 vragen van kinderen heb beantwoord. Via mijn website kun je ook informatie downloaden of vragen aan mij stellen.

Onderdeel van dossier

Bescherming kinderen bij scheiding

Meer van het dossier ‘Bescherming kinderen bij scheiding ’

Kinderen worden bij scheiding beter beschermd
Bescherming kinderen bij scheiding

Kinderen worden bij scheiding beter beschermd