Hier moet je op letten als je vis koopt
Vandaag wordt een nieuw keurmerk voor gekweekte vis gelanceerd. Maar soms staan er zoveel keurmerken op je vis, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke keurmerken zijn belangrijk, hoe zien die eruit en wat betekenen ze precies?
Sinds deze week ligt er vis met het ASC-keurmerk in de schappen. Dat is een keurmerk speciaal voor vis die niet op zee wordt gevangen, maar speciaal wordt gekweekt. Samen met het MSC is het ASC het enige grote internationale keurmerk dat in Nederland onafhankelijk op vis wordt geplaatst.
Daarnaast is er nog het EKO-keurmerk, dat op verschillende voeding zoals melk en vlees staat. Sommige gekweekte vis heeft ook dit keurmerk, en is dan ook gegarandeerd duurzaam gekweekt.
Belangrijke keurmerken:
Onafhankelijk keurmerk
Alleen voor gevangen vis
Geen overbevissing of uitputting soorten
Effectief en duuzaam beheer visaanbod
Vissers respecteren lokale en internationale wetten en regels
Onafhankelijk keurmerk
Alleen voor gekweekte vis
Kweek tast de natuur niet aan
Het water is schoon genoeg
De kwekers worden niet uitgebuit en er is geen kinderarbeid
Er zijn niet teveel antibiotica en chemicaliën aan de vis toegevoegd
Onafhankelijk keurmerk
Ook voor andere producten
Wat vis beteft, alleen voor gekweekte vis
Vis wordt duurzaam gekweekt
Viswijzer:
Daarnaast beheert Stichting de Noordzee De Viswijzer, voor vis die niet het ASC- of het MSC-keurmerk heeft. Met behulp van deze Viswijzer kun je controleren of de vis die jij wilt kopen, verantwoord gevangen of gekweekt is. De viswijzer maakt onderscheid tussen 'prima keuze', 'tweede keuze' of 'liever niet'. In sommige supermarkten worden de categorieën van de viswijzer ook op vis vermeld:
Niet overbevist, zorgvuldig gekweekt, minimale of beperkte schade aan de natuur.
Problemen met kweek of visserij.
Wordt overbevist of de manier van kweken/vangen is te belastend voor de natuur.
Andere keurmerken:
Andere keurmerken die op vis worden geplakt zijn minder betrouwbaar, omdat ze niet door een onafhankelijke organisatie worden uitgedeeld, of maar op een beperkt onderdeel van duurzame visserij letten. Zo wordt het logo 'dolfijnvriendelijk gevangen' op veel vis gezet, maar is die vis vervolgens niet duurzaam gevangen. Bovendien speelt de problematiek met dolfijnen alleen bij de vangst van geelvintonijn in het Oosten van de Stille Oceaan, terwijl het logo ook op andere vis wordt geplakt.
Waddengoud: kleinschalige kustvisserij
Er is in Nederland ook nog het Waddengoud-keurmerk. Volgens Stichting de Noordzee is dit keurmerk niet zo betrouwbaar als het MSC, maar verdient vis met het Waddengoud-keurmerk het voordeel van de twijfel. Je weet bij deze vis zeker dat je vis is gevangen door kleinschalige kustvissers, die hun vis zelf op de markt verkopen en werk maken van duurzaamheid.