Verlof

Lekker lang verlof als nieuwbakken vader: 'Je maakt een geintje, zeiden ze'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLekker lang verlof als nieuwbakken vader: 'Je maakt een geintje, zeiden ze'
RTL

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, krijgen vaders vanaf 2020 zes weken verlof na de geboorte van hun kind. Nu zijn dat nog twee dagen. Deze vaders namen een stuk langer verlof op. "Je bent toch blij als je vader bent? Daar wil je zo lang mogelijk van genieten."

Joey Brugman, verpleegkundige spoedeisende hulp – nam twee maanden verlof na de geboorte van zijn dochter

Miniatuurvoorbeeld

"Ik ben de twee volle maanden thuis geweest en had dat ook echt niet willen missen. Twee dagen zijn sowieso te kort. Je gezin verandert, de nachten worden anders, de dynamiek verandert. Nu konden we in alle rust met zijn drieën acclimatiseren. Het verlof was betaald, ik heb mijn vakantie en extra gewerkte uren ingezet. Was dat overwerk toch nog ergens goed voor. Mijn werkgever deed hier gelukkig ook totaal niet moeilijk over. Die zes weken vaderschapsverlof vind ik fantastisch, al mogen het er van mij ook wel acht zijn. In november verwachten we een tweeling, dan neem ik weer anderhalve maand op."

Thomas Schilder, productiemedewerker – nam een maand verlof na de geboorte van zijn zoon

Miniatuurvoorbeeld

"Ik wilde gewoon tijd aan mijn zoon besteden. Daarom heb ik een maand vrije dagen opgenomen, dan kon ik ervan genieten en een beetje tot rust komen. Mijn chef deed er niet moeilijk over. Die zei: je hebt een kind, geniet ervan. Mijn omgeving reageerde sceptisch. 'Je maakt een geintje', zeiden ze. 'Wat moet je nou met een maand verlof?' Mijn gevoel zei me dit te doen. We hebben een rustig kind, alsof hij er altijd al is geweest. Ik zou het dus zo weer doen. De zes weken vaderschapsverlof vind ik een goed idee. Je hebt meer tijd voor je kind. Anders ben je aan het werk en kun je 's avonds pas bij je kind zijn. Dat is niet echt genieten."

Pieter Jansen, vrachtwagenchauffeur – nam 4,5 week vrij rond de geboorte van zijn zoon

Miniatuurvoorbeeld

"Mijn vrouw was middenin de zomer uitgerekend. 'Houd er rekening mee dat ik rond 31 juli een paar weken vrij neem', zei ik tegen de planner. Daar werd helemaal geen probleem van gemaakt. Die weken gingen zo snel, ik vond het echt klote dat ze voorbij waren. Vrienden van ons hebben geen behoefte aan zo'n lang verlof. Dat moeten ze zelf weten, al snap ik het niet. Je bent toch blij als je vader wordt? Dan wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Die twee dagen vaderschapsverlof die je nu krijgt, wat stelt dat nou helemaal voor, dan krijg je er niks van mee. Als een tweede kind voor ons een mogelijkheid was geweest, had ik het zeker weer gedaan."

Cultuuromslag

De plannen voor het nieuwe vaderschapsverlof kunnen de rollenpatronen tussen vaders en moeders doorbreken, meent directeur van Rutgers, Ton Coenen. "Eindelijk krijgt de vader de kans om er te zijn voor zijn pasgeboren kind en wordt de vader door de overheid serieus genomen als opvoeder." Zo worden zorg en arbeid eerlijker verdeeld. Het is volgens hem daarmee een cultuuromslag in het denken over zorg en opvoeding van jonge kinderen.

De verlofplannen:

  • Vanaf 2019 vijf dagen betaald verlof
  • Vanaf juni 2020 de mogelijkheid om vijf weken aanvullend verlof op te nemen, tegen 70 procent van je salaris 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
VaderschapsverlofNederland