Binnenland

#MeToo: 'Bijna alle vrouwen zijn aangerand of zelfs verkracht, maar praten er nooit over'

Door RTL Nieuws / Lisa Boerop··Aangepast:
© Marc Deurloo#MeToo: 'Bijna alle vrouwen zijn aangerand of zelfs verkracht, maar praten er nooit over'
RTL

Na de harde beschuldigingen over seksueel geweld aan het adres van filmproducent Harvey Weinstein, laten vrouwen van over de hele wereld met de hashtag #MeToo weten dat ook zij slachtoffer zijn geworden van seksuele intimidatie of geweld. Schrijver Anke Laterveer startte al eens zo'n actie in Nederland: #ZegHet.

In 2015 werd Anke tijdens een afspraakje aangerand. Ze had haar date leren kennen op een datingsite, en ze sprak bij haar thuis met hem af. Dat wilde ze eigenlijk niet en ze had geen goed gevoel over hem. "Maar ik liet hem wel binnen, hij was zo overtuigend", zei ze eerder tegen RTL Nieuws.

'Het was vreselijk'

Ze wilde geen seks met hem, en had dat ook voor de date al tegen hem gezegd. Haar date dacht daar anders over. "Hij randde me aan, trok mijn kleren uit. In mijn eigen huis. Het was vreselijk. En ik kon niets anders doen dan 'nee' zeggen en hem wegduwen. Hij bleef het proberen."

Toen duidelijk werd dat de man niet vervolgd kon worden omdat hij na de aanranding zelf haar huis verliet, startte Anke op sociale media de actie #ZegHet. Honderden mensen deelden met die hashtag hun ervaringen met seksuele intimidatie of geweld, net zoals nu gebeurt met #MeToo. "Ik vind het echt belangrijk dat dit gebeurt", zegt Anke. "Heel veel mensen maken dit mee, maar we praten er nooit over."

Gigantische omvang

"Het is een hele grote steun om te zien dat we niet alleen zijn. En voor de mensen die dit nooit hebben meegemaakt, is het belangrijk om te zien hoe groot de omvang van dit probleem is. Ik ken zo veel mannen die na #ZegHet zeiden: ik wist niet dat zo veel vrouwen dit soort dingen meemaakten."

Daarnaast is het volgens Anke belangrijk dat mensen nadenken over de manier waarop ze met anderen omgaan. "Soms zijn daders zich er helemaal niet van bewust dat ze net iemand hebben aangerand. In de kroeg lijkt het bijna normaal om het even bij iemand te proberen en dan te kijken waar het schip strandt, terwijl dat voor de ander heel vervelend is als die helemaal niet op dat soort aandacht zit te wachten."

Toestemming vragen

"Daders denken soms: ik bedoelde het helemaal niet zo vervelend, dus dan geeft het niet. Toch is het ook dan een gebeurtenis die impact kan hebben op de rest van iemands leven. Acties als #MeToo en #ZegHet zorgen ervoor dat mensen beter na gaan denken over wat ze doen, en dat ze in de toekomst hopelijk om toestemming vragen voordat ze aan iemand zitten in de kroeg."

Toch is er meer voor nodig dan een actie op sociale media om ervoor te zorgen dat seksuele intimidatie en geweld verdwijnen. "Er moet absoluut ook in de seksuele voorlichting nog veel veranderen. Jongeren moeten al vroeg leren dat ze toestemming moeten vragen aan de ander op seksueel vlak."

Bij een aanranding lukt het 70 procent van de vrouwen niet om 'nee' te zeggen, ze bevriezen uit angst. "Daarom is het zo belangrijk om toestemming te vragen. We zeggen vaak 'nee is nee', maar eigenlijk moet dat 'ja is ja' zijn. Pas als iemand 'ja' zegt, weet je zeker dat hij of zij echt wil. Dat moet iedereen leren."

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Anke LaterveerSeksueel misbruikSeksuele intimidatie