Gezondheid

Drenthe versus de Randstad: 'Verhuizen was de beste beslissing uit mijn leven'

Door RTL Nieuws / Madelon Meester··Aangepast:
Drenthe versus de Randstad: 'Verhuizen was de beste beslissing uit mijn leven'
RTL

Wil je een gelukkig, gezond en veilig leven? Dan kun je de Randstad beter mijden en in Drenthe gaan wonen. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag uitkwam. Ex-Amsterdammer Katja Vledder is het hier helemaal mee eens, terwijl voormalig Drentenaar Erwin Slingerland gelukkiger is in Rotterdam.

Rabobank en de Universiteit van Utrecht hebben in de Brede Welvaartsindicator de verschillende regio's van Nederland met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat de provincie Drenthe het hoogst scoort op het gebied van welvaart en Zuid-Holland het laagst.

Amsterdammer Katja Vledder (54) kan zich helemaal in het rapport vinden. Het grootste gedeelte van haar leven woonde ze in de hoofdstad en in het nabijgelegen Badhoevedorp, vorig jaar verhuisde ze naar het Drentse Wijster. "Dat was de beste beslissing uit mijn leven."

Kinderdroom

"Ik ben in Oud-Zuid geboren, woonde daar in een flatje en deelde mijn kamer met mijn broer", zegt Katja. "Als kind riep ik al: als ik later groot ben, ga ik in een boerderij wonen."

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want Katja, die directrice is van de organisatie MS Anders, had haar sociale leven en werk in Amsterdam. Hetzelfde gold voor haar man. "Toen hij twee jaar geleden met pensioen ging, zei ik: laten we het gewoon doen! Laten we de stap maken."

Altijd vakantie

Voor dezelfde prijs als hun tussenwoning in Badhoevedorp hebben ze in Wijster een vrijstaande boerderij uit 1327 met een rieten dak, een lap grond en kippen en een hond. "Het is hier heerlijk", zegt Katja. "Ik was de herrie, het egoïsme, het altijd maar moeten en het niet kunnen onthaasten van de Randstad zo zat. Ik was altijd maar bezig met vakanties plannen. Sinds ik hier woon, heb ik nog geen behoefte aan vakantie gehad."

Miniatuurvoorbeeld


De boerderij waar Katja nu woont.

In het begin was het leven op het platteland op sommige punten nog even omschakelen, vertelt de oud-Amsterdammer. "Dan begon de caissière in de supermarkt tegen me te praten en kreeg ik spontaan vlekken in mijn nek. In Amsterdam beginnen mensen in de rij meteen te zuchten als je een vraag stelt aan de caissière. Dat gevoel was er niet meteen uit."

Vriendelijke mensen

De vriendelijkheid van de dorpsbewoners vindt Katja erg opvallend. "Toen we hier net woonden en de hond uitlieten, stopte er een auto naast ons. Ik zei tegen mijn man: hebben we iets verkeerds gedaan ofzo? Maar er stapte juist iemand uit om ons welkom te heten. Nu zijn we onze kat kwijt en het hele dorp zoekt mee. In Amsterdam had ik geen idee wie er naast ons woonden."

Zo positief als Katja is over Drenthe, zo blij is Erwin Slingerland (41) juist dat hij weg is uit het Drentse Meppel en nu in Rotterdam woont. Volgens de Welvaartsindicator is Zuid-Holland de slechtste provincie om te wonen, maar daar merkt Erwin niets van.

Niet lullen, maar poetsen

Miniatuurvoorbeeld

"Ik vind Rotterdam een supermooie stad met karakter en imponerende bouwwerken zoals de Euromast en de Erasmusbrug", zegt Erwin. "Mijn karakter past ook erg bij dat van Rotterdammers. Ik hou van die niet-lullen-maar-poetsenmentaliteit en Rotterdammers zijn recht voor hun raap. In Drenthe zijn ze wat kalmer, dat botste weleens. Voor Drentenaren ben ik soms iets te direct. Ik zeg het gewoon zoals het is, huppakee."

Elf jaar geleden, vlak voor de crisis, verhuisde Erwin naar de havenstad. "In het noorden liep de werkloosheid op. Ik speelde al langer met de gedachte ooit naar Rotterdam te verhuizen. Ik was op dat moment vrijgezel, wat het nog makkelijker maakte. Ik dacht: dit is het moment, en ik heb de stoute schoenen aangetrokken."

Feyenoord

Erwin kon via het elektrotechniekbedrijf waar hij werkte overgeplaatst worden naar een vestiging in Rotterdam. "Voor mijn carrière is het heel goed geweest. Ik heb kunnen doorgroeien naar een leidinggevende functie. Ik weet niet of dat was gelukt als ik in het noorden was gebleven."

Wat ook fijn is: Erwin is al van kinds af aan een groot Feyenoordfan. "Het stadion ligt nu op nog geen vijf kilometer van mijn huis." Op één punt is Erwin het wel met Katja eens. "De mensen in Drenthe zijn over het algemeen vriendelijker. Mensen zeggen elkaar gedag en je hebt meer aanspraak in het openbaar. Dat mis ik weleens."

Meer op rtlnieuws.nl:
'In de Randstad woon je ongelukkig, onveilig en ongezond'

Lees meer over
HuisvestingGezondheidWelvaartNederlandDrentheZuid-Holland