Guido (2) slikte knoopbatterij in: 'We hebben vele slapeloze nachten gehad'
Slapeloze nachten hebben Ivan en Ingrid uit Kampen gehad toen ze ondekten dat hun 2-jarige zoontje Guido een knoopcelbatterij had ingeslikt. "Gelukkig kwamen we er snel achter, maar het is zo schrikken. We waren dolblij toen Guido het batterijtje na tien dagen had uitgepoept."
Kinderartsen slaan vandaag alarm over de heftige gevolgen van het inslikken van kleine batterijtjes. Ze hebben het gevoel dat er steeds meer kinderen in het ziekenhuis belanden. In de afgelopen jaren zijn er zeker zestien kinderen ernstig gewond geraakt nadat ze een batterijtje hadden ingeslikt.
Ivan Hofstra en Ingrid Bakker uit Kampen weten er alles van hoe ontzettend je schrikt als je kind dat overkomt.
Röntgenfoto van Guido toen de knoopcelbatterij nog in zijn lichaam zat
Niet lekker en hoge koorts
"Het is nu twee jaar geleden. Guido was twee jaar", begint Ivan. "Het was op een zaterdagmiddag. Ik kwam thuis uit mijn werk en wilde de tv aandoen. Maar die deed het niet omdat er een batterijtje weg was." Ivan doorzocht de woonkamer, maar vond het batterijtje nergens. Toen Ingrid even later thuiskwam van het boodschappen doen, vertelde ze dat zoontje Guido al een paar uur niet lekker was. Hij had flinke koorts. "Het zat me meteen niet lekker", zegt Ivan. "Toen ik bij Guido ging kijken en hem in zijn bedje zag liggen, kreeg ik een ingeving: Guido had dat batterijtje ingeslikt."
Ingrid en Ivan gingen meteen met hun zoontje naar de huisartsenpost in Zwolle. "Daar namen ze ons direct serieus." Hun voorgevoel klopte: Guido had inderdaad het batterijtje ingeslikt.
Slokdarm
De artsen stelden Ingrid en Ivan gerust: het batterijtje zat niet in de slokdarm. "Dan is het namelijk erg gevaarlijk", weet Ivan. "Het zuur van de batterij kan dan in een mum van tijd door de slokdarm branden en in de halsslagader of luchtpijp terechtkomen."
Dat kan levensgevaarlijk zijn. "Mijn vader heeft een opleidingscentrum en geeft ook EHBO-cursussen. Hij had mij toevallig een week ervoor nog verteld hoe een klein meisje was gestorven nadat ze een batterijtje had ingeslikt. Dat vreselijke verhaal was ik niet vergeten. Ontzettend schrikken."
Ontlasting checken
Ivan en Ingrid werden door de kinderarts naar huis gestuurd. De batterij zou vanzelf met de ontlasting mee naar buiten komen. "Het heeft nog tien dagen geduurd. Elke keer waren we zijn ontlasting aan het checken met een magneetje. Gek word je van die onzekerheid: Zou die batterij er nu wel tussen zitten? "
Hoe het nog zo lang kon duren? "Je maag wil zo'n batterij toch graag verteren en houdt die daardoor vast. Toen de batterij er uit kwam, was-ie al helemaal aan het roesten."
Video - Ivan en Ingrid over het gevaar van de knoopcelbatterij
Wijze les
Voor vader en moeder was het een heftige periode. "Het zit je gewoon al die tijd echt niet lekker. Ik heb weleens gedacht: geef hem een roesje en haal die batterij eruit."
Het ongeluk is een wijze les geweest. "Sindsdien plakken we alle apparaten met batterijen af met tape. En ook het gehoorapparaat van oma ruimen we op. We checken alles en houden het goed in de gaten. Zoiets wil je echt niet nog een keer meemaken."
Bekijk hier wat er gebeurt als er een batterij in het lichaam komt
Meer op rtlnieuws.nl:
Artsen slaan alarm: kinderen ernstig gewond na inslikken knoopbatterij