Gezin

Twee uur per dag buitenspelen vermindert kans op bijziendheid bij kinderen

Door RTL Nieuws / Malin Kox··Aangepast:
© ANP FotoTwee uur per dag buitenspelen vermindert kans op bijziendheid bij kinderen
RTL

Buitenspelen is goed voor kinderen. Zo maakt het ze sterker en socialer. Bijkomend voordeel: kinderen van basisschoolleeftijd die veel buitenspelen, lopen minder risico om bijziend te worden.

En dat is belangrijk, want ernstige bijziendheid (-6 of sterker) onder je 13e levert een veel grotere kans op slechtziendheid, ernstige oogziekten als maculadegeneratie of netvliesloslating en zelfs blind worden.

Lichtintensiteit

In de afgelopen 40 jaar is het aantal kinderen dat bijziend is gestegen van 1 op de 4 naar 1 op de 2. Reden voor het Oogfonds om buiten spelen te promoten. Natuurlijk kan een brilletje bijziendheid oplossen, maar voor de lange termijn is het beter om de aandoening zoveel mogelijk te voorkomen.
 
Hoewel niet helemaal duidelijk is hoe buiten spelen hieraan bijdraagt, is wel bewezen dát het helpt tegen bijziendheid.

"Dat heeft te maken met de lichtintensiteit", zegt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde bij het Erasmus Medisch Centrum. "Uit veel experimenten blijkt dat licht een signaal is voor het oog om te stoppen met groeien."

Beschermend effect 

Bijziendheid kan ontstaan als een kind veel leest, gamet of op een tablet of smartphone kijkt. Normaal spannen de oogspieren zich in om goed dichtbij te kunnen zien. Als dit langere tijd gebeurt, groeit de oogbal langer, zodat de spieren worden ontlast.
 
Het nadeel hiervan is dat beelden in de verte onscherp worden. Kinderen brengen steeds meer tijd door achter een scherm, waardoor het niet verwonderlijk is dat het aantal bijziende kinderen groeit.

IJverig studeren

Uit studies in Azië blijkt dat het beschermende effect van het licht optreedt als een kind zo'n 15 uur per week buiten is. Niet twee dagen in het weekeinde en dan de rest van de week niet, maar gewoon zo'n twee uur per dag. 

"Die regelmatige expositie is waarschijnlijk wel nodig", zegt Klaver.
 
Kort gezegd: hoe langer je een brilletje kunt voorkomen, hoe beter, aldus Klaver. "Als je op je twintigste -4 hebt, is dat niet zo heel erg. Je ogen groeien tot je een jaar of 20 bent. Bij beginnende studenten zie je ook nog weleens dat ze bijziend worden, omdat ze zo ijverig studeren."

Hoe krijg je je kind naar buiten?

Kinderen spelen tegenwoordig al vanaf jonge leeftijd met smartphones, tablets en andere computers. Pedagoog Jacqueline Schot geeft tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind óók buiten blijft spelen:

  • Geef het goede voorbeeld. "Kinderen leren meer van wat ze van je zien, dan wat ze van je horen", zegt Schot. Ga dus lekker mee naar buiten. Misschien nog wel belangrijker is dat je zelf ook niet constant op je mobieltje zit of je mail aan het checken bent.
  • Er bestaat geen slecht weer, alleen maar slechte kleding. Zorg ervoor dat je kind ook naar buiten kan als het regent, sneeuwt of gewoon heel koud is.
  • Leer je kinderen van jongs af aan omgaan met tablettijd. Op hun 13e zijn kinderen daar niet meer vatbaar voor, hun 8e is eigenlijk ook al te laat.
  • Tablettijd kun je overigens beter in regels en grenzen vatten, dan in straf. Zeg dus niet: "Als je nu niet..., mag je deze week niet meer op de iPad."
  • Bied een goed alternatief voor de tablet. Ga lekker fietsen met je kinderen, zwemmen, picknicken.
Lees meer over
GezondheidKindBlindheid