Binnenland

Vereniging voor gynaecologen ziet niets in gedwongen keizersnede

Door Ferdinand Buitenhuis··Aangepast:
© EPAVereniging voor gynaecologen ziet niets in gedwongen keizersnede
RTL

Een aantal artsen en rechters heeft er in het blad Medisch Contact voor gepleit dat vrouwen gedwongen kunnen worden om een keizersnede te ondergaan. De Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie ziet niets in dat plan.

De schrijvers van het artikel willen dat, als het leven of de gezondheid van het kindje in het geding is en de moeder de ingreep weigert, een arts naar de rechter moet kunnen stappen. De rechter zou dan namens het ongeboren kind mogen beslissen over een keizersnede.

Vertrouwen geschaad
De Nederlandse vereniging voor gynaecologen (NVOG) is daar tegen. "Voor het uitvoeren van een keizersnede is de toestemming van de zwangere nodig", laat de vereniging weten via een woordvoerder. "Als gynaecologen tegen de wens van de zwangere handelen, schaden zij de vertrouwensrelatie met de patiënte." Daardoor is de kans groot dat de patiënte zich aan verdere verloskundige zorg zal onttrekken.  

Ook is er een groot grijs gebied: op welk moment mag een gynaecoloog tegen de wens van de zwangere ingaan? Volgens de NVOG is lang niet altijd duidelijk wanneer niet-handelen kan leiden tot het overlijden of ernstige schade bij de foetus. Dan is niet duidelijk wie de beslissing mag nemen en daardoor ontstaat een onwerkbare situatie.

Niet nodig
Ten slotte zet de vereniging vraagtekens bij de noodzaak van de mogelijkheid tot een gedwongen keizersnede. Als een vrouw die ingreep niet wil, zal de gynaecoloog altijd zijn of haar uiterste best doen om samen met de zwangere een beslissing te nemen, zegt de woordvoerder. "Soms is dat een uitdaging, vrijwel altijd lukt het."

Het is nu alleen mogelijk om een gedwongen keizersnede uit te voeren als de vrouw wilsonbekwaam is en zij ernstig nadeel zou ondervinden van een negatieve afloop van de zwangerschap. Maar omdat zo'n gedwongen ingreep een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit is, is ook daarbij uiterste terughoudendheid op zijn plaats, zegt de woordvoerder.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom zou iemand een keizersnede weigeren?

Lees meer over
ZwangerschapGeboorteBevallingKeizersnede