Aangifte om haatzaaien tegen rector Islamitische Universiteit
Zijn omstreden bericht op Twitter komt de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) mogelijk duur te staan. PvdA-deelraadslid Latif Tali uit Rotterdam heeft aangifte tegen hem gedaan vanwege discriminatie en haatzaaien.
Ahmet Akgündüz slingerde zaterdag een tweet de wereld in over de doodgeschoten Koerdische mensenrechtenadvocaat Tahir Elçi uit Turkije. Daarin stond min of meer dat Elçi zijn dood aan zichzelf te wijten heeft. Tali deed daarvan aangifte, zo vertelde hij vanavond in het NTR-programma 1 Op Straat op Radio 1.
Turkse mensenrechtenadvocaat #Elçi vermoord. Rector islam 'univ' Rotterdam: wie leeft door zwaard sterft door zwaard pic.twitter.com/V1B8fZmlop
— Ruben Vis (@RubenVis) 28 november 2015
Benadeelde persoon
Minister Bussemaker (Onderwijs) sprak eerder vandaag de hoop uit dat mensen aangifte doen tegen de rector vanwege diens omstreden uitspraken. Het liefst zou ze dat zelf doen maar dat kan niet, omdat ze zelf niet een benadeelde persoon is. In het vragenuurtje in de Tweede Kamer voelde de VVD haar aan de tand over de rector, die in het openbaar allerlei hatelijke dingen zegt over Koerden, joden en homoseksuelen.
Het Rotterdamse gebiedscommissielid zegt dat ook organisaties die vallen onder de FedKom, de Federatie Koerden in Nederland, en andere individuele personen aangifte hebben gedaan. Tali is zelf ook aan de FedKom verbonden.
In strijd met waarden en normen
Bussemaker vindt het optreden van de rector in strijd met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.
De minister heeft hem en het bestuur van de IUR hier meermaals op aangesproken maar de rector gaat gewoon door. Het vertrouwen in hem is ze kwijt. Ook het bestuur laat het volgens haar afweten. En omdat de kwaliteit op de school goed is, kan de overheid ook de accreditatie niet intrekken, aldus Bussemaker.
Bussemaker werkt aan een wet waarmee ze bestuurlijk kan ingrijpen in situaties als deze. Een grote Kamermeerderheid dringt daar eveneens op aan. Bussemaker zal de wet nog dit jaar indienen en hoopt dat de Kamer die snel behandelt.