Kamerleden geïnstalleerd: Raemakers was doodziek, nu jongste Kamerlid
Vandaag worden 71 nieuwe Kamerleden geïnstalleerd, onder wie Rens Raemakers. Zeven jaar geleden moest hij vechten voor zijn leven. Vandaag begint de 25-jarige D66'er als jongst gekozen Kamerlid. "Ineens loop ik tussen de politici waar ik tegenop keek, het is onwerkelijk."
Raemakers was 18 toen hij verschrikkelijk nieuws te horen kreeg: uitgezaaide teelbalkanker. Zijn overlevingskans was op dat moment volgens de doktoren zo'n 80 procent. Het werd nog erger toen de eerste behandelingen niet goed werkten. Het percentage zakte naar zo'n 30 tot 50 procent.
71 nieuwe Kamerleden
Bijna de helft van de 150-koppige Tweede Kamer die vandaag aantreedt, is nieuw. De op 15 maart gekozen Kamer telt 71 nieuwe leden.
We spraken ook met Sven Koopmans. Hij maakte een bomaanslag in Kosovo mee en onderhandelde met rebellen in Mali. Nu ruilt hij zijn bestaan als diplomaat in voor het Kamerlidschap. "Saai? Nee, het is juist een logische stap." Lees zijn verhaal hier.
Maurits von Martels dacht vorige week nog dat hij 'het bij lange na' niet zou halen om in de Tweede Kamer te komen. Toch begint hij vandaag aan zijn werk als Kamerlid. Mede dankzij zijn geheime wapen: een plastic koe. Zijn verhaal lees je hier.
Lilian Marijnissen treedt vandaag als SP-Kamerlid in de voetsporen van haar beroemde vader. En nee, ze is het nog niet helemaal zat om over hem te praten. Lees haar verhaal hier.
'Ik wist niet of ik het zou redden'
Raemakers weet sindsdien hoe het is om het over leven en dood te hebben. "Er waren echt momenten dat ik me zó slecht voelde dat ik niet wist of ik het zou gaan redden."
Zeven jaar later is het leven van Raemakers totaal veranderd. Hij is gezond, en zijn droom is uitgekomen: vandaag begint hij aan zijn klus in de Tweede Kamer. Zijn ervaringen van toen neemt hij mee naar Den Haag. "Ik weet als geen ander hoe goed de zorg in Nederland is. De zorg die ik kreeg was erg duur, daar hebben heel veel mensen ook premie voor betaald. Daar ben ik enorm dankbaar voor. Ik weet ook hoe vervelend het kan zijn om dan je eigen risico te betalen, maar voor mij was het nooit buiten proportie. Voor chronische zieken is dat een ander verhaal: die moeten extra compensatie krijgen."
Raemakers (m) proost bij D66 op de verkiezingsuitslag. Foto: ANP.
Een soort film
Vorige week vierde hij de verkiezingswinst met de D66-fractie in de Tweede Kamer. "Ik was in het begin gespannen. Het was onwerkelijk. Ik sta nu tussen de politici waar ik vroeger tegenop keek. Het is een soort film waarin ik zit. Het was waar ik altijd van gedroomd had."
Raemakers wist toen hij tien was al dat hij in de Tweede Kamer wilde komen. "Geen minister of premier, nee het moest de Tweede Kamer worden. De belangrijkste plek van de democratie en van debat. Ik heb ook altijd van het debat gehouden, op de middelbare school en later op de universiteit zat ik bij debatclubjes."
'Ik kan mijn mannetje staan'
Als Kamerlid wil Raemakers zich gaan inzetten voor jongeren en voor de regio. "Jongeren voelen zich niet genoeg betrokken bij de politiek. Ik wil de politiek zoveel mogelijk aan de man brengen, bijvoorbeeld door veel gastlessen te geven. Ook voor de regio moet beter opgekomen worden, er is nu te veel aandacht voor de Randstad. Als Limburger kan ik dat veranderen."
De afgelopen jaren werkte Raemakers als gemeenteraadslid in Leudal. Dat geeft hem vertrouwen. "Ik ben niet zenuwachtig. Ik weet dat ik prima mijn mannetje kan staan, ook in de Tweede Kamer. In Leudal namen de oudere politici mij het eerste jaar niet serieus, ze zagen me als een ketelbinkie. Dat hield vanzelf op toen ik steeds doorging met vragen stellen."
De nieuwe Tweede Kamer
- VVD: 33 zetels
- PVV: 20 zetels
- CDA: 19 zetels
- D66: 19 zetels
- GroenLinks: 14 zetels
- SP: 14 zetels
- PvdA: 9 zetels
- ChristenUnie: 5 zetels
- Partij voor de Dieren: 5 zetels
- 50PLUS: 4 zetels
- SGP: 3 zetels
- DENK: 3 zetels
- Forum voor Democratie: 2 zetels
Meer op rtlnieuws.nl: