Binnenland

Wijkagenten de dupe van komst Nationale Politie: 'Ik kom te weinig in mijn wijk'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWijkagenten de dupe van komst Nationale Politie: 'Ik kom te weinig in mijn wijk'
RTL

Met de komst van één Nationale Politie worden wijkagenten overvraagd. Zoveel zelfs dat ze er lang niet altijd aan toekomen in de wijk zelf aanwezig te zijn. Dat is de conclusie van een rapport dat zojuist is gepresenteerd. "Ik moet in mijn eentje het werk van twee personen doen", zegt wijkagent Brugt Peper.

In 2012 is gestart met de vorming van één Nationale Politie. Het optuigen van de Nationale Politie was een monsterklus. 26 losse regionale korpsen die nauwelijks samenwerkten, moesten opgaan in één Nationale Politie. Het doel was: Nederland veiliger maken. 

Wijkagent is de dupe

De commissie-Kuijken heeft onderzoek gedaan naar wat er goed en fout is gegaan tijdens deze operatie. Eén conclusie springt eruit: de ongeveer 3500 wijkagenten zijn de dupe.

Het aantal wijkagenten in Nederland is weliswaar toegenomen sinds de reorganisatie, maar het aantal is volgens de commissie nog lang niet op het gewenste niveau. RTL Nieuws heeft met verschillende wijkagenten in Nederland gesproken en die onderschrijven de toename van het aantal taken. 

Miniatuurvoorbeeld

Brugt Peper (57 jaar, zie foto) is wijkagent in het Gelderse Berg en Dal. Hij zit 37 jaar bij de politie en is twaalf jaar wijkagent. "Ik ben verantwoordelijk voor 5000 mensen", zegt hij. "Door krapte en reorganisatie moeten we met minder mensen een groter gebied beslaan." De wijkagent vertelt verder dat er allerlei taken zijn bijgekomen, zoals het aantal noodhulpdiensten.

Peper: "Ik moet nu vijf of zes avonddiensten per maand noodhulpdienst draaien, dus op de 112-meldingen af. Dat betekent dat ik die dagen niet in mijn wijk kan zijn. Het gevolg is dat ik in mijn eentje het werk van twee personen aan het doen ben. Van al mijn tijd blijft maar de helft over om echt de mensen in de wijk te leren kennen. Dat zou eigenlijk 80 procent moeten zijn. Daardoor duurt het langer voordat mensen met problemen mij benaderen en ik daarmee aan de slag kan gaan."

In heel Nederland

Zijn verhaal is geen uitzondering. Albert Springer van de Nederlandse Politiebond NPB ziet het probleem in heel Nederland. "Wat we zien, is dat door alle extra taken de wijkagent de hele dag druk is, maar niet bezig zijn waarvoor ze nodig zijn. Namelijk in de haarvaten van de samenleving. Dat is broodnodig, anders sta je dus elke keer bij een winkelcentrum vanwege een bommelding. Dat voorkom je echt als je eerder weet wat er speelt. Maar, dan moet je wel de tijd hebben om in de wijk te zijn."

Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, erkent en herkent de problemen bij de wijkagenten. Akerboom: "Er wordt ontzettend veel van de politie in deze tijd gevraagd. Dat zal ook zo blijven overigens. Dat betekent nog wel eens dat wijkagenten niet aan hun echte werk toekomen, namelijk in die wijk. Ze worden voor andere taken ingezet, bijvoorbeeld in de ME of andere dingen."

'Een lachertje'

In het regeerakkoord is toegezegd dat de komende jaren ruim een kwart miljard euro naar rechercheurs en wijkagenten zal gaan. Een lachertje, vindt de Nederlandse Politiebond. Springer: "Dat geld is al drie keer uitgegeven aan andere dingen in plaats van dat er echt meer wijkagenten komen. Terwijl dat echt wel nodig is."

Een oplossing voor het immense takenpakket van de wijkagenten ligt volgens de vakbond onder andere bij het beter verdelen van de verschillende taken. Springer:  "Als je kijkt naar bijvoorbeeld Sint Maarten dan wordt er direct politie naartoe gestuurd. Maar daar kan je toch ook de marechaussee naartoe sturen? Ook de controle op vreemdelingen moet weggehaald worden bij de wijkagent. En hulp aan verwarde personen moet weer gewoon door de psychiatrie worden gedaan. Dan kan de wijkagent gewoon doen waar die voor bedoeld is."

Korpschef Akerboom zegt dat de komende periode wordt gekeken naar het takenpakket van de wijkagenten. "We zijn een beetje doorgeslagen in centralisatie en daar gaan we wel een aanpassing op plegen."

Vorming van de Nationale Politie

  • In 2012 is de Nationale Politie opgericht
  • 26 regionale korpsen moesten opgaan in één Nationale Politie
  • Het doel was Nederland veiliger maken
  • De Commissie Kuijken concludeert dat de politie sneller kan ingrijpen als er dingen misgaan bij grote evenementen. 
  • En ook onderzoeken naar ernstige incidenten en complexe onderzoeken zoals gaan beter
  • Maar de druk op de politie neemt ook toe. Bijvoorbeeld door terroristische dreiging en cybercrime.
  • En dat gaat ten koste van de wijkagent. Die krijgt te veel taken.
Lees meer over
Erik AkerboomVeiligheid