Nieuws

Benauwd? pijnlijke ogen? Vijf vragen over smog door ozon

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBenauwd? pijnlijke ogen? Vijf vragen over smog door ozon
RTL

Kriebelende keel en geïrriteerde ogen? Ook als je gezond bent kun je er vandaag last van krijgen: smog door ozon. Wat kun je doen om de gevolgen te beperken? Vijf vragen over smog.

Volgens het RIVM gaat het om de hoogste ozonniveaus van de laatste tien jaar. Het instituut verwacht dat dit bij iedereen klachten kan veroorzaken, dus ook bij mensen in goede gezondheid.

1. Smog, wat is dat eigenlijk?
Het woord smog is een samenvoeging van de Engelse woorden smoke (rook) en fog (mist). We gebruiken de term om de verhoogde luchtverontreiniging aan te geven. Elk uur wordt de concentratie van ozon, fijn stof, stikstofdioxide en zwaveldioxide gemeten. Als er sprake is van een hoge concentratie is er sprake van smog. Het RIVM waarschuwt nu vooral vanwege hoge concentraties ozon. Als er tussen de 180 en 240 microgram per kubieke meter ozon wordt gemeten spreekt men van matige smog. Daarboven van ernstige smog.

2. Hoe slecht is smog voor je gezondheid?
Als het over smog gaat, dan spreekt men vooral over de gevolgen op korte termijn. Het gaat dan om problemen met de luchtwegen, denk aan kortademigheid. Sommige mensen raken echt benauwd, anderen hebben een kriebelende keel en moeten flink hoesten. Bij smog door ozon kan ook nog irritatie aan de ogen, de neus en de keel ontstaan. Mensen met chronische aandoeningen aan longen, hart en vaten zullen een verergering van de klachten ondervinden. Daarnaast is er een verhoogd risico op effecten bij ouderen, kinderen en mensen die een zware inspanning leveren. De klachten nemen toe als de luchtverontreiniging hoger is en langer aanhoudt. Waarschuw een arts bij ernstiger klachten, of als de klachten niet snel afnemen. Overigens kan de verwachte concentratie smog bij iedereen luchtwegklachten veroorzaken, niet alleen bij de risicogroepen.

3. Wat kan ik doen om de gevolgen van smog te beperken?
Zware lichamelijke inspanning bij hoge ozonniveaus wordt afgeraden. Mensen die vaker klachten aan de luchtwegen hebben, wordt geadviseerd om in de middag en vroege avond binnen te blijven en niet teveel in te spannen: smog geeft namelijk de meeste overlast in de namiddag tot en met de vroege avond (16:00-20:00 uur).

4. Kan ik met smog het best wegblijven uit de stad?
Voor smog door ozon is er weinig verschil tussen de stad en het platteland. Smog door fijnstof is een ander verhaal. Gisteren waren de concentraties smog door ozon in Limburg bijvoorbeeld hoger dan in Amsterdam.

5. Waar is nu smog?
Dat kun je bekijken op de gezamenlijke website van alle luchtmeetnetten (die door de drukte overbelast kan raken) van het RIVM, GGD Amsterdam en DCMR, zij hebben ook een handige app voor op je mobiele telefoon. Ook op de website van het RIVM vindt je de actuele verwachting voor smog.