Door rood, te hard en over de vluchtstrook: dit mag jij niet, maar de politie wél
Dronken scholieren naar huis brengen in je politieauto met sirenes en op hoge snelheid? Dat mag niet. Agenten in Emmen moeten op het matje komen nadat een filmpje dat een van de scholieren maakte, op social media verscheen. Maar wat mag je als agent nu wel en niet in het verkeer?
Kevin, de broer van een van de scholieren, kreeg de video toegestuurd en zette hem direct op sociale media. "Ik heb zelf weleens een boete gehad voor 5 kilometer per uur te hard rijden. Ik houd me aan de regels, dan moeten zij dat ook", zei Kevin gisteren. "Het zat me echt hoog."
Passende maatregelen
De politie reageerde op het bericht van Kevin: "De politie Emmen heeft het filmpje bekeken en neemt passende maatregelen tegen de betreffende politieagenten." Wat die passende maatregelen dan precies zijn, is ook een dag later nog niet duidelijk. "We zijn nog bezig met het onderzoek", laat een woordvoerder weten.
Hier gingen de agenten dus duidelijk te ver, maar in veel situaties hoeft de politie zich niet aan de algemene verkeersregels te houden, als dit nodig is voor het werk. Ze mogen bijvoorbeeld harder rijden, en ook door rood licht rijden is in noodsituaties geoorloofd.
Van deze verkeersregels mag de politie afwijken:
- Doorrijden bij een rood verkeerslicht,
- Rijden over de vluchtstrook,
- Rijden op plaatsen waar anderen dit niet mogen zoals een trambaan, busbaan en stoep,
- Inhalen over een doorgetrokken streep,
- Parkeren of stilstaan waar dit voor anderen verboden is.
Bron: Nationale politie
Gijzelingen, overvallen en inbraken
In het dagelijkse verkeer zijn geregeld hardrijdende politiewagens te zien. Moeten ze dan altijd een sirene aan hebben staan? Nee.
"In sommige situaties rijdt de politie met spoed, maar zonder zwaailichten en sirene", is te lezen op de site van de politie. "Bijvoorbeeld bij gijzelingen, overvallen, inbraken en zelfdodingen. Dit doet de politie om de kans op een heterdaadsituatie te vergroten en daders te kunnen aanhouden, of om te voorkomen dat zaken (nog) ernstiger worden."
'Politie is je beste vriend'
Ook als er al een andere hulpdienst op de plek van het incident is aangekomen, mag de politie geen zwaailichten en sirenes meer gebruiken. "Zo kan het dus gebeuren dat een politievoertuig met zwaailichten en sirene een kruising oversteekt, om snel daarna met het normale verkeer verder te rijden."
Vele mensen vinden de actie van de politieagenten helemaal niet zo onbegrijpelijk, zo is te lezen uit de reacties op sociale media. Velen reageren zelfs lovend op het optreden. Gerlanda bijvoorbeeld: "Top gedaan agenten. Ze houden de jeugd te vriend, dat is toch wat we willen?"
Politie is geen taxibedrijf
Volgens de politiewoordvoerder mogen agenten overigens altijd zelf beslissen om mensen mee te nemen in de auto, als daar een goede reden voor is. "Bijvoorbeeld bij dodelijke ongevallen, dan worden de nabestaanden vaak even meegenomen. Maar we zijn geen taxibedrijf."