Aidsfonds: 'Rusland is het nieuwe Afrika, snelst groeiende hiv-epidemie ter wereld'
Het afgelopen jaar nam in meer dan vijftig landen het aantal hiv-infecties toe. In de grootste landen van de wereld, Rusland, China en ook de zuidelijke staten van de VS, raakten meer mensen met aids besmet.
Vandaag is het Wereld Aids Dag en vraagt het Aidsfonds hier aandacht voor. Volgens de directeur van het Aidsfonds, Mark Vermeulen, 'neemt het conservatisme in de wereld toe en raakt dat het hart van de aidsbestrijding'.
Homomannen
In de VS loopt de helft van de Afro-Amerikaanse homomannen vroeg of laat hiv op. In Rusland overlijden dagelijks tachtig mensen aan de gevolgen van aids. In China neemt hiv snel toe onder jonge homomannen. En ook in Brazilië, Indonesië en Oost-Europa neemt hard optreden tegen homomannen, transgenders, drugsgebruikers en sekswerkers toe. Door discriminatie worden ze uitgesloten van preventie en levensreddende middelen, zegt het Aidsfonds.
In Nederland hoeft hiv al lang geen doodsbedreiging meer te zijn en raken steeds minder mensen besmet met hiv, maar elders in de wereld ligt dat dus anders. Het afgelopen jaar stierven er wereldwijd nog bijna 1 miljoen mensen aan de ziekte.
2030
Volgens het Aidsfonds verdwijnt hiermee het optimisme dat het internationaal afgesproken doel, namelijk dat aids tegen 2030 de wereld uit is, wordt gehaald. Het aantal nieuwe hiv-infecties daalt namelijk niet snel genoeg.
Anne vertelde eerder aan RTL Nieuws dat ze op haar 16de hiv kreeg van haar toenmalige vriendje. Dankzij medicijnen kan ze hier prima mee leven, maar ze ervaart wel dagelijks het taboe dat rondom de ziekte hangt.