Schending van mensenrechten

Optreden in Saoedi-Arabië, moet Tiësto dat doen? 'Laat je niet gebruiken'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOptreden in Saoedi-Arabië, moet Tiësto dat doen? 'Laat je niet gebruiken'
RTL

Er is veel te doen rond het optreden van DJ Tiësto in Saoedi-Arabië, morgenavond. Velen willen dat de Nederlander zijn optreden afzegt, mensenrechtenorganisatie Amnesty International is ook duidelijk: "Kom op Tiësto, laat je niet gebruiken voor de pr van Saoedi-Arabië!"

"In Saoedi-Arabië wil de kroonprins Mohamed bin Salman laten zien dat ze hervormen, terwijl ze dat helemaal niet doen", zegt Emile Affolter, woordvoerder van Amnesty. Het is heel slecht gesteld met de mensenrechten in het land, slechter dan twee jaar geleden, zegt hij. "Laat staan dat ze hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de dood van journalist Khashoggi."

Amnesty plaatste een duidelijke tekst en video op Twitter:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Vrouwen vast die voor vrijheden hebben gezorgd'

Affolter legt uit waarom Tiësto goed moet nadenken wat hij doet: "Ten minste tien vrouwen die hebben gestreden voor mensenrechten in Saoedi-Arabië zijn vorig jaar mei opgepakt en zitten vast. Er is nog altijd geen officiële aanklacht. Ze worden gemarteld, en aan één van hen werd verteld dat naaste familie dood was, terwijl dat niet het geval was."

Affolter vindt ook dat het fijn zou zijn als iedereen gewoon zou mogen genieten van dergelijke optredens, maar in dit geval is het volgens hem wel erg ongemakkelijk. Juist de vrouwen die voor meer vrijheden hebben gezorgd, zitten vast. "Dat gebeurde de dag nadat vrouwen het recht kregen om te autorijden", vertelt Affolter. "Daar hadden zij hard voor gestreden."

'Niemand durft iets te zeggen'

Het regime voerde aanhoudingen juist die dag uit om kracht uit te stralen. "Dit is onze beslissing, vrouwen mogen niet autorijden omdat jullie actie hebben gevoerd. Actievoeren heeft geen zin. Dat is wat de regering met hun arrestaties heeft willen laten zien." En die aanpak werkt. Affolter: "Niemand in Saoedi-Arabië durft nog te zeggen wat hij of zij denkt."

Volgens Affolter is de zaak van Tiësto anders dan die van een 18-jarige voetballer die naar het WK in Qatar gaat. "Tiësto hoeft het niet te doen. Als je dan gaat, draag dan ook iets bij aan de situatie daar. Welke invulling hij daar dan aan geeft, mag hij weten."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Sochi

Amnesty spreekt vaker met sporters of artiesten die afreizen naar een plek waar de mensenrechten onder druk staan. Bijvoorbeeld voor de Olympische Spelen in Sochi. "Denk aan sporters met een armbandje van de regenboogvlag, omdat de homorechten daar onder druk staan."

Tiësto en zijn management hebben nog niet gereageerd op de ontstane ophef.

CodePink wil dat Tiësto show Saudi-Arabië cancelt
Lees ook

CodePink wil dat Tiësto show Saudi-Arabië cancelt

Lees meer over
TiëstoMohammed bin SalmanConcertenSaoedi-Arabië