Eeuwenoude exemplaren

Bomen kappen om provinciale wegen veiliger te maken: 'Het is vandalisme'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsBomen kappen om provinciale wegen veiliger te maken: 'Het is vandalisme'
RTL

In Gelderland wil de provincie 343 bomen langs de provinciale weg tussen Ruurlo en Groenlo kappen, om de weg veiliger te maken. Het zorgt voor woede bij buurtbewoners en natuurverenigingen. Sommige bomen zijn namelijk meer dan een eeuw oud.

Jaap Cannegieter maakt zich behoorlijk boos over de plannen van de provincie voor de bomenkap langs de N319. Eerder al startte hij als voorzitter van Bomenstichting Achterhoek en natuurvereniging Mooi Groenlo een burgerinitiatief om bomenkap in Nederland tegen te gaan. De petitie werd meer dan 46.000 keer ondertekend en de handtekeningen werden overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Om de bomenkap in zijn eigen provincie tegen te gaan, is Cannegieter nu bezig met een lokale actie. Daarvoor heeft hij ongeveer 1800 handtekeningen opgehaald.

Petitie tegen massale bomenkap N-wegen: 'Die bomen hebben niets misdaan'
Lees ook

Petitie tegen massale bomenkap N-wegen: 'Die bomen hebben niets misdaan'

Veiligheid vergroten

Volgens de provincie Gelderland vormen de bomen langs de N319 een gevaar voor het verkeer. Tussen 2011 en 2015 waren er drie ernstige ongevallen waarbij auto's tegen een boom aanreden.

In 2012 en in 2017 waren er ongelukken met dodelijke afloop.

Langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo staan honderden bomen.© RTL Nieuws
Langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo staan honderden bomen.

Omheining

Dat verkeersveiligheid belangrijk is, ontkent Cannegieter niet. "Het is echt te kort door de bocht om te stellen dat het een afweging is tussen bomen of veiligheid. Wie is er nou tegen veiligheid?" Als het aan hem ligt, komt er een omheining langs de weg. "Als je dan een stuurfout maakt, kom je goed terecht. Dan heb je hooguit een kras in je lak. Nu wordt letterlijk de botte bijl gehanteerd."

Hij is er bovendien van overtuigd dat weggebruikers beter opletten als er bomen staan. "Staan ze er niet, dan verslapt de aandacht. Er wordt gehamerd op de afstand tot de bomen langs de weg, maar links flitsen ook continu auto's langs. Het is een attitudeprobleem. Alcoholgebruik en whatsappen zijn een veel grotere oorzaak van eenzijdige ongevallen."

Eeuwenoude bomen

Waar het Cannegieter vooral om gaat, is het feit dat sommige bomen langs de weg al eeuwenoud zijn. "Dit zijn joekels van bomen waar je met je armen niet omheen kan. Die zaag je om, om er vervolgens een bezemsteeltje voor in de plaats te zetten. Het zijn monumenten. Alsof je zegt: 'gooi de binnenstad van Amsterdam maar plat en prop het vol met nieuwbouw'."

Het is volgens Petra Borsboom van de Provincie Gelderland een discussie waar ze niet uit zullen komen. "De ene zegt: 'de boom staat er al 150 jaar'. De ander zegt: 'maar toen was het ook veel rustiger op de weg'. We zouden het nu nooit op dezelfde manier doen. We zijn echt geen bomenmoordenaars, maar op sommige plekken is de weg zo slecht en knallen de wortels door het wegdek."

Sommige bomen langs de N319 zijn eeuwenoud.© RTL Nieuws
Sommige bomen langs de N319 zijn eeuwenoud.

'Eeuwig zonde'

Cannegieter hoopt dat de minister en de provincie Gelderland hun besluiten heroverwegen. "We proberen een beroep te doen op het gevoel voor monumentaliteit, ecologie en klimaataspecten. Het is toch eeuwig zonde."

De frustraties over bomenkap lijken in het hele land te spelen

Steeds vaker is er discussie over bomenkap in Nederland. Eerder al riepen 62 natuurorganisaties op om te stoppen met de bomenkap in Nederland. Volgens onder andere het Wereld Natuurfonds en Natuurmonumenten gaat de bomenkap ten koste van de diversiteit in de Nederlandse natuur. 

Ook Deanneke Steenbeek startte een petitie om bomen langs N-wegen te behouden. Haar petitie werd meer dan 14.000 keer ondertekend. "Ik vind het gewoon niet kunnen dat er bomen gekapt worden, doordat automobilisten er tegenaan rijden omdat ze zitten te appen of alcohol op hebben. Die bomen hebben niets misdaan", zei ze eerder tegen RTL Nieuws.

Lees meer over
NatuurbeheerVerkeerGelderland