Dit zijn de activisten op wie boeren zo boos zijn: 'Er is geen leider'
Gisteren bezetten zo'n 200 dierenactivisten een varkenshouderij in Boxtel. Actiegroep Meat the Victims forceerden de deuren van de boerderij en wilde zodoende dierenleed onder de aandacht brengen. Wie zitten er achter deze dierenrechtenclub?
Volgens woordvoerder Jonathan Loogman is Meat the Victims geen organisatie. "Iedereen mag onder deze naam actievoeren. We hebben twee principes: het moet vreedzaam zijn en het gaat erom het verhaal van de dieren naar de buitenwereld te brengen."
"Er is geen leider", zegt Loogman. De activisten die onder de naam Meat the Victims opereren, zitten volgens hem over de hele wereld verspreid.
Miscommunicatie
Volgens de woordvoerder werden er gisteren 60 mensen gearresteerd. Dat kwam door een miscommunicatie, zegt Loogman. "Er waren twee groepen politieagenten aanwezig. De ene groep droeg de activisten op binnen vijf minuten te vertrekken, maar de andere groep was nog in onderhandeling omdat de actievoerders twee biggetjes wilden meenemen die er slecht aan toe waren. Een deel van de agenten vond de onderhandeling te lang duren en arresteerde de actievoerders."
Loogman is blij met het resultaat van de actie. "We krijgen media-aandacht en dat is belangrijk. We willen dat mensen aan het denken worden gezet. Dat dieren normaal behandeld moeten worden."
Virus
De land- en tuinbouworganisatie ZLTO maakt zich zorgen over de dieren op de boerderij in Boxtel. Mogelijk moeten ze worden geruimd. "We zijn bang dat de varkens een virus hebben opgelopen", zegt een woordvoerder. "Er zijn gisteren zo'n 150 tot 200 mensen in die stal geweest, van activisten tot politieagenten. Wie weet wat voor virussen ze bij zich droegen."
"Het is fijn dat de boeren zich nu zorgen maken om de dieren, terwijl ze dat normaal gesproken niet doen", zegt Loogman. "De varkens zitten het grootste deel van hun leven in kleine ruimtes en worden vervolgens naar gaskamers gebracht. Als de boeren daadwerkelijk om de dieren zouden geven, zouden ze dat niet doen."
Burgerlijke ongehoorzaamheid
Volgens Loogman hebben alle activisten zich aan de voorschriften gehouden. Op sommige filmpjes die de activisten verspreid hebben, is te zien dat ze witte pakken droegen en hun schoenen door een ontsmettingsbak haalden. De NVWA zegt overigens dat er van ruimen geen sprake is.
Worden dierenactivisten steeds radicaler? Radicaliseringsexpert Kees van den Bos vindt van wel. "Daarvoor waarschuwt de AIVD al jaren. In dit geval is er sprake van een grijs gebied", zegt Van den Bos. "De actievoerders kozen ervoor om licht de wet te overtreden. Ze deden het op een vreedzame wijze. Het is eigenlijk wat ze vroeger burgerlijke ongehoorzaamheid noemden."
Spanningsveld
"Als dit voor de rechter zou komen, krijgen ze denk ik te horen dat ze er goed over na hebben gedacht", vervolgt de expert. "Wat ze deden stond in verhouding tot het doel. Ze wilden aandacht vragen en dan is het jammer dat je daarvoor de wet moet overtreden. Maar dat zie je vaker."
Aan de andere kant: de activisten pleegden huisvredebreuk. Van den Bos: "En dat kun je extremisme noemen. Je kunt dieren hiermee gestrest maken en je neemt het risico dat je de controle over dierenpest verliest. Maar het zou me niet verbazen als het niet tot een veroordeling komt."
Actie-reactie
Waar de AIVD zich ook zorgen over maakt, zegt de radicaliseringsexpert, is actie-reactie. "De boeren reageren hier weer op door de wagens van activisten de sloot in te gooien. De actievoerders overtreden misschien met de beste bedoelingen de wet, maar het roept ook een tegenreactie op. Daardoor kan de situatie snel verharden."